17 de noviembre de 2013

RESTAURACIÓ DE LES CAMPANES DE L'ESGLÉSIA DE MOIXENT 2006-2007 (C)

L´arribada de les campanes a Moixent

El bronzes de Moixent foren baixats el dia 7 de juliol de l´any passat, i fou el dissabte dia 21 d´abril a les 8:40, quan muntaren per l´estret carrer “Màrtirs”, per a arribar a la Plaça de l´Església. Ja allí, fóren baixades, per una grúa. Dues hores després, els treballs finalitzaren. Però ràpidament, quan tot el poble de Moixent va saber que les campanes arribaren al temple Parroquial, una gran quantitat de gent, visitants i gent del poble, persones de totes les edats, per a vore i fotografiar-se amb les campanes, després de tant de temps.

Durant el procés de restauració, Abel Portilla, en Gajano (Santander) va fondre tres campanes, aquestes dedicades: una, al Sagrat Cor de Jesús; una altra, a les Santes Relíquies; i per últim, a Santa Maria Mare de Déu.

L´empresa Electrorecamp d´Adzeneta de Albaida, eliminà les truges metàl·liques i colocà les truges de fusta, estil valencià tradicional, i netejà els bronzes amb xorro d´arena i posterior pulit.
També, una campana, les més antiga del campanar, datada en l´any 1792, viatjà a Alemania, per a restaurar-se, mitjançant la soldadura, ja que aquesta no voltejava des de l´any 1998, quan es va saber que estava trencada.

De les campanes que es baixàren el dia 7 de juliol, sols romanen tres bronzes: un, el de Sant Antoni (simbolet); altra: San Pere, San Isidre y San Antoni (la històrica); i per últim, San Pere Apóstol (Grossa).

Les campanes foren instal·lades, en una nau lateral, perquè les persones les puguen vore fins el dia que siguen instal·lades en la Sala de les Campanes.

Des que fóren instal·lades en la nau, algunes persones i jo entre ells, anàvem indicant al personal la inscripció de cada campana, les seues decoracions, etc., ja que l´Església va estar oberta el dissabte i diumenge a la vesprada.
Després de tot, dóna gust vore el gran treball realitzat amb les campanes.

(Escrit de Felipe Sanchis Tárrega, el dia 22 d’abril de 2007)