10 de agosto de 2013

AGENDA 2013: OFRENA DE FLORS A LES SANTES RELÍQUIES I FUNERAL PER ELS MOIXENTINS DIFUNTS

Ofrena a les Santes Relíquies:  El dimarts dia 20 d’agost de la setmana de Festes, les Autoritats i altres fidels (este any les Reines que acaben el seu regnat), acudixen al Temple Parroquial per a realitzar una solemne Ofrena de Flors a les Patrones i demanar la seua intercesió.   Abans esta Ofrena era en la mateixa Capella de les Santes Relíquies de l’Església Parroquial, ara es en el Presbiteri on estan colocades les primeres reliquies que arribaren a Moixent.

Enguany en el Llibre de Festes Patronals per primera vegada s’ha publicat la Lletania dels Sants del Reliquiari, (recuperada l’any 2010) per a invocar als Sants i Màrtirs dels que hi ha reliquia.
Es farà un Volteig de 3 campanes (de devoció popular), la campana que fa de “gran” es Santes Relíquies, dedicada a totes les Relíquies de l'Església Parroquial i té impreses en el bronze els Bustos de les Santes Úrsula i Còrdula, i també del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino.

Moixent i les Santes Relíquies són dos realitats inseparables des de fa 431 anys.  Al mencionar les Santes Relíquies, associem com una mateixa cosa, la personalitat del nostre paisà Venerable Pare Cristóbal Moreno del Camino.
L’any 1582  el Venerable  Pare Moreno era confessor de l’emperadriu Na Maria d’Àustria, la qual li va regalar un fragment del Lignum Crucis i relíquies de les Santes Úrsula i Còrdula; i en 1587 sent provincial dels franciscans de València,  en uns dels seus viajtes a Roma, amb motiu del capítol general de l’orde,  va portar una col·lecció de relíquies dels primers segles del cristianisme.  Anys més tard es sumaren altres reliquies.

Les Sagrades Relíquies van rebre culte en el Convent de Franciscans de Moixent fundat per el Pare Moreno, fins que en 1835, el 26 de desembre amb motiu de la desamortizació van ser traslladades al Temple Parroquial, on es veneren amb gran devoció en la Capella a la que donen nom.  Cada any el 26 de desembre es recorda este aconteciment del trasllat.

En l’Arxiu Parroquial hi han Indulgències concedides pel Papa Sixt V a l’església del Convent de Sant Antoni de Pàdua Moixent, a petició del Pare Fra Cristóbal Moreno:
- Indulgència de la Basílica de Sant Joan de Laterà de Roma, en data 2 de maig de 1587
- Sumari de les Indulgències de la Basílica de Sant Joan de Laterà de Roma,  en Roma el 2 de maig de 1587.
- Lletres Apostòliques (doctrina dels Papes) sobre les Indulgències de la Basílica de Sant Joan de Laterà,  datada a Roma el 10 de maig de 1587.
També un document, firmat pel llavors Arquebisbe de València Sant Joan de Ribera,que dóna fe de l'autenticitat de tals documents i de les Santes Relíquies autoritzant el seu culte públic.  

L’any 1866 l'Arquebisbe de València en resposta a una sol·licitud del Alcalde de Moixent, va concedir una Indulgència el 26 de maig de 1866:  “Desitjant promoure el diví culte i fomentar la devoció dels fidels concedim huitanta dies d'indulgència…”

Ofrena de Flors a les Santes Relíquies, 20 d’agost
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Santes Relíquies. 

- Tres Vols d’avís a l’Ofrena de flors de 20:30, amb Santes Relíquies.
- Al pujar la gent en les flors  per el carrer “Màrtirs”,  Vol de Sant Antoni hasta S.Relíquies.
- Vol al final de l’Ofrena, de Sant Antoni hasta Santes Relíquies. 


Funeral per els Moixentins Difunts: El divendres 23, es recorda a tots els Moixentins Difunts.  A la Missa a què assistixen les Autoritats, i multitud de fidels, les Campanes també convoquen amb els seus sons fúnebres, però impregnats d'esperança (Mig Vol), oferint un homenatge sonor a tots els nostres difunts. Intervenen les campanes: Santes Relíquies, Sant Isidre i Santa Maria Mare de Déu, les tres oscil·len d'un costat a un altre, sense arribar a donar la volta. 
Després de la celebració es fa una ofrena sencilla de flor davant del Bust del Pare Moreno en el passeig que porta el seu nom.

Funeral per els Moixentins Difunts, 23  d’agost 
- Tres tocs d’avís a missa de 12, Mig Vol amb Santes Relíquies, Sant Isidre i Santa Maria  Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Mig Vol al final de la celebració.