16 de mayo de 2023

PRIMER CENTENARI CAMPANA NIEVES (1923-2023)

Durant quasi tot el segle XX, l'Ermita Puríssima Concepció a la Casa Rabosa ha funcionat com a Parròquia, amb el Titul de Puríssima Concepció de les Alcusses, servida per la Parròquia de Moixent. 

El primer nombrament que va tindre el Rvd.En Antonio Calabuig Juan, natural de Moixent va ser allí com a Vicari, del 30 de juny de 1922 al 10 de maig de 1924 realitzant el servici sacerdotal i durant la seua estada, va tindre lloc la benedicció de la campana.

En eixos anys, el terme de les Alcusses comptava amb moltes famílies, vivint permanenment en masies i cases. Amb tants veïns el cult era freqüent en la entonces Parròquia, per la qual cosa la Campana resultava necessària per a convocar als fidels, especialment els diumenges.

En el llibre de Comptes de la Puríssima de les Alcusses, en la pàgina 40 diu “Bendición campana Ermita: se bendijo el dia 20 de mayo de 1923, fue hecha por los vecinos, siendo Vicario Don Antonio Calabuig Juan, y fueron padrinos de la bendición Jose Revert Calabuig y Nieves Revert Revert, y fue representada por Maria Calabuig Juan.

Rvd.En Antonio Calabuig, Nieves Revert, 
José Revert i María Calabuig
El dia de la benedicció va coincidir en diumenge, Solemnitat de Pentecosta, com pots llegir en la noticia publicada el 15 de febrer d'enguany,  es va fer una gran festa, hi havia molta gent, van tirar caramels (es va fer un respons per Nieves Revert),  tots els veïns de les Alcusses tenien molta il·lusió de tindre la campana.  Repicava per als tocs de missa diaria i voltejava per a les Solemnitats. Abans de la Guerra Civil era tocava per “Ximet” que feia la funció de Sagristá.

En l'esmentat Llibre de Comptes el mes d'agost p.41vto. diu: “Dotación del sacristan 5, 8 metros cuerda para la campana 2ptas”  firmado Antonio Calabuig.

La campana te un ansa de tres ponts decorades amb figuracions humanes.
En l’epigraf terç te unes franges amb cordons i baix una galarda.  En el peu una Creu amb cercles amb un pedestal; i a l’altre costat la inscripció "NIEVES / COSTEADA - VECINOS / 1923" Aquesta indica el seu nom, que la pagaren els veïns i l'any de fossa.
En el epigraf mig peu quatre cordons, en el epigraf del peu un cordó, sanefa i cordó.
Té diàmetre de 48cm, i un pes aproximat de 64kg, i la nota musical Hum és Re b. Te batall amb sistema rígid de fixació.

Festa Casa Rabosa agost 1974 
Arxiu Parroquial Moixent

El bronze és possiblement de Jaime Roses i Vicente Moreno pel tipus de lletra que te utilitzada, la garlanda, sanefa i ansa batallera per una fixació rígida del batall, elements que permeten atribuir-l'a dita foneria.

És l'única campana de Moixent que no aquesta dedicada a cap advocació cristiana; té el nom de “Nieves”.
Qui era Nieves? Per què el seu nom en la campana? Per què el dia de la Benedicció no va ser present i va estar representada per la germana del Vicari Maria Calabuig Juan? Hem sabut que Nieves Revert va morir el 14 de setembre de 1922 a les 15h, en la Masia del Petit als 31 anys casada amb José Calabuig Cirugeda, filla de Vicente Revert Bas i de Constantina Revert Ferrero.  És a dir la persona Nieves no va conéixer a la seua pròpia campana; o tal vegada, es va realitzar en la seua memòria ja que va ser pagada pels veïns i veïnes.  Nieves va morir el 14 de setembre de 1922, D.Antonio Calabuig es va complir també l'any passat el primer centenari de la seua ordenació sacerdotal, i enguany estem d'aniversari pel primer centenari de la Campana Nieves.

En 1978 aprofitant la reconstrucció de l'Ermita, se li dote de truja de ferro de Manclus i de cingonyal. En l'Arxiu Parroquial en les Factures de la Reconstruccio de l'Ermita Puríssima de les Alcusses,1977-1978: “24 diciembre 1977. Salvador Manclus.  Yugo metalico para campana de un peso de 90kgs, cojinestes a roce de bolas con sus cajas, cigüeñal para el volteo pie de torre. Total 11.194  pesetas”.
 Lliure comptes de la Puríssima de les Alcusses en l’any 1978 pagina.118: “Campana Ermita yugo hierro 11.194.   Abril Portes campana 400ptas”.

Fins a l'any 2002, encara voltejava amb motiu de les festes en honor als Sants de la Pedra.
El 31 de gener de 2008 es va decidir baixar-la de l'espadanya, per a evitar el seu possible robatori. Com sabem l'Ermita i la casa han patit diversos robatoris (El Via crucis, imatges dels Sants de la Pedra…).
La campana es va netejar per l’empresa Electorecamp S.L., i va ser exposada al public el 18 de maig de 2008, fins que es va decidir la seua instalació en el campanar l'11 de febrer de 2010 amb una viga de fusta fitxa; fins que  el 31 de gener de 2012 es diposa amb una truja de fusta, tallant un tram de l’escala circular per a que puga voltejar, i el dia 1 de febrer de 2012 es va instal·lar en el finestral que mira a les muralles del castell en el mateix finestral on aquesta la campana Sant Jaume procedent de la Casa Oraà.

El seu Toc es realitza exclusivament de manera manual pels Campaners de Moixent. Realitza el toc per al Via Crucis.

El pròxim dissabte 20 de maig, en complir-se el 1r centenari de la Benedicció del bronze, la missa a intenció de Campaners de Moixent s'oferirà en sufragi dels veïns difunts del terme de les Alcusses, i els dos primers tocs d'avís a la missa de la vespra de la Solemnitat de l'Ascensió la campana Nieves voltejara en solitari. 

Desde el 11 de febrer de 2010 Nieves está amb nosaltres en el campanar de Moixent, i ara ens satisfà comprovar el gran encert que significa portar-la des de les Alcusses, perquè no sols s'ha evitat un possible robatori, que de haber-se produït ens haguera disgustat molt, sinó que en portar-la, s'ha vist neta i renovada en els seus complements, recuperant el seu estil tradicional, per a seguir regalan-nos la seua veu en el servici al cult de Déu i a la vida cristiana dels moixentins i moixentines, que de seguir allí estaria silenciosa.

Als seus cent anys la continuem sentint viva i brillant, tant com allí a la Casa Rabosa. Campaners de Moixent ens felicitem de quant hem procurat perquè siga així.

No es va fer per a quedar silenciosa i solitària, sinó per a acompanyar-nos amb els seus sons formant part de la nostra vida, i projectant-se cap als segles próxims, veïna de les futures generacions de moixentins i moixentines.

Feliç Aniversari!

Dates coincidents: com hem consignat, el 20 de maig de 1923 va tindre lloc la Benedicció del Bronze, i ens provoca la resonancia de com la nostra diócesis de Valencia en maig del mateix any 1923 estava inmeersa en la celebració de la la Coronació Canónica de la imatge de la Mare de Déu dels Desamparats, que va tindre lloc huit dies abans, i este mateix dia 20 s’inauguraba el camp de Mestalla.  

Noticies referents a la campana recopilades en la nostra web: