23 de febrero de 2023

1ER CENTENARI CAMPANA "NIEVES" (1923-2023): PUBLICACIÓ EN L'ANTERIOR WEB EL DIA 6 I 8 DE FEBRER DE 2012

MILLORES EN LA SALA DE LES CAMPANES

Desde toquem les Campanes a mà hem notat la dificultat de les estretes dimensiones de la Sala de les Campanes, que ens obliga a un exercici de més concentració de previsió i de calcul per a evitar accidents.  
Una constatació donada des del principi resultava ferm: l’escala de ferro d’accés a la part de la sala del rellotge suposava un inconvenient.  En tots estos anys hem reflexionat en una solución adequada.  
Per fi a arribat!, el 31 de gener es va tallar un tram de l’escala circular (a l’altura d’una persona) per a ser substituit per un tram no fix, l’escala d’alumini que ja teniem en la Sala.

Ha sigut molt laboriós arribar fins eixa solució, amb molt càlculs, mesures, imaginant possibilitats… Perquè calia aprofitar la nova Matraca, trasllat de la campana Sant Jaume i col·locar la truja de Nieves per a poder-la voltejar.

Eixe dia,  amb el fret del matí van pujar al campanar Felipe i els tècnics d’Electrorecamp S.L, Vicent i Cesar, però abans s’instal·la la Matraca davant del Retaule del Sagrat Cor de Jesús en la nau lateral d’accés a la Sagristia, perquè els fidels la pogueren veure de prop.  En la Sala de les Campanes, el primer va ser despenjar de la seua ubcació Nieves; a continuació es talla un tram de l’escala circular, que va ser també tallada a peces que després es van abaixar.  Tot seguit, es va procedir a fer els forats en el portal per a col·locar les “garres” per a Nieves.

Ja avançant el migdia es va decidir deixar la instal·lació de Nieves per al dia següent (1 de febrer) perquè era el momento d’assentar-se a la taula per a reposar forçes.  Menjar de treball que estagueren Felipe, Vicent i Cesar, experiencia delicicosa no sols per la millor temperatura que la patida en el campanar, i per la reposició d’energies, sinó per la possiblitat de conversar amb persones enteses de campanes com els tècnics d’Electorecamp.

Després de menjar, en la Sala de les Campanes es van col·locar novament les “garres” de la campana Sant Jaume en el seu nou portal (part superior de Nieves, mirant al Castell) i acontinuació la campana; es van instal·lar les noves “garres” per a la Matraca en el portal de la campana més antiga del Campanar Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni; i es va montar la truja a Nieves per a poder-la voltejar.

El dia següent, 1 de febrer, amb més fret que el dia anterior, van pujar a la Sala de les Campanes, Felipe i el tècnic Cesar d’Electorecamp S.L, comprobaren la complexitat de les tasques dutes a terme en el dia anterior, i el bon resultat tota la renovació. Ara es tractava d’instal·lar Nieves i de procedir a voltejar-la comprovant que no resultava cap dificultat.  
A les 11 del mati, va començar a sonar la mateixa veu de Nieves que tantes vegades a omplit els paisatges de les Alcusses, un moment d’alegria, completada amb el dolç sonar de Sant Jaume, l’altra campana de les Alcusses, agermanades ara en el mateix finestral.  Per el poble preguntaven que festa anunciaven les campanes, signe evident de què els voltejos no van passar desapercebuts.  
Es va comprobar la soidesa de l’escala renovada, perquè s’ha col·locat un suport de ferro que sosté la part alta i sobre el qual es fa descansar l’escala manual que posem i llevem.  
Tot un prodigi de mesuraments i càlculs, però que ha resultat molt bé.  El mateix Rector D.Antonio ha mostrat interés durant estos dos dies pujant a la Sala de les Campanes per a observar les renovacions i a mostrat la seua satisfacció a Campaners de Moixent