10 de mayo de 2023

PROGRAMA DE TOCS: MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS, ASCENSIÓ, PENTECOSTA I SANTÍSSIMA TRINITAT

MARE DE DÉU DELS DESAMPARTS: Tot el mes de maig està dedicat a la Mare de Déu, però a més, el segon diumenge l'Arxidiòcesi de València celebra a la Patrona de la Comunitat Valenciana i de la ciutat de València: la Mare de Déu dels Desamparats, festa profundament valenciana.   
Enguany este diumenge es dona per finalitzat el Any Sant Jubilar Marià concedit per la Santa Seu amb motiu del Centenari de la Coronació canónica de la Mare de Déu dels Desamparats. 

En l’Església de Moixent té un Retaule amb Altar dedicat en el lateral dret segons s'entra, després del primer de Santa Teresa de Jesús.   En el Retaule hi ha una imatge que es va beneir el dia 9 de setembre de 1956.  Està imatge de la Geperudeta està fundida en la campana Santa Maria Mare de Déu.   És la segon campana seguint a la del Titular en pes, i encara que no és patronal, es veu clarament el gran amor de Moixent a Ella, a més te gravat el seu Anagrama i de tres imatges més de Maria de Moixent. 
En la plaça de l’església hi ha un plafó ceràmic representant a la Patrona dels Valencians.

La imatge de la Mare de Déu dels Desamparats, la Pelegrina  que presidix els actes allà on és sol·licitada, va vindre a Moixent els dies 13 i 14 d'agost del 2011.; també a petició del Cardenal Arquebisbe de Valencia D.Antonio Cañizares el 19 de maig  de 2021 quant recorría els pobles de la diócesis, i el 12 de juliol de l’any passat.

Enguany es voltejara per a la missa de 12h, ja que coincidix amb la Renovació de les Promeses del Bateig: Els xiquets i xiquetes que van a comulgar estan rodejant l’Altar Major i son interrogats sobre la seua disposició  de viure com a Cristians i la professió de Fe: 

Mare de Déu dels Desamparats, 14 de maig
- Tres repics festius d’avís a missa de 12h.  Repic de la Mare de Déu i Volteig en el primer toc  amb la Campana Santa Maria Mare de Déu.


ASCENSIÓ DEL SENYOR:   El dia 21 de maig dia de la Solemnitat en la missa de 12, es la celebració de la Primera Comunió.  La missa es cantada per el Cor Parroquial de Missa de 10:30.  A les 11:30h els xiquets están en la Capella de la Milagrosa en la Residencia, i d’allí amb les catequistes i Rector van a l’església per a la celebració de la Missa acompanyats per els pares i familiars i de la Banda de Música.

En la celebració, els xiquets i xiquetes que van a recibir per primera volta a Jesús en l’Eucaristia, intervenen proclamant lectures, oració dels fidels, i en el moment de les ofrenes. Les catequistes els donen al finalitzar la missa per part de la Parròquia una Estampa. 
Al finalitzar la Missa,  tornen a la Residencia on fan un cant a la Mare de Déu, i l’Associació de la Medalla Milagrosa de Moixent i el Ajuntament de Moixent els donen un regal. 

La vespra de l’Ascensió del Senyor, 20 de maig es complix el 1er Centenari (1923-2023) de la Benedicció de la campana “Nieves” procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció (Casa Rabosa), per aixó enguany en els dos primers tocs voltejara en forma solitaria.

Vespra de la Ascensió del Senyor, 20 de maig
-12 hores. Toc de l’Àngelus. I Volteig de Festa.

- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 20h.   El segon toc Volteig de Nieves.  El tercer toc, Volteig de Festa

Ascensió del Senyor, 21 de maig
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 12h.  Volteig de Sant Jaume a Nieves.  El tercer Volteig de Festa. 
- Volteig de Festa al final de la celebració.

PENTECOSTA: És en la litúrgia catòlica la festa més important després de la Pasqua i la de Nadal.  També se li coneix com la celebració de l’Espérit Sant.  Amb la Solemnitat de Pentecosta,que es celebra cinquanta dies després de la Pasqua, finalitza el temps Pasqual

Vespra de PENTECOSTA, 27 de maig
-12 hores. Toc de l’Àngelus. I Volteig de Solemnitat

- Tres tocs d’avís a missa de 20h, Primer toc Avis de Solemnitat. Segon toc Repic de Solemnitat El tercer, Volteig de Solemnitat.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.


PENTECOSTA, 28 de maig
- Tres tocs  d’avís a missa de 10:30, Primer toc Avis de Solemnitat. Segon toc Repic de Solemnitat El tercer, Volteig de Solemnitat.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
-Volteig de Solemnitat al final de la celebració

SANTÍSSIMA TRINITAT.   El diumenge següent a Pentecosta, com resumint el misteri diví tota l'obra de la redempció,  se celebra la solemnitat de la Santíssima Trinidat: el Pare, el Fill i l'Esperit Sant, tres persones i un únic Déu verdader.

Santíssima Trinitat, 4 de juny
- Tres tocs repics Festius d’avís a  missa de 10:30 i Volteig amb Nieves.