3 de agosto de 2022

PROGRAMA DE TOCS: BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST, ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU I FESTA DELS SANTS DE LA PEDRA

BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST: Moixent, antigament, celebraba les festes Patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies a principis de setembre. i per els anys i poc a poc, es trasllada a finals d'agost.

Les celebrem intensament els que vivim en el poble, però també molts moixentins/es que, residint en altres llocs, acudixen cada any per a esta ocasió.  Festes que compartim amb familiars, amics i amb molts visitants que acull el nostre poble en estos dies.

Els últims rectors de Moixent han resaltat la importància de participar en la baixà del Crist i potenciar-la, a causa de la poca assistència de fidels i fomentar la devoció. 

L’hora de la processó es com es feia tradicionalment a les 20 hores, ja que es facilita molt als portadors per a està processó son els quintos d’este any, els quals amb l’horari de vesprada resulta molt més fàcil portar la imatge del Patró pel fet de que no porta ni bateria, ni tants rams de flors.
La processó transcorre per el ittinerari de costum. La presidix la Creu Parroquial seguida de fidels devots, la Comissió de festes d'enguany que ha organitzat les Festes, seguida de la Comissió de Festes de l’any 2021, la imatge portada pels quintos de la Comissió 2022, el Rector, Presidents de festes del any passat, d'enguany i la Regidora de Festes, tancant la processó la Banda de Música de la localitat.

Quan la Imatge del Crist arriba a les primeres cases del poble (carrer Calvari), i entra en el nucli urbà de Moixent, es realitza un Volteig de Processó Solemne, anunciant a tot el poble, que el Santíssim Crist del Mont Calvari ja ha entrat en el poble, en este moment la Banda de Música s’incorpora a la processó.

La campana més antiga de Moixent,  dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del
Calvari, lloc d’on ix l’imatge del Crist i en el que s'inicia la Processó, volteja en els tres tocs d’avis a la processó, i acompanya el recorregut del Crist per el Calvari, Voltejant en tres moments:
1- A l'eixir de l'Ermita la Imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, al mateix temps que sona el “Himne Nacional” interpretat per la Banda de Música.
2- A mitat del recorregut del Calvari, prentres sona el “tabalet” de la Banda de Música,
3- En la primera “volteta”, abans d'eixir del Calvari, en senyal de despedida.

Foto: Carmen Vidal


L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU:  coneguda popularment esta festa com “la Mare de Déu d’Agost" es el 15 d’agost. 

En el Temple Parroquial, en el Retaule lateral de la Puríssima Concepció hi ha una esvelta  imatge de l’Assumpció reprensentada en la “Dormició de la Mare de Déu” de l’escultor moixenti Virgilio Sanchis, i que per a este dia es col·loca als peus del Presbiteri.

Units a l’Església Universal, la campana Santa Maria Mare de Déu celebra aquest misteri de l’Assumpció de Maria, voltejant en forma solitaria i també realitzant el Volteig de Festa de la Mare de Déu (com el dia de la Puríssima Concepció i Santa Maria Mare de Déu).

En la missa de la Solemnitat de l'Assumpció, ja estara en l'església Parroquial la imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, que es baixarà la vespra dia 14, per a tindre la imatge pera les festes Patronals). 

Vespra de l’Assumpció de la Mare de Déu, Baixà del Santíssim Crist del Mont Calvari 14 d’agost
- Voltejos de processó de 20hs:
●Volteg de Processó Solemne, a l’entrada del Santíssim Crist del Mont Calvari al poble.
●Volteig General, al pujar l’imatge per el carrer “Màrtirs” fins que entra a l’església.

Assumpció de la Mare de Déu, 15 d’agost
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 12, Repic de la Mare de Déu i Volteig amb Santa Maria Mare de Déu   El tercer toc, Volteig de festa de la Mare de Déu.
- Volteig de festa de la Mare de Déu al final de la celebració


SANTS DE LA PEDRA: La seua festa litúrgica se celebra el 30 de juliol. 
Els Sants de la Pedra son els patrons del terme de les Alcusses.  En l’Ermita de la Casa Rabosa dedicada a la Puríssima Concepció (abans era Parròquia), es feia hasta l'any 2002 una missa amb processó amb les imatges que actualment están en el Museu Pare Moreno, ara sols es fa el bou en corda. L’any 2019 de nou es va torna a celebrar la Missa i processó. En la Casa el Fondo hi ha un plafó ceràmic on es representen als Sants de la Pedra (imatges idèntiques a les què van furtar l’any 1987)

Enguany la festa del Sants de la Pedra es celebrará a l’església Parroquial, i en les misses d’esta festa les imatges están col·locades en el Presbiteri amb dos ciris, a la missa de 12 assistixen les Autoritats i Comissió de Festes. Enguany per aquesta Missa es celebrara una acció de gràcies pels 75 anys de la Proclamació de Regines de Moixent i València, aniversari que es complia l'any 2020.

La campana procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa que te el nom de Nieves, de l’any 1923 (l’any que ve complira el 1er centenari), instal·lada l’any 2010 en el campanar seguix la funció que li es propia voltejant per a la festa, tal com es feia en les Alcusses, ja que ara la mateixa festa dels Sants de la Pedra es celebra en l’Església Parroquial. 

La campana de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, està dedicada a ells, amb una magnifica epigrafía dels Sants Abdó i Senén i l’Espérit Sant sobre ells, a més te l’inscripció “Ave Maria Gracia Plena”.

Festa del Sants de la Pedra, 21 d’agost
- Tres Repics festius d’avís a missa de 12h, i Volteig amb Nieves. El tercer toc Volteig de Sant Jaume hasta Santes Relíquies.