26 de julio de 2022

PROGRAMA DE TOCS: MÀRTIR RVD.EN JUAN JOSÉ CALABUIG, FESTA MARE DE DÉU DELS ÁNGELS I SERVENT DE DÉU RVD.EN PEDRO PUIG MÀRTIR

RVD. EN JUAN JOSÉ CALABUIG REVERT, MÀRTIREl dia 29 de juliol, se celebra en Moixent, el Martiri de En Juan José Calabuig, Sacerdot nascut en el Alted de la Ampolla en les Alcusses el 14 de febrer de 1883. 

Segons el llibre “Obispos y Sacerdotes Valencianos de los siglos XIX y XX”  en la página 286 diu: “Comenzó sus estudios eclesiásticos en el seminario de Valencia hasta que el cardenal Herrera lo envió a Roma en 1902 para que frecuentara la Universidad Gregoriana en calidad de alumno del Pontificio Colegio Español.  Permaneció en la Ciudad Eterna hasta 1908 y consiguió los doctorados en Filosofía y Teología y la licenciatura en Derecho Canónico.  Ordenado Sacerdote en Roma el 21 de diciembre de 1907, al regresar a Valencia fue nombrado coadjutor de Guadasuar (de 1908 a 1912, donde en 1930 es nombrado Hijo Adoptivo) y mas tarde, cura de Alfara del Patriarca.  En 1915 se trasladó a Cartagena y fue nombrado cura de una parroquia de aquella ciudad y profesor de religión del Instituto de Enseñanza Media.  En 1918 fue nombrado capellán de la Basílica de San Francisco el Grande, de Madrid i en 1930 auditor del Tribunal de la Nunciatura Apostólica.  Calabuig se había distinguido por sus escritos de carácter jurídico e histórico, por su fidelidad a la Santa Sede y por sus colaboraciones con la nunciatura en cuestiones legales… Tuvo una muerte horrible pues fue descuartizado…”.

 "Dies després del naixement son pare se n'anà a caçar amb l'escopeta i com tardava en tornar, eixiren a buscar-lo i se'l trobaren cremat.  El reconegueren pels botons de la roba.  En morir sa marre del part, a ell, l'ingressaren a l'hospici.  Era cosí germà de Vicenta Calabuig Revert, mare de Valentí Delandes Duart.  El nostre canonge tenia dos germans, el major fou militar, alferes l'any 1921 i el mitjà treballava a l'hostal de Xàtiva, com encarregat de quadres...Aquest canonge casà a Miguel Laso Tortosa i Mercedes Llopis, cerimònia que es celebrà a la Casa del Doctor, disparant-se després de l'enllaç matrimonial una gran traca.  Eren propietaris del mas Filiberto Llopis Pelejero i Conxa, coneguda per "la francesa", sent mitgers els avis de Gabriel Belda, camioner, José Belda Mollà i Francisca Bas Jorda" (Estampes i Clarícies del succeït moixentí.  Manuel Lera i Gassó, pagina 41).

Noves noticies que ens porten a corregir noticies que se han transmitit:
1-No va estar en Alfara del Patriarca, ja que segons "Almanaque Eclesiástico" el citen com a Rector en Alfara de Algimia o de Torres Torres i després el Bulletí Oficial del Arzobispat com a Rector en Espadilla. 
2-Els seus pares es desconeixen el seu orige, lloc y data de la seua defunció fins ara,  ja que la persona que matararen per una escopeta  era José Calabuig Francés, i no correspon amb els cognoms del Pare del Rector (Conversació telefónica amb Salvador Calabuig Olivares)

Publicà diversos llibres  (des del any 2010 hem recuperat alguns d’ells), i es conserven en l’Arxiu Parroquial; i en el Museu Pare Moreno.
Visitava Moixent per les Festes segons consta en l'Arxiu Parroquial de Moixent, persona il·lustre, va morir com a testimoni de la Fe el dimecres 29 de juliol de 1936 en el poble de “Carabanchel Bajo de Madrid”.   (Persecución Religiosa y Guerra Civil.  La Iglesia en Madrid, 1936-1939, pàgina 400).   
 
Som la seua comunitat Cristiana d'orige i desde 2011 recordem el seu martiri voltejant la campana Santes Relíquies que celebra la memòria dels Màrtirs i Sants del Reliquiari. En el Presbiteri es col·loca una fotografia  a la vista els fidels sobre una tela roja amb dos ciris.  

 
En Juan José Calabuig Revert, Màrtir  (86 anys del Martiri)
, 29 de juliol
- 12 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig amb Santes Relíquies.
 
- Tres Voltejos d’avís a missa de 19:30, amb Santes Relíquies.
 

MARE DE DÉU DELS ÀNGELSEl dia litúrgic es el 2 d'agost, la festa es trasllada al diumenge més próxim.   Es desconeix quant sorgix està devoció a la Mare de Déu dels Àngels a Moixent, segurament per la devoció dels franciscans.

Hi ha una Comissió de Festeros y festeres, que durant tot l'any prepara està festa, en la que els veïns del carrer, col·loquen en els balcons colgadures de la seua Patrona, el carrer se illumina. 
Foto: Carmen Vidal
El carrer Raval te un plafó ceràmic on es representa a la Mare de Déu i a Sant Francesc d'Assís.

És de reconéixer que en estos carrers tant de Sant Antoni com la del Arraval, conserven la festa i que no desaparega la seua memòria. Dies abans es prepara l’imatge, restaurada l'any 2011 gràcies a una Subvenció de la Diputació de València otorgada a l'Associació Campaners de Moixent, no se sap el seu autor ni l'any; així com preparar les andes que son de l'any 2008.   

En la missa de 12, els festers del Raval acompayen l’imatge fins l’Església Parroquial per a la celebració de l’Eucaristia i es col·locada en la part esquerra del Presbiteri. Després l’imatge torna al Raval recorregent inclús un tros del carrer de Sant Francesc. Per ser festa de carrer, correspon les campanes de Sant Jaume fins a Santes Relíquies, i al ser festa Mariana, sona en solitari la campana Santa Maria Mare de Déu en distints moments.  

Festa de la Mare de Déu dels Àngels, 7 d’agost
-Repic de la Mare de Déu.  Tres Voltejos d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc Volteig de Sant Jaume hasta Santes Relíquies. 
- Volteig de Sant Jaume hasta Santes Relíquies a l’eixir l’imatge del Temple Parroquial.


SERVENT DE DÉU RVD.EN PEDRO VICENTE PUIG ALONSO
La data més probable del Martiri del Prevere En Pedro Puig, és el dia 12 d'agost de 1936. 
 
Va nàixer a Rotova el 29 de juny de 1876, sent batejat en la Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol al dia següent.  Ordenat sacerdot l’any 1902, va exercir quasi tot el seu ministeri sacerdotal, ací a Moixent des de l'any 1905 fins al seu Martiri en 1936, com a Vicari; a més del 21 d'octubre de 1929 al 31 de maig 1930 va recibir l'encarrec de la juridiscció d'esta Parròquia al morir el Rector. Sent Vicari va faltar la seua mare i Éll va voler que les restes mortals d’ella reposaren en el nostre cementeri.
 
Promotor en la nostra Parròquia de la “Felicitació Sabatina” i de la Novena a la Purísima i a la seua devoció ja que va fundar la Cofradia es a dir, las “Hijas de Maria”.  Després del seu martiri, el primer dia de la Novena, es feia en sufragi del Rvd.En Pedro Puig.  Solia predicar la Quaresma amb el Rector (segons el Llibre Distribuidor de l'Arxiu Parroquial).
Les persones que li van conéixer (i que han col·laborat en la fase per al procés de Beatificació) diuen que va ser "un Màrtir per la seua Fe autentica en Déu, una persona bona, un home d’oració, un Sant…".   Les seues restes mortals van ser traslladades en 1939 al cementeri de Moixent i d’este aleshores estan junt amb les del mártir moixentí Rvd.P.En Leonardo Gassó.
 
El dia 12 es fa memòria del seu testimoni exemplar en l'Església de Moixent, per a donar gràcies a Déu pel seu ministeri pastoral en esta Parròquia i per a suplicar que la Causa de Testimoni heroic de fidelitat a Jesucrist siga reconeguda amb la Beatificació per tota l'Església. La documentació que hi ha sobre En Pedro Puig es va entregar a les Causes dels Sants de València a partir de l'any 2013 a l'espera de que s'incloga en un grup.
 
També l'Església conserva el seu calze de celebrar la primera missa i que solia celebrar, que per a este dia es celebra amb dit calze, que te gravat en la part de baix “1º enero 1903. A D. Pedro V. Puig Alonso. En su 1ª misa Pbro, su tio y padrino Hermenegildo Puig Francés”.
Es col·loca en el presbiteri una fotografia seua sobre una tela roja amb dos ciris a la vista de tota la comunitat, i des de l’any 2010 es volteja la campana Santes Relíquies.
 
Les Campanes sonen al Màrtir: Santes Relíquies, és la campana que celebra el Testimoni de Santedat o Martiri dels Sants del Reliquiari.
 
Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso, Màrtir  (86 anys del Martiri), 12 d’agost
- 12 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig amb Santes Relíquies.
 
- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Santes Relíquies.