6 de agosto de 2022

ARTICLE DE L'ASSOCIACIÓ CAMPANERS DE MOIXENT, PUBLICAT EN EL LLIBRE DE FESTES PATRONALS 2022

PARE MORENO:
CAMPANER D’HONOR DE MOIXENT

Associació Campaners de Moixent.

2020 Va ser el V Centenari del Naixement del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino, any molt limitat a celebracions per les exigències sanitàries que tots sabem. Curiosament també el seu naixement va coincidir amb una epidèmia molt mortífera, que, a no ser per l'acció de la Providència, sabem que el P.Moreno no hauria subsistit.   Epidèmia en la qual va morir la seua mare sent ell molt xicotet.

Però malgrat les restriccions Campaners de Moixent si que ha pogut celebrar, encara que amb limites inevitables, dedicar-li el nomenament de Campaner d’Honor de Moixent a títol pòstum, perquè la seua gran estima per les campanes ha quedat reflectit en els seus escrits, sobretot en Tratado de las Excelencias del Agua bendita i en un dels seues capítols nomena les campanes, els seus tocs, usos, ritual per a beneir-les, i estableix una comparació entre els elements de la campana i les qualitats del Predicador. En la «XXII Trobada de Campaners Valencians» que va tindre lloc a Moixent el 15 d’octubre de 2016, l'Associació edità un llibret transcrit de l'apartat d'aquest llibre on cita les campanes títulat Las campanas en un escrito del Padre Moreno.

Va ser a la vesprada del diumenge dia 28 de juny de 2020, vespra de la Solemnitat de Sant Pere, Patró de Moixent i Titular de l'Església de Moixent, en el saló parroquial donava principi l'assamblea de l'Associació Campaners de Moixent convocada, amb l'únic punt del dia d'acordar el nomenament de Campaner d'Honor de Moixent a títol pòstum al Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino.  Assamblea que compta amb la presència del rector de Moixent Rvd.D.Lisardo  el de Llosa de Ranes Rvd.D.Antonio, (anterior Rector de Moixent i motivador del toc manual i creació de la nostra associació).

Acabada l'assamblea tots els presents ens vam traslladar a la Capella de les Santes Relíquies on esta el Sepulcre del Pare Moreno per a resar i venerar les seues restes posteriorment.

Campaners de Moixent vol així retre homenatge de reconeixement i aplaudiment al seu il·lustre paisà que ens ha sorprés amb els seus coneixements i estima de les campanes i el seu servici litúrgic.

Aquest diploma ho pots veure en el Museu Pare Moreno, i també en la base de la torre campanar, a més d’un llistat de campaners i campaneres de Moixent, com podràs comprovar en les Visites guiades del dilluns 22 al dimecres 24 de 17:30 a 19hs.

L’Associació Campaners de Moixent desitgem unes bones festes patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies.