1 de septiembre de 2013

AGENDA 2013: ANIVERSARI DE LA MORT DEL PARE MORENO I DE LA CONSAGRACIÓ DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL

A primers de setembre tingem en Moixent unes celebracions molt entranyables per a la Comunitat Crisitana local: el dia 7, la Mort o Naixement a la Glòria del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino; i el 9 l’Aniversari de la Consagració de l’Església Parroquial, un dia molt important.
No podem deixar de fer constar commemoracions com estes, que sent senzilles han servit per a mantindre la memòria i devoció cap al Pare Moreno, com els nostres avantpassats al construir i consagrar l'Església Parroquial.

Aniversari de la mort del Venerable Pare Moreno: Encara que va morir a València en el Convent de Franciscans de Sant Llorenç el dia 7 de setembre de 1603, l'Ajuntament i Poble de Moixent l'any 1838 van reclamar les seus restes mortals a fi que reposaren en el seu volgut Moixent. 
Enguany s’han complit 175 anys de l’aniversari del Trasllat de les restes mortals de València a Moixent.  El seu Sepulcre esta en la Capella de les Santes Relíquies de l'Església Parroquial, junt a les Santes Relíquies que Ell mateix va portar amb tant d'amor al Convent de Franciscans de Sant Antoni de Pàdua (actualment “Museu Pare Moreno”) que va fundar a Moixent, sent Provincial de l’orde.

Notes Biografiques: El  Pare Moreno, com es conegut familiarement, va naìxer a Moixent l’any 1520, va vestir els hàbits de monjo dels jeronis, i més tart el Papa li va conecidr vestir l’hàbit franciscà.  Ordenat Sacerdot, va ser un gran predicador, sent un dels més famosos de València, després de Sant Vicent Ferrer, inclús va conseguir nombroses conversions.  També va tenir el càrrec de Provincial de l’orde l’any 1583.  Va escriure molts llibres de “devoció i espérit”, alguns d’ells els pots vorer en la web del la Biblioteca Digital Valenciana.
A Moixent va fundar dos Convents: un en 1563 sota la invocació de Sant Cristòfol; i l’altre en 1585 dedicat a Sant Antoni de Padua.  
Portador de les Santes Relíquies com ja em dit en anteriors articles.  
Se li atribuixen alguns miracles representats en les pintures del Presbiteri.  
Va tenir una gran amistat amb el Beat Pedro Nicolas Factor.  També com a religiós rellevant de l’època va tenir relació amb el patriarca  Sant Joan de Ribera, Arquebisbe de València, prova d’aço són la Casulla, i el calze entre altres regals que va fer l’Arquebisbe al Pare Moreno.  
Reconegut també per la noblesa, va ser confessor de les Monjes Descalces Reials, de l’emperadriu Na Maria d’Àustria que li va regalar un “Lignum Crucis” i relíquies de Santa Ùrsula i Santa Córdula.

Actualment: Perquè la seua influencia perdura? Per què estava ple de Déu, convençut d'amor, bondat, no s'oblida del seu poble. Per això els moixentins del segle XXI, el veneren i s'encomanen a Ell en les seues oracions, el estimen i recorden al seu fill mes il·lustre.  
- En la part dreta segons es mira al Presbiteri i han sis pintures que relaten la seua vida. 
- El paseig més important de Moixent i el col·legi públic te el seu nom.  Este passeig te un bust de bronze amb la seua efigie, similar al que es conserva en el Museu que també porta el seu nom. 
- Son molts els xiquets que han estat batejats amb el nom de Cristóbal
- El dia del Funeral per els Moixentins Difunts (divendres de Festes Patronals, es sol fer una ofrena floral al bust del flare.
- Desde l’any 2003 a mes de folletos es van repartir estampes amb la seua imatge i una oració privada i una breu biografia

Este dia es ressen les Lletanies dels Sants del Relíquiari i també es canten els “Goigs a les Santes Relíquies”.   El quadre que es va pintar amb motiu del seu 400 aniversari de la seua mort i que esta damunt del Sepulcre del Venerable, es col·loca per a este dia en el Presbiteri.  
El poble té gran Veneració i Estima, i d'acord amb eixe record i afecte, les Campanes també s'hacent eco d'eixa devoció popular. Desde l’any 2003 (que es complien els 400 anys de la seua mort) es voltejen les campanes.  Desde la restauració de les campanes, per a este dia, Volteja de manera particular la campana Santes Relíquies, bronze que té gravades les efígies dels Bustos de les Santes Úrsula i Còrdula i també del Venerable Pare Moreno.

El Pare Moreno un model com a cristià, però també com a moixenti.

Mort del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino, 7 de setembre
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Sant Antoni, Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sacrament i Santes Relíquies. 

- Tres Vols d’avís a missa de 20, de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.  El segon i tercer toc Vol amb Santes Relíquies. 


Aniversari de la Consagració de l’Església Parroquial: Es el 9 de setembre, té categoríade Solemnitat, per este motiu es Voltejaran totes les campanes.  El 9 de setembre de 1989, el llavors Bisbe Auxiliar de València En José Vilaplana Blasco va consagrar les parets del Temple, finalitzant la Consagració que va començar l'any 1964 amb la Consagració de l'Altar Major.  Este dia coincidix en l'Aniversari de la Benedicció de la Capella del Santíssim Sacrament de l'any 1917.  

La Missa s’oferix en sufragi dels Sacerdots nascuts en Moixent i els que han exercit el seu Ministeri Pastoral en la nostra Parròquia. Al final de la missa es canten els “Goigs a Sant Pere Apòstol” per ser el Titular de l’Ésglésia.

L’any que ve, es complixen el 50 aniversari de la Consagració de l’Altar Major (1964); i el 25 de la Consagració de les parets del Temple (1989).

Aniversari de la Consagració del Temple Parroquial, 9 de setembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, Vol General, el segon i tercer toc, Vol amb Santes Relíquies.