24 de diciembre de 2013

UN ANY EN ESTÀ WEB

El dia 24 de desembre, complix esta web un any.  
Amb el mateix disseny que l’anterior, amb més fotografies de les campanes, en el primer any en este blog em donat a conèixer més, les ceràmiques populars, un patrimoni artístic de Moixent que no hem d'oblidar, publicades amb els articles referents.   
Els plafons ceràmics de devoció popular formen part del nostre Patrimoni Religios i Artístic, son objectes de veneració i mereixen la consideració del poble i protecció per part de les institucions públics. 
Durant un any la página ha registrat, com podeu vorer, més de 10.226 visites. També el canal de youtube (felipesanchis) te més de 85.420 reproduccions.  I ens podeu seguir en la página del facebook.

A Moixent tením varies ceràmiques de santets; han desaparegut algunes ceràmiques entre elles uns Misteris del Rosari en la Casa Rabosa, i el Via Crucís que estaba en la mateixa  Ermita de la Puríssima Concepció, molt valios que els robaren durant el pont de la Puríssima Concepció l’any 2004, i que sols han quedat dos estacions. Gràcies a la Junta de Setmana Santa de Moixent en els programes tenen en la portada una estació del Via Crucís.

Com diu Josep Lluís Cebrián en el seu llibre “Els Santets de Canals” editat l’any 2000 págines 15 i 17: “Unes vegades es tractava d’advocacions imposades per corrents religiosos del moment i d’altres, d’advocacions locals o del sant patró del carrer.  En altres ocasions, simplement era l’onomàstica del propietari de la casa, el qual de vegades hi feia constar el seu nom: “A devoció de…”.  En aquest cas, la propietat era privada i la devoció es feia pública posant-la en la façana de la casa, de manera que el santet la protegia ensems amb els seus habitadors.  Els santets del nostres carrers són obres d’art que a tots pertanyen i que no poden restar al lliure albir de l’epeculació econòmica, l’enderrocament d’edificis o els interesos particulars i del mercat antiguari.  Foren part dels trets estètics de l’urbanisme d’un poble i configuren la seua tradició devocional popular.  Per cada capelleta que es perd, es perd una part essencial de tot un carrer”.

En les “Agendes” respectives als programes dels tocs hem mencionat la devoció que hi havia fa uns anys a distins sants, com es feien novenes, es nombraven festers, coses que s'han anat perdent i oblidant pel temps. 
A finals de novembre vam publicar diverses notícies respectives a la restauració de les campanes, la torre campanar, anotacions històriques, i les dos campanes de les Alcusses, i la matraca.  Tota una quantitat d'informació que ja tens a la teua disposició sempre que la vullgues veure.
 











Per a este especial any 2014, continuarem publicant las fotos de les ceràmiques populars de Moixent.  Si algú té alguna ceràmica o la coneix on esta pot si vol indicar-nos-ho i la publicarem gustosament, ja que és patrimoni religiós artístic moixenti que ens han deixat els nostres avantpassats I el any 2015 o 2016 tenim pensant publicar la iconografía del Sant de la Ceràmica acompanyada dels tocs de campanes, perque quant es toquen les campanes tenen un sentit.  
En este article teniu les ceràmiques de Sants que no en les Agendes no es van a publicar.

Tenim pensat destacar per a este gran any de la Comunitat Cristiana de Moixent, notícies històriques de l'actual Església Parroquial i donar-la a conéixer esta, la seua arquitectura, així com cada Retaule lateral dedicat a Sants de devoció popular.  I així donar a conéixer esta magnifica església que amb tants sacrificis la van construir els nostres avantpassats, i que este any compleix 125 anys de la benedicció de les obres.

Volem agraïr la col·laboració en els articles entre altres persones al nostre Rector En Antonio.
Algunes fotos son de  l'Associació Campaners de Moixent, peró també hem publicat altres que volem destacar ara i agrair les fotos de Josep Lluis Cebrián, Maria Jose Calatayud, Mari Carmen Vidal, Miguel Angel Navarro, Pura Carceles i de l'Arxiu Parroquial. 

Estem a dies de començar un gran any per a la Comunitat Cristiana de Moixent, cal tindre en compte estes dates (per orde anual):
 
·      Del 15 de gener al 12 de febrer.  25 anys de la Santa Missió.  (1989-2014)
· 75 anys  de la imatge de Sant Pere Apòstol (processional)  (1939-2014)
·      Dia 4 de setembre. 50 anys de la Consagració de l'Altar Major.  (1964-2014)
·      4 de setembre. 50 anys de la dedicació de l’Avinguda “Parroco Quilis” (1964-2014)
·  9 de setembre. 25 anys de la finalització de la Consagració del Temple.   (1989-2014)
·      Dia 23 de setembre.  125 aniversari de la Benedicció de la finalització de les Obres de l'Església (1889-2014)
·      23 de setembre. 125 anys de la donació per part de l'Ajuntament a la Parròquia.i benedicció de la campana Sant Pere-Isidre llaurador-Antoni (1889-2014)
·      24 de setembre. 25 anys de la Coronació Canònica de les Santes Relíquies.  Clausura del I Centenari de la Construcció del Temple Parroquial, i IV Centenari de l’arrivada a Moixent de les Santes Relíquies.  (1989-2014)

A tots els que dediqueu un ratet per a seguir-nos i ensenyar-se de les nostres sencilles noticies, vos desitjem: Bon Nadal i un Feliç Any 2014!