4 de diciembre de 2013

AGENDA 2013: SANTA BÀRBERA I PURÍSSIMA CONCEPCIÓ

Santa Bàrbera: Es el dia 4 de desembre, Patrona dels Campaners.
Campaners de Moixent en l’any 2010 va publicar un triptic sobre Santa Bàrbera, en dita publicació vam descriure qui era la nostra Patrona:  Va nàixer en Nicomèdia  (Turquia), durant el segle III, filla d'un pagà noble, anomenat Dióscoro.  La bellesa de la xiqueta era extraordinària i augmentava dia a dia, per la qual cosa el seu pare per a preservar-la fins al matrimoni la custodiava en la part alta de la torre de sa casa.  Al convertir-se al cristianisme Santa Bárbera, va omplir de símbols la torre i va fer afegir una tercera finestra a les dos existents per a recordar-se de les tres persones divines: el Pare, el Fill, i l'Esperit Sant.  Son pare mai va acceptar la condició crisitana de la jove i per tots els mitjans la va forçar perquè tornara al culte dels deus pagans, sense aconseguir-ho.  Finalment la va denunciar i el pretor Martiniano, la va condemnar a la pena capital si no abandonava la seua fe.  El seu mateix pare, dolgut per l'obstinació de la filla va demanar ser ell mateix qui l'executara i així va ser: la va decapitar amb una espasa.  Però al tornar a casa des de la muntanya de l'execució es formà una tempestat i un raig el va fulminar.  D'ací el dita de “recordar-se de Santa Bàrbera quan trona”.

Segons la Visita Pastoral del dia 19 d'agost de 1772, hi havia una Ermita en la partida de la serra (possiblement la Casa el Sagristà), actualment no existix.  
Prop de l'Església Parroquial té un carrer que porta el seu nom; i en la Capella de les Santes Relíquies, hi ha una Relíquia de la màrtir, per això la campana Santes Relíquies convocara voltejant en els tres tocs d'avís. 
En Moixent se celebra el rosari i la missa a petició de l’Associació Campaners de Moixent per els campaners difunts.  En la base del campanar tenim la imatge sufragada pel President de l'Associació i beneïda el dia 4 de desembre del 2008. 

Santa Bàrbera (Patrona dels Campaners), 4 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies.


Purissima Concepció: El dia 8 de desembre l'Església celebra la Solemnitat de la Puríssima Concepció de Maria, (Patrona d’Espanya) devoció de profundíssim arrelament en les notres terres. 
La Immaculada Concepció, és una doctrina del catolicisme que afirma que Maria va ser preservada per Déu del pecat original quan va ser concebuda, raó per la qual no va ser afligida pel pecat ni de la privació de la gràcia de santedat, i va viure una vida lliure de pecat. Aquest concepte va ser afirmat com a dogma pel papa Pius IX el 8 de desembre de 1854 en la bula Ineffabilis Deus, encara que aquest concepte s'havia originat segles abans.  Espanya celebra a la Inmaculada com a patrona i protectora des de 1644. Durant la celebració de la dita festivitat, els sacerdots espanyols poden vestir la casulla de color blau.

A Moixent l'esvelta imatge de la Puríssima Concepció presidix un enorme Retaule lateral, també hi ha altra bella imatge de la Puríssima en el Museu del Pare Moreno que anteriorment es treia en processó en el seu dia. 
Per els anys 1952 a 1969 es feia una Novena a la Inmaculada, i processó, organitzada per las “Hijas de Maria”; i fins fa pocs anys la vespra, es feia una Vigilia per el grup de jovens de la Parròquia.  Per a esta solemnitat al igual que el mes de maig dedicat a la Mare de Déu es col·loca un Estandart amb un gravat de la Puríssima prop del Retaule-Altar que té dedicat.

En el terme de Moixent ha tingut dos Ermites dedicades a la Puríssima, fet que evidència l’antiga y gran devoció de Moixent a la Puríssima:  En la Casa Rabosa, terme de les Alcusses l’ermita (anteriorment Parròquia) té de Titular a la “Puríssima Concepció” en la fatxada hi ha una ceràmica que ho recorda, i altra Ceràmica amb els símbols de la lletania (ara esta en el Saló Parroquial ja que van trencar dos peces);  i en la partida de les Arenetes en la Serra, en la Visita Pastoral de juny de 1784 es fa referencia a una Ermita, al costat de la Font, l’ermita no existix, la Font continua en peu.
El Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino, influent franciscà moixenti,de l'orde del qual va ser provincial, ardent defersor de la causa inmaculista, va escriure l'important tractat “Limpieza de la Virgen y Madre de Dios” en 1582 en el que arreplega proves bíbliques, testimonis d'autors eclesiàstics, arguments dels reis i eminents en defensa de la Inmaculada Concepció de Maria.
La campana dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari té gravada l'inscripció "AVE MARIA GRACIA PLENA" que son les paraules del Àngel Gabriel a la Mare de Déu en l'Encarnació.  La campana volteja cada dia a les 13 hores invitant a l'Oració de l'Àngelus.

Des de fa uns anys en la missa de 12, els components de l'Associació Musical "La Constància" celebra el final dels actes festius de Santa Cecília, amb una missa commemorativa d'estos fets: la Puríssima Concepció i Santa Cecília patrona dels Músics.   En els anys 1952-1968 es nombraven Festeres per a la Festa de Santa Cecilia. 
Per a esta Solemnitat la campana Santa Maria Mare de Déu voltejara amb més protagonisme al ser un dia d’Advocació Mariana i es destacara també al ser l’ultima campana en parar en els voltejos amb altres campanes.  El bronze Nieves, que procedix de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa, també es fará voltejara de forma destacada.

Vespra de la Puríssima Concepció, 7 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.   I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

- Tres tocs d’avís a missa de 20.  Repic festiu i Vol amb Santa Maria Mare de Déu.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 


Puríssima Concepció (Patrona d’Espanya), 8 de desembre
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu, i Vol amb Santa Maria Mare de Déu  
  El tercer toc, Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu. Desprès del primer toc,  Vol de Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.