En els llibres d'Actes de l'Ajuntament de Moixent celebrades els dies 21-setembre-1914, 24-agost-1917 i 22-juny-1924 apareix consignat el “estat ruïnós” en què es trobava. I en el Llibre de Fàbrica 1889-1950 de l'Arxiu Parroquial Sant Pere Apòstol de Moixent, al febrer de 1912 “pel viatge d'un tècnic per a reconéixer el campanar” (pagina 77). De que es tractava? Es parla de desconchaments, despreniments a la via publica, materials que suposaven un perill per als vianants, perill per “desplomar-se”.
En les primeres dates
de juliol de 1924 es va dur a terme l'enderrocament de l'anterior remat de la
torre campanar “fins més avall del repla de les campanes”.
S'indica que es van pagar a "Jornals i materials de la primera setmana del 7 al 12 de juliol” (de 1924), amb la qual cosa estem en els dies en què es complix el 1r Centenari d'eixos treballs, si bé venien precedits per labors de reconeixement per part dels arquitectes. Probablement van començar a fer eixos treballs passades les festes de Sant Pere Apòstol, Patró de Moixent i Titular de la Parròquia.
Des d'eixes labors d'enderrocament, fins al campanar actual tal com el veiem, s'ha recorregut un llarg procés d'intervencions destinades a reparar desperfectes i millorar la seua seguretat. El que hui veiem i gaudim, va començar a reconstruir-es fa 100 anys.En l'Acta que es conserva en l'Arxiu Parroquial (Carpeta Obres) i de la qual es va introduir una còpia en l'actual bola de la torre, s'informa que en la restauració de 1987 en substituir l'anterior bola per l'actual, en la primitiva bola realitzada amb peces de ceràmica (de les quals es conserva una en la base del campanar) van trobar dins d'una botella, un periòdicc de data dissabte 28 de maig de 1927, per la qual cosa cal suposar que en eixa data es tancà la bola i van començar ja a desmuntar el andamit, rematant els xicotets detalls que potser quedaven.
En eixa comptabilitat de la reconstrucció de la campanar, segons els títols són, en 1924 ”Derribo hasta más abajo del rellano de las campanas “p.7v; 1925 “Reparación del Campanario” p.16v ; 1926 “continuan las obras del Campanario” p.24v, 1927 “colecta para la bola del campanario” p.25v, “continuen las obras de reparación del campanario”p.44. I com a nota aclaridora final “Juntamente con las obras del campanario, se ha reparado la Cúpula de la Iglesia, hasta poder hacer en ella obras mayores, y han sido reparados los tejados de la Sacristia y del cuartillo fumador de la misma”” p.45v.
I les campanes? En
l'esmentada comptabilitat de la reconstrucció apareix en la pagina 7v ,que es
pague al campaner d'Albaida,“ por desmonte y bajar las campanas 75”. Però
sorprenentment, en la comptabilitat ordinària es pagava mensualment al
campaner: per tant exercia eixa funció, que llavors era Gabriel Palmi Prats
ajudat de la seua germana i germans. On estaven les campanes durant la
Reconstrucció de la torre, des de 1924 a la benedicció de la torre campanar?.
En la comptabilitat de la reconstrucció l'any 1927 apareix "Talon factura cabezales (truchas campanas) en Albaida" (p.44); i en l'any 1928 “Reparación del
trasagrario Altar mayor y colocación de campanas (p.46)". A Manuel Roses, Albaida, por las cabezas
(truchas) de las campanas, silletas y colocar”. (p.46v)