10 de julio de 2022

PROGRAMA DE TOCS: VISITA A MOIXENT DE LA IMATGE DE LA MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS “LA PELEGRINA”, SANT JAUME I FESTA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNA

VISITA A MOIXENT DE LA IMATGE "PELEGRINA" DE LA MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS: Al maig de 2023 celebrem el I Centenari de la Coronació Canonica de la imatge de la Mare de Déu dels Desamparats, motiu pel qual l’Arxidiòcesis de València esta celebrant un Any Sant Jubilar Marià des de maig d’enguany.

 En la programació d'actes de l'any Jubilar Marià s'ha inclòs per petició del Cardenal Arquebisbe de València D.Antonio Cañizares una programació de visites especials de la imatge pelegrina de la Verge dels Desemparats en el seu “maremóvil” pels pobles de la diòcesi de València a grans ciutats i santuaris marians de la diòcesi.
En aquestes visites, la imatge processional de la Mare de Déu arribà en la seua “maremóvil” fins a la porta de la parròquia de cada localitat, segons el calendari previst que s'anuncia amb temps, i no serà baixada del vehicle però si s'obrirà el porto perquè les persones que acudisquen puguen veure-la bé i resar davant Ella o dedicar-li cants, poesies, versos.

En la visita programada al nostre poble Moixent en què prèviament visitara Fontanars, La Font de la Figuera i Navalón i després de Moixent anirà a Vallada i Montesa, primer visitara la Residència La Milagrosa  i després acudirà a la Plaça de l'Església on es fará una Oració i cantaran oracions per part del Cor.  En la porta principal que estará oberta estarán la imatge procesonal de Sant Pere Apòstol Titular de l’església i les primeres Relíquies que el P.Moreno va portar: els bustos-reliquiares de Santa Úrsula i Santa Córdula.  Se li oferirà un ram de flors de part de la Parròquia. Despres hi haurà un temps perquè la gent que vulga, puga acostar-se.

Es la tercera vegada que visita Moixent, la primera volta va ser els  dies 13 i 14 d'agost del 2011; i el 19 de maig de l’any passat quant recorria els pobles de la diòcesi.

Aprofitem per a notificar, amb gran satisfacció que Moixent també col·labora per a sufragar la Corona de la imatge segons consta en el Llibre ““Cronica de la Coronación de Nuestra Señora de los Desamparados”. Valencia 1923.   “sobre las joyas de oro que se entregan p.151 un Matrimonio de Mogente, una onza de oro, p.175  una familia de Mogente, una onza de oro.    p.676 en la relación de los donativos en metálico para las fiestas de la Coronación Vicenta Vila de Mogente 20ptas.     p.803 afueras de Valencia y pueblos de la Región. Mogente 55,10ptas”

 A Moixent també en la plaça de l’Església hi ha un plafó ceràmic representant a la Patrona dels Valencians.

En el campanar de Moixent hi ha una campana amb el titol “Santa Maria Mare de Déu” i entre les imatges de Moixent de la Mare de Déu que té gravades esta la Mare de Déu dels Desamparats que hi ha en l’església de Moixent.

Visita de la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desamparats, 12 de juliol
- Volteig de festa de la Mare de Déu,  al entrar la imatge a Moixent
- Volteig de Solemnitat,  al pujar la imatge pel carrer “Mártirs”
- Repic de la Mare de Déu
- Volteig de la campana Santa Maria Mare de Déu al baixar pel carrer “Màrtirs”

 
SANT JAUME. 184 ANYS DEL ANIVERSARI ARRRIBADA DE LES RESTES MORTALS DEL P.MORENO: Sant Jaume, és Patró d'Espanya, es celebra el dia 25 de juliol,   Com l’any passat, enguany es  Sant Jacobeu per a que els pelegrins i devots pogueren visitar la Catedral de Santiago de manera més segura amb motiu de la pandemia del Covid-19.

La imatge de Sant Jaume està adosada en el Retaule del Presbiteri de la nostra Església en la part dreta segons es mira, junt amb Sant Pere el Titular, també en el Reliquiari es conserva una Relíquia.
 
En el Campanar de Moixent desde l’any 2009, té una campana dedica, que procedix de la Casa Oràa, datada l’any 1895 i este dia volteja amb més freqüència.  

Per Moixent pasa el Cami de Santiago, conegut amb "Levante".

Este dia la Comunitat Cristiana de Moixent, recorda l’aniversari del trasllat de les restes mortals del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino de l’església de Sant Martí de València a Moixent, l’any 1838.  En  la missa es canten els “Goigs a les Santes Reliquies” i es resen les Lletanies dels Sants del Reliquiari. Una de les sis pintures de la part dreta del presbiteri que relaten moments del Venerable Pare Moreno, hi ha una on apareix el trasllat de les restes mortals de València a Moixent.  Este dia també voltejara la campana Santes Reliquies ja que hi ha reliquia del Patró d’Espanya i perque té gravada la efigie del Venerable Fray Cristóbal Moreno. 

Sant Jaume. (Aniversari trasllat restes mortals Venerable Pare Moreno València- Església de Moixent, 184 anys), 25 de juliol
- Tres Voltejos d’avís a missa de 19:30, amb Sant Jaume, seguit amb Santes Relíquies

FESTA DE SANT JOAQUIM I SANTA ANNA: El dia dels Pares de la Mare de Déu es el 26 de juliol, es celebra el dia dels iaios. 
Santa Anna dóna nom a tot un barri molt important a Moixent, perquè en la part més alta d'este barri està l'Ermita que alberga estes dos imatges: Sant Joaquim i Santa Anna. 
L’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari primer estaba dedica a Santa Anna, inclús anys després dues per separades, seguidament al Crist i Santa Anna, i des de setembre de 1899 está dedica al Santíssim Crist del Mont Calvari 
Des de l’any 2011 es nombren uns festers que organitzen una festa i la Missa es fa el diumenge próxim al dia litúrgic. 
Enguany després de dos anys sense poder celebrar la Missa en l’Ermita, de nou es celebrara, pero sense festers.  Pero si al finalitzar es beneira la restauració de les estacions del Via Crucis
La campana més antiga de Moixent dedicada als Sants de la Pedra ubicada en l’ermita, voltejara en els tres tocs d’avís a missa de 12.