22 de octubre de 2021

PROGRAMA DE TOCS: MISSA FESTERA DE MOROS I CRISTIANS A LA MILAGROSA, TOTS SANTS, FIDELS DIFUNTS, CRIST REI, I TRIDUO A LA MILAGROSA

FESTA DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR A LA MILAGROSA: S’ha modificat la setmana de Moros i Cristians ja que abans era la que següia a la de Tots Sants desde 2008 i ara es l’ultima del mes octubre.  Enguany l’unic acte religios será la missa festera a les 12h. amb la presencia de la imatge de la Milagrosa que es la Patrona de les festes de Moros i Cristians .  Asistixen la Coorporació Municipal i alguns membres de l’Associació de Moros i Cristians.  Els estandarts de cada "fila" i les banderes dels embaixadors es col·loquen a la vista de tots.
Enguany coincidix amb la vespra de la Solemnitat de Tots Sants.
TOTS SANTS: Es el dia 1 de novembre, una Solemnitat molt antiga i molt arrelada al poble cristià, tant que no necessita estimuls externs sinó que, el poble mateix és mostra intimament motivat de fer memòria dels difunts, ja gent va al cementeri a visitar als seus sers volguts difunts. El cementeri estos dies apareixen primorosament ornamentats de multitut de flors que familiars i amics porten a les diferents sepultures.  
Per a esta Solemnitat de Tots Sants la litúrgia celebra amb el color blanc, les campanes voltejen en senyal de festa i d’alegria. El mateix dia de Tots Sants, per la vesprada, en el Cementeri es resa el Sant Rosari pegant dos unes voltes caminant.
 
Festa de Moros Cristians. Ofrena a la Milagrosa.  Vespra de Tots Sants 31 de novembre
- Repic de la Mare de Déu  en el primer toc i Tres Voltejos d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu.
 
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 20, i Volteig de Sant Jaume a Nieves.  El tercer toc Volteig de Sant Jaume hasta Sant Isidre.
 
Tots Sants, 1 de novembre
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 10:30, i Volteig de Sant Jaume a Nieves. El tercer  toc Volteig de Sant Jaume hasta Sant Isidre. 
- Volteig al final de la celebració de Sant Jaume hasta Sant Isidre.
 
-Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 12h.
 
 
FIDELS DIFUNTS:   Tot el mes de novembre es recorda als difunts, però el dia 2 de novembre, de manera especial.  Anomenat també en valencià dia de “Ànimes”, és una celebració cristiana que té lloc el dia 2 de novembre, l’objectiu del qual es resar per aquells que han acabar la seua vida terrena, i especialment per aquells que es troben encara en estat de purificació en el purgatori.  
El dia de Fidels Difunts, a més de la missa habitual en la Capella de la Residencia, es celebra la missa per la vesprada, la qual el Cor Parroquial es fa present per a Solemnitzar la celebració i al final es canta un reponso “Libera me Domine”
El Mig Vol, es un toc d’homenatge de les Campanes als Difunts: la sonoritat d'una certa calitat fúnebre perque és tracta de Difunts però s'executa amb les Campanes oscilant fent el Mig Vol com si feren un aplaudiment moderat no clamoros.  Les campanes amb aquest toc ens recorden resar per els qui ens han precedit en esta vida.

A Moixent este toc tradicional (ja consta que es realitzaba l'any 1928) és va tornar a incorporar l'any 2008 al eixir el difunt de l’Església.  Participen les campanes: Santes Relíquies, Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni i Santa Maria Mare de Déu.   També s'utilitza per als avisos de Mort de Sacerdot vinculat o nascut a Moixent, Mort de Bisbe, Arquebisbe, Rei i Mort d’un Papa.  De manera particular el dia de Fidels Difunts, i el dia de Festes Patronals en què és recorda als Moixentins Difunts, Aci podeu vorer el Mig Vol: http://www.youtube.com/watch?v=3zoQNR-uBRs 
L'any 2017, es va recuperar  el toc d’Ànimes invitant-nos cada dia a les 21hs a resar per els difunts, o realitza la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni.
 
Fidels Difunts, 2 de novembre
- Tres tocs d’avis a missa de 19h amb les campanes a Mig Vol.


CRIST REI: La Solemnitat de Crist Rei (desde el Concili Vaticà II) marca el final de l'any Litúrgic: tot el que celebra l'Església s'orienta a Crist com a Senyor de la Història i de l'Univers.   La data varía u oscila entre els dies 20 y 26 de novembre.

Crist Rei, 21 de novembre
- Tres tocs repics festius d'avís a missa de 10:30 i volteig amb Nieves

TRIDUO A LA MILAGROSA: “Las Hijas de la Caridad” van vindre a Moixent el 17 de gener de 1894 fins al setembre de 1999, per a atendre un llar-asil per a ancians dedicat a Sant Joan Baptiste, i després escolaritzar els xiquets més xicotets, fins que més majors ja els acollien en les escoles (en la teulada tenia la campana, que ara està en la Venta del Potro).  En està llarga presència i activitat a Moixent una de les coses de més arrelament i de major ressonància és la devoció a la Milagrosa i el Triduo que han fomentat, així com instituir les “Conferencias a San Vicente de Paúl”, i la “Medalla Milagrosa”.
Al construir de 1994-1996 la Residencia on era el Col·legi Sant Joan Baptista (Asilo), es va dedicar la Residencia amb el nom de: "Residencia La Milagrosa".

L'Associació de la “Medalla Milagrosa” va començar a Moixent cap al 1913 o 1915; i el dia 10 de gener de 1991 va ser erigida com Associació.  

El Triduo que el sol presidir un Pare Paul es celebra en la Parròquia desde l’any 1952 (segons els Aleluyes del Arxiu Parroquial) ja que en la Capella del Col·legi Sant Joan Baptiste, era reduït per a la gent. 

Un grup de dones i les Filles de la Caritat que venen a Moixent es reuneixen alguns dijousos en la Capella de la Residencia “La Milagrosa”,  a una reunió de formació cristiana i resar.  Quan naix algun xiquet les mares que volen ho presenten la Mare de Déu perquè ella els mostre el camí i els protegisca, se'ls entrega una medalla perquè el xiquet la porte sobre el pit. Durant tot el mes de maig, mes de María, es reunixen en la capella de la Residència per a oferir flors i oracions, i en el mes d’octubre mediten la Novena.  Al voltant de 40 celadores es preocupen que la Capelleta de la Milagrosa passe per les families de Moixent. Per a les comunions donen una imatge xicoteta de la Milagrosa als xiquets que han recibit per primera volta a Jesucrist en l’Eucaristia.   

Novament  enguany en els calendaris de la Milagrosa la imatge que ix es la de Capella la Milagrosa de la Residencia i baix el poble de Moixent

A més de la imatge processional, hi ha una en el pati de la Residència, altra en la gruta del Calvari (des de les altures de la muntanya ens veu i protegix a tots) i on cada diumenge del mes d’octubre es resa el Rosari.  Té un carrer dedicat (que se adorna amb banderes i colgadures), amb ceràmica de la Milagrosa, i altra en una font en el Calvari.  Segons una poesia del moixenti Gabriel Vila, la Milagrosa es patrona de la partida de Gramoixent.

Enguany el Triduo s’ha traslladat per als dies 26, 27 i 28 de novembre (el segon dia, es el dia es el litúrgic de la Medalla Milagrosa).  Estos tres dies, la missa s’oferix per els socies y socios difunts de la Medalla Milagrosa de Moixent amb cants marians.

La campana Santa Maria Mare de Déu que dedicada a Ella, Voltejara amb més asiduitat estos tres dies el bronze té fundides quatre efígies d'imatges de Maria de Moixent, entre elles la Milagrosa, i l’Anagrama de la Mare de Déu.

1er dia del Triduo a la Milagrosa, 26 de novembre
- Repic de la Mare de Déu  en el primer toc i Tres Voltejos d’avís a missa de 19, amb Santa Maria Mare de Déu.

2on dia del Triduo a la Milagrosa, 27 de novembre
- Repic de la Mare de Déu  en el primer toc i Tres Voltejos d’avís a missa de 20, amb Santa Maria Mare de Déu.

3er dia del Triduo a la Milagrosa, 28 de novembre
- Repic de la Mare de Déu  en el primer toc i Tres Voltejos d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu.