18 de octubre de 2021

CAMPANERS DE MOIXENT EN LA LLOSA DE RANES: FESTA DEL CRIST DEL MIRACLE 2021

Va ser ahir diumenge dia 17 d'octubre, i al ser diumenge en aquesta ocasió pel canvi de dates a causa de la pandèmia hem pogut fer-nos presents Felipe, Lorenzo i Sergio, perquè el Rector actual de La Llosa de Ranes ho ha sigut de Moixent durant 21 anys i ha sigut motivador del toc manual de campanes en Moixent i de la nostra Associació.
 

Vam accedir a la sala de les campanes 8:30h ja que a les 8hs es celebraba una missa en l’Ermita i seguidament la processó de la “Baixà” de la imatge del Crista l’eslgésia, ja que durant tot l’any permaneix en l’Ermita a Éll dedicada. La Llosa de Ranes esta celebrant enguany el 275 aniversari de la Devoció al Crist baix l’advocació del Miracle.

Al pujar al campanar lo primer que ferem va ser col·locar dos perilles de llum en la escalera perque no tenia llum.  Ja dalt voliem que les campanes saludaren la imatge del Crist a l’entrada en el primer carrer del poble, que és Santa Ana, tenint en compte a més que la campana del Crist ha sigut refosa i enguany no ha pogut sonar ni en la novena ni en la seua festa, i han sigut celebracions en l'Ermita sense cap signe sonor de les campanes. 

La campana major del campanar de l'església esta dedicada al Crist del Miracle datada l’any 1910 tambe hi ha altra dedicada a la Verge del Naixement refosa l’any 1956 i la més menuda Maria Nativitat també de 1910 pero agrietada. La sala de les campanes és reduïda però vam poder situar-nos de manera que voltejar les campanes amb seguretat.   Els bronzes estan en un estat regular, encara tenen la truja de ferro i motors de voltejos continuo.

Vam realitzar un Volteig de les dos campanes que es poden fer sonar i així donar la benvinguda al que és Patró del poble, durant recorregut va voltejar la campana que te dedicada, i al vorer la imatge en la Plaça major ja prop de l'Església iniciarem un Volteig fins  l’entrada a l'Església.

Ja en la nau del temple vam poder col·laborar en la col·laboració adequada dels bancs alterats per a facilitar l'entrada de la imatge. També ens va demanar el Rector en la distribució dels ciris que a la vesprada s'oferien en la processó. Estant en aquests menesters es presentà el Regidor de Festes expressant que el florista li havia fet saber que es tenia que modificar la situació la imatge del Crist que quedava excessivament elevada per a fer el seu treball. El Regidor s'alegra en veure'ns als tres campaners i va dir que anava a buscar en la plaça a uns homes que estaven en la plaça i realitzar allò que en va dir.  Al altre costat del creurer estaba la imatge dona titul a la Parròquia: Verge del Naixement que havien celebrat la festa el diumenge anterior però no la van pujar al camarin perquè estiguera també en el creuer per a la festa del Crist.  

Ja Felipe la setmana pasada també va estar per a realitzar mecanicament els voltejos de missa i processó.  Inclús va poder realtizar tres voltejos amb la campana Verge del Naixement de forma manual.

Abans de les 12h vam accedir de nou i vam poder executar els el toc del Àngelus per a de seguida executar els voltejos de convocatòria a missa tres voltejos manuals de les dues campanes Verge del Naixement i Crist del Miracle, finalitzant aquesta els voltejos. És missa que convoca a la Comissió de Festes Patronals i a les Autoritats del poble. Els cants els interpreta el Cor Parroquial. Vam fer amb la campana Crist del Miracle el toc d’alçar a Déu a un ritme lent (com fem en Moixent) que sorprengue gratament segons ens van comentar després alguns fidels. I per a finalitzar altre Volteig.

Per la vesprada Felipe va anar de nou per a poder realitzar els tocs de manera més adequada segons el momento de forma mecánica convocant a la missa i posterior processó.

Les campanes recibiren les carícies de les mans després de l'absència de campaners des de 1960 segons l'ultima data apareguda en l'Arxiu Parroquial en el Llibre de Conters.

Aprofitem per a comunicar-vos que estan a l'espera de rebre dues noves campanes que ja vindran amb truja de fusta:  una per a l'Ermita del Crist que portara el seu titul i que a sigut refosa; i altra nova en substitució de la que esta agrietada dedicada a la Mare de Déu de Carme i del Rosari.

Procés que estem acompanyat com a Associació  que assessora i que mostra la seua col·laboració al Rector i que coneix també a l'empresa executara.

Video d’un dels voltejos realitzats: https://www.youtube.com/watch?v=OqKQl4gvy6M