10 de mayo de 2017

ASSOCIACIÓ CAMPANERS DE MOIXENT: BALANÇ DELS 10 ANYS

Campaners de Moixent amb satisfacció i alegría vos participa el seu aniversari: complim 10 anys amb el toc manual de les campanes del nostre campanar, i deu anys com a Associació compromesa amb tot el que comporta eixe toc manual de les campanes.  La majoria dels membres de l’Associació som jóvens i hem dedicat molt de temps i moltes energies de la nostra joventut a eixe art del toc manual de les campanes de la nostra Església Parroquial.  Al repasar estos anys ens sorprén la gran quantitat d’activitats que hem anat realitzant que han significat una gran aportació per al nostre poble i d’altra banda a nosaltres que ens ha fet be personalment en esta afició.  Durant estos anys sempre hem tingut l'ajuda i els consells del Rector de la nostra Parròquia.

Tot va començar el dia 7 de maig de 2007, després de la restauració de les campanes (2006-2007) Felipe Sanchis va voler recuperar el toc manual de les campanes (que no es feia des de l’any 1974 al electrificar les campanes).  El primer toc manual es realitza el dit dia, després ja va manar incorporant-se més jóvenes.  Començarem a repicar i voltejar amb molt d’entusiasme.
A principis de juliol de 2007 de nou es va interrumpir el toc manual de campanes, a causa de la necessària restauració de la Torre Campanar.  En este período decidirem constituir-nos com Associació Cultural degudament reconeguda i registrada segons les exigències de les lleis.
Reunida i presentada tota la documentació, el dia 19 de novembre va ser inscrita en el Registre d’Associacions de la Generalitat Valenciana.  La notificació i registre ens va arribar el dia 4 de desembre, coincidint amb el dia de Santa Bárbera, patrona dels Campaners.
També realitzarem les gestions per a tindre número de CIF i estar inscrits en el Registre Municipal d’Associacions Veïnals de l’Ajuntament de Moixent.  Durant el período de restauració del campanar voltejarem les campanes en Navalón, Vallada, Micalet (València), i Ontinyent.  Després hem voltejar en els llocs on hem participat en Trobades de Campaners, també en Ontinyent, i a més en la parroquia de Canals, Torre de Flares, Montesa i Bolbaite.
Realitzem el toc manual en els dies de festes i solemnitats, ho realitzem per gust i passió.  Des de les festes Patronals de l’any 2010 la campana Sant Pere Apòstol només volteja de forma manual, açò es va decidir ja que el motor no funcionava correctament i des de llavors la campana ha voltejat quant la Consueta ho indica i en ocasions especials.

Al repassar estos 10 anys volem entre altres coses destacar:
Recuperació de tocs tradicionals de campanes i investigació respecte d’això: Hem conseguit recuperar alguns tocs tradicionals de Moixent i que s’executen: Alçar a Déu, Mig Vol, Ànimes, Ángelus, Repic de Missa Festiva, toc de la Matraca i la seua realització en 2012.  Tocs propis de Moixent que preguntant als majors i investigant en llibres parroquials hem pogut donar-li novament vida.  També hem investigat tocs tradicionals de la Comarca de “La Costera”, així com hem realitzat la llabor de catalogar i actualitzar les campanes de la nostra Comarca.

Visites Guiades al Campanar: Des de l’any 2008 en el mes d’agost per a la setmana de festes Patronals organitzem la Visita Guiada al Campanar.  Són molts els moixentins i moixentines i visitants que d’esta manera han pogut complir el seu desig de visitar la sala de les campanes. Ho han aconseguit i a més rebent noticies sobre les campanes, els seus tocs i alguna noticia més.  Durant les deu edicions han pujat en total 1860 persones, sense contar la “Trobada d’escoles en Valencià” que va tindre lloc l’any 2011 amb un total de 286 visites o grups de xiquets de l’escola d’estiu o d’Iniciació Cristiana.  Des de l’any passat (2016), hem oferit el “Llibre de Firmes” perquè el visitant que vullga puga deixar constancia de l’experiència viscuda en la sala de les campanes o alguna dedicatòria.  També durant la setmana de festes Patronals han pujat Autoritats locals, com l’anterior Alcalde Vicente Dubal l’any 2013, i l’actual Teófilo Fito l’any 2015 i també Regidors, i en alguna ocasió inclus presenciant algún volteig.

Difusió: Una llabor que ens ha ocupat molt però molt gratament ha sigut difondre tot allò que està relacionat amb les campanes, els seus tocs, noticies, investigacions que anàvem realitzant.  Hem editat 16 publicacions, clares i manejables gràcies al suport de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Moixent.  Hem procurat també una presència en els mitjans de comunicación i reconeixem que ens han atés generosament cosa que agraïm molt.  El periòdic “Levante” ens ha publicat 32 noticies (amb 2 fotos i 2 cites); “Las Provincias” 35 noticies (amb una foto); l’Informador 33, Paraula 12 (amb 7 cites de Moixent).  Hem eixit en la Televisió Comarcal, Mk Localia TV,  Canal 9, Nou 24 i per la 1a de TVE en el programa “Aquí la Tierra”.
També hem fet publicacions a més del Llibre de Festes Patronals de Moixent des de l’any 2008, en el llibres de festes de Sant Antoni Abat de Canals de l’any 2014 al 2014; en el Bulletí d’Informació Municipal de Moixent en 2 ocasions, i en la Revista de Vallada “Parròquia de Tots” 21 noticies.

Web de Campaners: La web ens ha proporcionat la possiblitat d’oferir no sols noticies amb fotografíes sobre les campanes i les nostres activitats, sinò també anotacions de Felipe Sanchis sobre les campanes (i la seua restauració), el campanar, l’església Parroquial, Ermites i Oratoris de Moixent… http://campanersmoixent.blgospot.com.es amb més de 100.000 visites té 545 noticies publicades (és la segona web des de desembre de 2012 que tenía 340 publicacions).  En el canal de FelipeSanchis en YouTube tenim 81 videos amb 282.200 reproduccions.

Consueta: Des de 2012 tenim realitzada la Consueta, relació de tocs que s’executen en el nostre campanar durant l’any, atenint als costums i pietat religiosa de Moixent.  Facilita l’orde de tocar les campanes i indica el tipus de toc que s’ha de fer per a cada celebració, el perquè del toc, com es toca, quan es toca que campanes es toquen.  Hem adaptat els tocs més exactament, per evitar el abus, i així preserver les condicions del campanar que patix greu deteriormanent per les ondes sonores I les vibracions dels motors, cosa que alleuja el toc manual.  Per a elaborar la Consueta ens ha favorit la publicació del “Programa de Tocs” que col·loquem en la porta del cancell de l’església.

Campanes Sant Jaume i Nieves: Una llabor molt important i molt agraïda per part de la Parròquia ha sigut preocupar-nos del bon manteniment de les campanes I de tot el sistema.  Fruit del nostre treball i el nostre interés ha sigut recuperar dos campanes de les Alcusses. Sant Jaume que estava en la Casa Orà, i Nieves que estava en la Casa Rabosa que seguixen vives en el nostre campanar i de tindre una veu silenciada durant molts anys tornen a sonar, salvant-les d’un posible saqueig.

Matraca: A proposta de l’Associació Campaners de Moixent l’any 2012 la parroquia va finançar la construcción d’una Matraca en forma de creu grega per a instal·lar-la en el Campanar.  En una de les cares están gravades les iconografies referents al Titular de la Parròquia (les Claus i la Tiara papal i el text “Tu es Petrus”), la imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, el dibuix de l’estendard de la Confraria Sant Sepulcre i damunt el text “1er Centenari / de la Cofradía / Santo Sepulcro 1912-2012” i l’Anagrama de Campaners de Moixent amb el text “5é Aniversari / de l’Associació / Campaners / de Moixent / 2007-2012”.  En l’altra cara están els dibuixos dels estendarts de les Confraries Jesús Nazareno, Hermandad Cristo Crucificado, i les Confraries La Dolorosa i la Soledad. 
 
Trobades de Campaners: Hem participat en set Trobades de Campaners que ens han enriquit, inclús hem organitzat l’ultima edició el dia 15 d’octubre de 2016 amb la presència d’uns 70 campaners de la Comunitat Valenciana. 

Audiències amb l’Arquebisbe D.Carlos Osoro:  Molt contents hem participat en les cinc Audiències amb l’anterior Arquebisbe que realitzava amb els Campaners de la Comunitat Valenciana, convocades amb motiu de les festes de Nadal des de l’any 2009 al 2013.

Visita al campanar de l’Arquebisbe D.Carlos Osoro: Va tindre lloc el dissabte dia 21 de setembre de 2013 en la seua primera visita a Moixent per a celebrar la missa on administraría el Sagrament de la Confirmació a uns jóvens.  Ell va ser qui inicia una dedicatòria en el nostre “Llibre d’Honor i després va pujar al campanar.  Admira el conjunt de huit campanes i la matraca seguint amb molta atenció les explicacions.  També presencia el “Vol de les tres grans”. Inolvidable visita.

Subvencions: Com a Associació hem aconseguit subvencions publiques pel patrimoni del nostre poble.  Hem aconseguit tres subvencions, dos de la Diputació de València per a restaurar una imatge de la Mare de Déu dels Ángels i una altra per a restaurar la Sarga del Reliquiari; i una de la Conselleria d’Educació per al programa de Setmana Santa en 2011.

Museu Pare Moreno: S’ens a confiat la custodia del Museu Pare Moreno, i l’hem dotat de dinamisme en les seus exposicions, incrementant informació complementària d’alguns objectes artístics de la parroquia.  Cada any amb l’esforç de vitalizar el Mueu aprofitem per oferir mostres puntuals de peces restaurades del patrimoni parroquial o panells fotogràfics sobre esdeveniments o efemérides.  Obrim el Museu a banda de les visites concertades durant l’any en dates prèviament avisades en la web.  Allí oferirem en els próxims mesos una mostra de fotografíes que arreplega alguns moments d’estos 10 anys. 

Treballs Voluntaris: Com a Associació i en contacte permanent amb la parroquia hem col·laborat en moltes tasques parroquials de carácter voluntari.  Perquè sent jóvens i en actitud servicial se’ns ha confiat constantment tasques que requerixen un equip de persones.  Andes de Setmana Santa i festes Patronals, muntatge i desmuntatge del Pal·li i imatgens.  Neteja de locals, mercadillos, plantació nou arbolat en el calvari…

Anunci de tocs de campanes en els Programes: S’ha recuperat que alguns voltejos de campanes apareguen en les programacions dels actes, com algo tradicional que enriquix la programació dels festejos, com són en els festes Patronals (des de l’any 2009) i des de l’any 2011 les visites guiades al campanar cada dia en la programació.  Des de 2009 també en els actes de la Setmana Santa i des de 2013 els tocs de la Matraca.  En el programa de Sant Pere des de l'any 2010; Moros i Cristians en l’any 2013, Triduo a la Milagrosa, Festes de la Mare de Déu dels Ángels des de 2010 Programació cultural i d’activitats que l’Ajuntament edita en forma de fullet del 9 d’octubre apareix des de 2014 l’efígie del Rei Jaume I que està gravada en la campana Sant Jaume.  També amb indicacions de quant s’obri el Museu.

Anagrama de Campaners: A més de documents propis oficials, publicacions, l’Anagrama de la nostra Associació està gravat en la Matraca que està en el campanar amb la inscripció “5é Aniversari de l’Associació Campaners de Moixent 2007-2012”; i també està gravat en la campana “Màrtirs del segle XX de Moixent” de col·lecció particular de Felipe Sanchis amb la inscripció “5é Aniversari 2007-2016”. 
Anuaris: Des dels inicis en 2007 arrepleguem tota la documentació dels Programes de Tocs que publiquem en este Anuari, i per tant estem elaborant el desé.  Per la part de darrere del Programa de Tocs escrivim a mà les observacions en l’execució de tocs i noticies.  No sols están reunits els Programes de Tocs, sinó també les publicacions en la web, notícies que apareixen en els periòdics, alguns correus i cartes.  Amb paciencia i constancia ho hem anant escrivint i arreplegant i ara constatem als 10 anys que hem reunit un gran brollador d’informacions.

Imatge Santa Bárbera: Amb il·lusió el President de l’Associació adquiri una imatge de la nostra Patrona en desembre de l’any 2008 per a venerar-la el dia de la seua festa el 4 de desembre, i així durant la missa del seu dia la col·loquem en el Presbiteri i també és una manera de compartir amb els altres fidels la notra llabor al servici de les campanes, la missa s’oferix en sufragi dels campaners difunts de Moixent

Han sigut 10 anys molt intensos d’activitats i d’esdeveniments que mai haguérem pogut imaginar per a emprendre este cami fa 10 anys.  Experimentem que hem madurat en la puntualitat, i en la precisió de programar activitats, a coordinar-nos molt, a estar atents al que u fa i fan els altres i no podem oblidar la dimensió d’exercici fisic que suposa baixar i pujar tantes vegades els 82 escalons del campanar, els esforços de braços, cames i tot l’organisme concentrat en els voltejos.  Per a facilitar la coordinació perfecta amb les celebracions que tenen lloc dins de l’església, en agost de 2015 instal·larem una càmera amb la qual podem seguir el desenrotllament dels actes.  Hem viscut moments molt feliços i inolvidables.  Servir al nostre poble ha sigut molt satisfactori.  Les campanes han sigut una oportunitat per a arraigar més en el nostre poble, en la nostra vida cristiana, en el nostre patrimoni.  Tocar les campanes ha sigut tindre una porta oberta a noves amistats, als mitjans de comunicación, a reflexionar sobre els esdeveniments importants de la vida cristiana.  Per tot això i per moltes raons més, fem un balanç molt positiu d’estos deu anys.  Continuarem amb la mateixa il·lusió i entusiasme que venim fent.

Vídeo del 10 anys de Campaners https://www.youtube.com/watch?v=VA0cQe1DMHU