29 de noviembre de 2015

AGENDA 2015: SANTA BÁRBERA I PURÍSSIMA CONCEPCIÓ

SANTA BÀRBERA: Es el dia 4 de desembre, Patrona dels Campaners.  Es una santa i mártir, filla d’un ric pagà anomenat Diòscor. Aquest volia preservar-la del contacte amb el món i la va tancar en una torre. Bàrbera va fer-se cristiana en secret i va consagrar la seva virginitat a Déu, per la qual cosa va refusar el matrimoni que li va proposar el seu pare. Mentre el seu pare era de viatge, va fer obrir tres finestres a la torre, com a símbol de la Santíssima Trinitat. En assabentar-se el pare que era cristiana, va voler matar-la, brandant una espasa, però la torre s'obrí i Bàrbera fou miraculosament transportada fins a una muntanya. Dos pastors que hi tenien els seus ramats la van veure i quan Diòscor, que la perseguia, va demanar si l'havien vist, un pastor va dir que no; l'altre, però, va trair-la i a l'instant va quedar petrificat, i el seu bestiar va convertir-se en llagostes. 
Portada davant del prefecte de la província, Martinià, va ésser torturada, però va romandre fidel a la seua fe. Cada nit, però, la seva cel·la s'il·luminava i era guarida de les ferides que havia patit a la tortura. Finalment, va ser decapitada pel seu propi pare. Com a càstig, però, un lamp  el matà quan tornava cap a casa i el seu cos va quedar reduït a cendres. Bàrbera va ser sebollida per un cristià, Valentí, i la seva tomba va ser lloc de nombrosos miracles.
La llegenda diu que va morir un  4 de desembre al regnat de l'emperador Maximí i el prefecte Marcià, entre 286 i 305, a Nicomèdia (Bitínia), on havia nascut.

La Iconografia es amb una espasa una torre amb tres finestres, un calze amb l’hòstia; amb la palma del martiri i corona al cap, El color litúrgic es el roig per el martiri.

Hi ha noticia sobre Santa Bàrbera que va ser votada i triada com a Patrona “En 1574 Junio= El Consejo = Clerigos, votan patronos de la población a San Antonio y Santa Barbara”. (Llibre “Esbós Geogràfic i Històric”. Moixent del autor Manuel Lera i Gassó, apartat de Documents Històrics  1ª part 2ª edició pagina 125)

Segons la Visita Pastoral del dia 19 d'agost de 1772, 1784, i en 1819 hi havia en Moixent una Ermita dedicada a Santa Bárbera en la partida de la serra (Casa el Sagristà), actualment no existix.  http://campanersmoixent.blogspot.com.es/2015/10/ermitas-y-oratorios-en-moixent-11-casa.html

Prop de l'Església Parroquial té un carrer que porta el seu nom; i en la Capella de les Santes Relíquies, hi ha una Relíquia de la màrtir, per això la campana Santes Relíquies convocara voltejant en els tres tocs d'avís. 

En Moixent se celebra el rosari i la missa a petició de l’Associació Campaners de Moixent per els campaners difunts.  En la base del campanar tenim la imatge sufragada pel President de l'Associació i beneïda el dia 4 de desembre del 2008.   Imatge que este dia es col·loca en el Presbiteri, a la vista dels fidels, amb dos ciris.

Enguany este dia coincidix en el primer divendres de mes, dedicat al Sagrat Cor de Jesús, abans de la Missa es farà Exposició Major del Santíssim Sagrament i voltejara la campana que té dedica.


Santa Bàrbera (Patrona dels Campaners), 1r divendres de més, 4 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies.


PURISSIMA CONCEPCIÓ: El dia 8 de desembre l'Església celebra la Solemnitat de la Puríssima Concepció de Maria, (Patrona d’Espanya) devoció de profundíssim arrelament en les notres terres. 

Retaule amb Altar de la Puríssima
Foto Juan Belenguer
La Immaculada Concepció, és una doctrina del catolicisme que afirma que Maria va ser preservada per Déu del pecat original quan va ser concebuda, raó per la qual no va ser afligida pel pecat ni de la privació de la gràcia de santedat, i va viure una vida lliure de pecat. Aquest concepte va ser afirmat com a dogma pel papa Pius IX el 8 de desembre de 1854 en la bula Ineffabilis Deus, encara que aquest concepte s'havia originat segles abans.  Espanya celebra a la Inmaculada com a patrona i protectora des de 1644. Durant la celebració de la dita festivitat, els sacerdots espanyols poden vestir la casulla de color blau.  El color litúrgic es el blanc.

En Moixent estava la Organització Parroquial “Hijas de Maria” segons un quadre que hi ha en el Saló Parroquial de las Hijas de Maria consta de que es va eirigir canónicament en esta Parroquia y el dia 14 d’abril de 1900 va desapareixer al voltant de l’any 1986. Segons està anotat en el Llibre d’Actes de las Hijas de Maria, se feien estampes de la Verge amb sabatina y medalles per a les socies que estaven en els seus respectius “coros”, els dissabtes en el Altar de la Puríssima es cantaba la sabatina.

La primera referencia de la Festa amb processó apareix en el llibre Racional de l’Axiu Parroquial de Moixent que diu “diciembre por las hijas de Maria, vísperas, completas y procesión”; un any després:  8 diciembre fiesta por las hijas de Maria, tercia, misa, sermón y procesión claustral por llover” així apareix en els anys següents.  En l’any 1913 apareix en el Llibre Distribuidor la festa “de 1a clase con procesión a la Inmaculada por la Congregación de Hijas de Maria” y la Novena del 8 al 15 de desembre.  Segons està anotat en els Llibes Distribuidors, Agendes Parroquials i Aleluyes de l’Arxiu Parroquial, de 1913 fins 1968 es feia la Novena a la Inmaculada, que organitzava las “Hijas de Maria” (1er dia en sufragi del alma del que fue Director de la Cofradia D.Pedro Puig Alonso Pbro).

Finalitzada la Persecució Religiosa i Guerra Civil, l’any 1939 apareix en el Llibre distribuïdor “novena y procesión”, la processó seria sense imatge ja que l’Església eixe any encara no tenia ninguna imatge.

Imatge que abans processonaba
 del escultor Moixenti Virgilio Sanchis
L’any 1943 es beneixen les dos imatgens de la Inmaculada.  La imatge esvelta del escultor Pio Mollar que presidix un enorme Retaule lateral, i que va ser beneïda el dia 5 de desembre d’eixe any, “a las 4 de la tarde se rezo el Rosario, canto de felicitación Sabatina y por ultimo se canto la Salve.  Terminado se colocó la imagen en el nicho del Altar”:  Hi ha altra escultura del escultor moixenti Virgilio Sanchis que abans es treia en processó, esta imatge es va beneïr el 31 d’octubre de 1943 “Se hizo la bendición de la nueva imagen de la Purísima a las 4 y media de la tarde, tercer toque ejercicio del Rosario.  Asistieron Hijas de Maria, Sr.Alcalde, Sr.Sargento y Musica por la noche se coloco la imagen en el nicho”.  Un dia abans “El 30 de octubre se Instalo el Nicho de la Purisima”.  Este any va començar a processonar l’imatge en el seu dia fins possiblement l’any 1976 com apareix l’ultima referencia en l’Angeda Parroquia d’eixe any, donació a la Parroquia per Paquita Ros Dini, el 5 de diciembre de 1988.  La imatge esta des de el 19 de desembre de 2011 en el Museu Pare Moreno.

Fins fa pocs anys la vespra, es feia una Vigilia per el grup de jovens de la Parròquia. En l’Agenda Parroquial de 1988 hi ha anotat una Vigilia.  

 En el terme de Moixent ha tingut dos Ermites dedicades a la Puríssima, fet que evidència l’antiga y gran devoció de Moixent a la Puríssima: En la Casa Rabosa, terme de les Alcusses l’ermita (anteriorment Parròquia) té de Titular a la “Puríssima Concepció” en la façana hi ha una ceràmica que ho recorda, i altra Ceràmica amb els símbols de la lletania (ara està en el Saló Parroquial ja que van trencar dos peces),  a més esta també en el Salo Parroquial la imatge de la Puríssima de l’any 1943 procedent de la Casa Rabosa d’on era la Titular.
En la partida de les Arenetes en la Serra, en la Visita Pastoral de juny de 1784 es fa referencia a una Ermita, prop de la Font, l’ermita no existix, la Font de l'any 1776 continua en peu.  També en el Convent de Franciscans hi havia una Capella dedica a la Inmaculada Concepció.
El Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino, influent franciscà moixenti,de l'orde del qual va ser provincial, ardent defersor de la causa inmaculista, va escriure l'important tractat “Limpieza de la Virgen y Madre de Dios” en 1582 en el que arreplega proves bíbliques, testimonis d'autors eclesiàstics, arguments dels reis i eminents en defensa de la Inmaculada Concepció de Maria.
La campana dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari té gravada l'inscripció "AVE MARIA GRACIA PLENA" que son les paraules del Àngel Gabriel a la Mare de Déu en l'Encarnació.  La campana volteja cada dia a les 13 hores invitant a l'Oració de l'Àngelus.
Per a està solemnitat al igual que el mes de maig dedicat a la Mare de Déu es col·loca al costat del Retaule-Altar que té dedicat, un Estandart de ras blau amb un medalló de la Puríssima pintat l'any 2006 i beneït el 27 de novembre de 2013 substituint a l'anterior en mal estat.
Foto: Carmen Vidal
La campana Santa Maria Mare de Déu voltejara amb més protagonisme al ser un dia d’Advocació Mariana i es destacara també al ser l’ultima campana en parar en els voltejos amb altres campanes.  El bronze Nieves, que procedix de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa, també es fará voltejara de forma destacada.

Des de fa uns anys en la missa de 12, els components de l'Associació Musical "La Constància" celebra el final dels actes festius de Santa Cecília, amb una missa commemorativa d'estos fets: la Puríssima Concepció i Santa Cecília patrona dels Músics.   En els anys 1952-1968 es nombraven Festeres per a la Festa de Santa Cecilia. 

Enguany el dia de la Solemnitat de la Puríssima començara el Any Sant de la Misericordia.  El papa Francesc va anunciar el divendres 13 de març en la Basílica de Sant Pere la celebració d'un jubileu de la Misericòrdia, un any sant extraordinari. Eixe jubileu començarà amb l'obertura de la Puerta Santa en la Basílica de Sant Pere durant la Solemnitat de la Inmaculada Concepció el 8 de desembre i conclourà el 20 de novembre del 2016 amb la solemnitat de Crist Rei. Així ho anunciava el Papa Francesc: “Volguts germans i germanes, he pensat sovint en com l'Església pot posar més en evidència la seua missió de ser testimoni de la misericòrdia. És un camí que inicia amb una conversió espiritual. Per açò he decidit convocar un Jubileu extraordinari que col·loque en el centre la misericòrdia de Déu. Serà un any sant de la Misericòrdia, ho volem viure a la llum de la paraula del Senyor: 'Siguem misericordiosos com el Pare'. (...) Estic convençut que tota l'Església podrà trobar en este Jubileu l'alegria de redescobrir i fer fecunda la misericòrdia de Déu, amb la qual tots som cridats a donar consol a cada home i cada dona del nostre temps. Ho confiem a partir d'ara a la Mare de la Misericòrdia perquè dirigisca a nosaltres la seua mirada i vetle en el nostre camí”.

L'anunci del Papa Francesc es va donar de forma inesperada durant la Jornada penitencial 24 hores per al Senyor de celebració mundial. Francesc obrirà l'any sant sobre el tema: «Déu ric en misericòrdia» (Efesos 2,4).6
La butla per la qual es convoca l'any jubilar, la Misericordiae Vultus, va ser publicada l'11 d'abril del 2015. En esta es confirmen les dates i s'afegix que el següent diumenge a l'obertura de l'any de la misericòrdia s'obrirà la Puerta Santa en la Catedral de Roma, seguint-li a esta l'obertura de les restants portes santes de Roma a més d'establir que en cada catedral enguany s'òbriga una porta semblant de la misericòrdia.

 El Jubileu o Any Sant en l'Església catòlica, és un temps en què es concedix gràcies espirituals singulars (indulgències) als fidels que complixen determinades condicions, a imitació de l'any jubilar dels israelites mencionat en l'Antic Testament. En l'Església catòlica romana, el jubileu és una celebració que d'ordinari té lloc cada 25 anys i en la que es concedix la indulgència plenària. El jubileu catòlic pot ser ordinari o extraordinari. L'Any Sant ordinari, o any jubilar, és el celebrat en els intervals preestablits mentres que l'extraordinari, o jubileu, és el proclamat com a celebració d'un fet destacat.
Els jubileus extraordinaris són aquells que no se celebren a intervals regulars, sinó que es realitzen per a commemorar circumstàncies especials. Els primers jubileus extraordinaris es van celebrar en 1390 i 1423. Entre els jubileus extraordinaris caben mencionar els «Anys Sants de la Redempció», que se celebren com a forma de commemorar especialment el sacrifici redemptor de Jesucrist. El primer es va celebrar en 1933 pel papa Pius XI. L'últim d'ells va ser convocat i posteriorment celebrat per Joan Pau II en 1983, al complir-se el 1950° aniversari de la Redempció.

Vespra de la Puríssima Concepció, 7 de desembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.   I Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

 - Tres tocs d’avís a missa de 20.  Repic festiu i Vol amb Santa Maria Mare de Déu.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

Puríssima Concepció (Patrona d’Espanya) Inici Any Sant de la Misericordia, 8 de desembre
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu, i Volteig amb Santa Maria Mare de Déu  
El tercer toc, Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu. Desprès del primer toc, Volteig de Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.