17 de junio de 2024

PROGRAMA DE TOCS: SOLEMNITAT DE SANT PERE (PATRÓ DE MOIXENT I TITULAR DE L'ESGLÉSIA) I SANT PAU

La devoció a Sant Pere Apòstol com a Titular de l’Església Parroquial de Moixent, es remunta allà per el segle XIV. Festa Patronal, declarada de “Interés Turístic Local de la Comunidat Valenciana” l’any 2020.

Té un carrer dedicat, i en la Cooperativa del Camp que portà el seu nom, hi ha un gran plafó ceràmic representant al nostre Patró (beneït en la festa de Sant Pere de 1960).    

Una esvelta imatge de Sant Pere Apòstol beneïda  el 1 de gener de 1958 presidix el Presbiteri de l'Església Parroquial a què dóna nom, sent Titular i Patró del poble. 
A la esquerra de l’imatge del Titular, segons es mira, està Sant Pau. 

En està mateixa part hi han sis pintures sobre la vida del Patró,  pintades a l’oleo per Salvador Gil Camarena, de la Academia de Sant Carles de València i col·locades per a les Festes Patronals de Sant Pere de 1965.

Baix dels bustos-Reliquiaris de les Santes Úrsula i Cordula,  està la Reliquia de la Creu on va morir San Pere, (l’autentica firmada el 24 de gener de 1942 en Roma,) Reliquia que per al dia del Titular des de 2012 es mostra en el Presbiteri amb dos ciris i que es trau en processó el dia de les Santes Relíquies.  

Ademés de la imatge del Retaule del Presbiteri, està la procesional de 1939-1940, que va ser la primera imatge que es va regalar a l’església despres de la Persecució religiosa;  i altra amb un Sant Pau (aproximadament de finals del Segle XVIII, procedent de l’anterior Església).

En la decoració de la Parròquia hi han diverses iconografies com la Tiara Papal i les Claus,  un dels medallons estil renaixetista que es troben en la nau central davall del trifori on están representants els apòstols apareix Sant Pere així com en candelabros i en una portapaz.
En lo més alt del campanar, en el penell està la figura de San Pere Apóstol sobre una clau. 

En la Sala de campanes hi han dos campanes que en este dia del martiri de Sant Pere es fan notar de manera particular: la més antiga del Campanar "Sancti Petre-Isidore Agricolae et Antoni", (Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni) de 1792; i la més gran del Campanar que portà el seu nom "SAN PEDRO APÓSTOL" de 1943, i que en esta Solemnitat es l’ultima campana en acabar els Voltejos de Solemnitat. 

Des de l’any 2016 la campana “Màrtirs del Segle XX de Moixent” de la col·lecció particular de Felipe Sanchis entre altres relleus té gravada l’efigie de Sant Pere que precidix el Retaule del Presbiteri.

Per a les persones que no poden pujar en la setmana de festes Patronals d'agost, la vespra de Sant Pere, l'Associació Campaners de Moixent realitzará visita guiada al campanar de 18 a 19hs, on podras vorer les dos campanes dedicades al nostre Patró.

En la Solemnitat i dies abans en les misses es canten els “Goigs a Sant Pere Apòstol” recuperats l’any 2012, http://gogistesvalencians.blogspot.com.es/2013/04/gozos-san-pedro-apostol-venerado-como.html; i la Plegaria composada per Gabriel Vila en juny de 1947 i la música de Matias Marquez.

La missa de 12h es solemnitzada musicalment per el Cor Parroquial on participen les Autoritats i la Comissió de festes Patronals del any passat amb les Regines de Moixent i de Valencia amb les seues dames a més de la Comissió de les Festes Patronals que esta organitzant enguany les festes; i per la vesprada, la Solemne Processó en honor a Sant Pere per el itinerari de costum en alguns balcons hi han colgadures amb la imatge del nostre Patró.  El Sacerdot que precidix des de l’any 2019 sol portar una Casulla  de color roig (que te gravat la imatge de Sant Pere que precidix el Presbiteri i la iconografía de Sant Pere), per a la processó també se sol gastar una capa amb la imatge de Sant Pere de Moixent.

La primera imatge regalada a l’Església després de la Guerra Civil entre 1939-1940, per part de l’Ajuntament,  i que fins l’any 1957 precidia tota l’Església recorre alguns carrers de la localitat amb les andes propies de l’imatge de 1957.  Des de 2022, la processó a proposta de l'Ajuntament a la Parròquia, es prolonga per a passar pel carrer que Sant Pere té dedicat. També encapçalen la processó el grup de Danses realitzant alguns balls obrint la processó que esta presidida per la Creu Parroquial seguida de fidels devots de la imatge, alguns xiquets i xiquetes que han recibit la 1ª Comunió este any i que volen participar en la processó, la Comissió de festes Patronals d'enguany que esta organitzant les Festes, seguida de la Comissió de Festes del any passat, Dames d'honor i Reines de l'any 2023, la imatge del Patró, el Rector, Autoritats i tancant la processó la Banda de Música de la localitat.

VESPRA DE SANT PERE I SANT PAU, 28 de juny
-  12h.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig de Solemnitat

- Tres Voltejos d’avís a missa de 20h  amb Sant Pere Apòstol. Primer toc Avis de Solemnitat. Segon toc Repic de Solemnitat.  El tercer toc Volteig de Solemnitat. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig de Solemnitat al final de la celebració.

SANT PERE I SANT PAU, 29 de juny
- Tres Voltejos de Solemnitat d’avís a missa de 12h.  Després del primer toc volteig amb S.Isidre.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig de Solemnitat al final de la celebració.

Voltejos de processó:
- Tres Voltejos d’avís a processó de 20:30h, amb Sant Pere Apòstol.    
•  Volteig de Solemnitat a l’eixir l’imatge del Patró del Temple Parroquial.
• Volteig de Sant Isidre, i de Sant Pere Apòstol, als primers pasos dels portadors.
• Volteig de Processó Solemne, amb Sant Isidre, Santa Maria Mare de Déu i Sant Pere Apóstol.
• Volteig de Sant Pere Apòstol.
• Volteig de Solemnitat, al pujar l’imatge per el carrer “Màrtirs” fins que entra a l’Esglèsia.