18 de noviembre de 2023

FRA FERNANDO, FRANCISCÀ, A MOIXENT

El nostre rector, En Lisardo està d'exercicis espirituals durant una setmana, i li substitueix en la parròquia En Fernando Hueso Iranzo, Ofm, qui ha estat ocasionalment diverses vegades a Moixent per tindre familiars entre nosaltres.

 Actualment és Guardià del Monestir de Sant Esperit del Mont, a Gilet, i per a complir el servei parroquial s’ha quedat tota la setmana, de manera que ens ha sigut possible compartir amb ell moltes de les nostres inquietuds i tasques sobre el Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino i el Convent de Sant Antoni de Padua  a Moixent, així com participar-li la nostra condició de Campaners, i ens ha informat que coneix a altres campaners de la Comunitat.

En els nostres diàlegs sobre el P.Moreno li hem oferit el llibre “Grato Recuerdo”  i el editat en 2016 per l’Associació Campaners de Moixent “Las campanas en un escrito del Padre Moreno”. Li indicarem el capítol que Fra Cristóbal dedica a la benedicció de les campanes.

Molt motivat ja sobre el tema va accedir a visitar la sala de campanes el dijous dia 16, quedant sorprés pel seu conjunt sonor, per les noves millores de la sala, i en coincidir amb el toc de les Hores i l’Ángelus, li va impressionar molt la viva sonoritat dels bronzes.
També ens va signar en el llibre de visites deixant consignada la següent dedicatòria:
"Moixent a 16 de Novembre de 2023
Des de molt antic els pobles s’han regit pel toc de les campanes.  L’alegria i la pena, el perill i els avisos, l’oració i la devoció, tot ha sigut senyalat amb el toc de les campanes.
En un mon canviant on sembla que ens desvinculem de les nostres arrels es un repte que no deixeu que ens arranquen lo nostre.  No deixeu de seguir fent present este toc de les campanes per que seguisca marcant els moments de la nostra vida.
Que Deu us beneisca.
Fra Fernando Hueso, Ofm.
Guardía del Monestir de Sant Esperit"

Visitarem la Capella- Museu del P.Moreno on els seus germans d'ordre van celebrar la litúrgia diàriament, en les misses i en l'oració, i el va sorprendre molt l'exposició de les obres del P.Moreno que vam mostrar en la vitrina.

Dialogant vivament sobre les llacunes que tractem d'esclarir sobre períodes de la vida del Pare Moreno: la seua professió de franciscà, la seua ordenació sacerdotal, la seua gestió com a provincial i també sobre el Convent de franciscans de Moixent. 
Vam recórrer alguns carrers per a mostrar-li algunes ceràmiques en façanes entre elles les franciscanes.

Han sigut uns dies propicis per a compartir i esclarir els nostres afanys per conéixer millor al P.Moreno i la vida dels franciscans a Moixent.

Ens aconseguirà el "manto" que gasten els franciscans per a l’hivern, per a exposar-lo (juntament amb l'hàbit franciscà que ja ens va aconseguir per a l'exposició en 2007), així com uns "empelts" d'olivera de Getsemani que tenen en el Monestir de Gilet per al Calvari de Moixent, ja que les oliveres ja plantades ens agradaria que hi haja alguna olivera empeltada de alguna olivera de Getsemani.
Agraïm la seua amable atenció personal i dedicació a la nostra parròquia.