26 de diciembre de 2022

TELEVISIÓ À PUNT: AVÍS DE SOLEMNITAT EN DIRECTE

Gran sorpresa el dia 14 de desembre: durant el treball, i mitjançant un missatge de whatsapp al no poder respondre al telèfon, Felipe rep la proposta de Alejandro Chornet d'interpretar en directe un toc manual de campanes per al programa “Bona vesprada” i per al dia 23 en vespra de Nit de Nadal, mostrant un viu interés perquè, si pot ser, accedírem a tal proposta, tenint en compte que es tracta d'un dia laboral. 

En dies successius vam anar ajustant el moment horari i el temps disponible per a realitzar aquest toc. Campaners de Moixent, tenint en compte que ja hem emés en la mateixa emissió el toc del “Volteig de processó Solemne” al setembre de l'any passat i en altres cadenes el mateix toc i un Volteig de Solemnitat, decidirem per a aquesta ocasió executar el “Avís de Solemnitat”, perquè intervenen la Titular i Cor de Jesús, dedicada aquesta a Jesús, de qui celebrarem el seu Naixement, i és un toc amb gran sabor valencià, com ja vam fer constar en l'entrevista en directe.

Era la vespra de Nit de Nadal, un toc amb sabor valencià, humil i alhora solemne, i era suficient comptar amb dos campaners per a la seua execució, per això ens semblava el més adequat.

I va arribar el dia 23 i la presentadora Berta i el camera es van presentar mitja hora abans del directe detall que agraïm moltíssim perquè nosaltres no tenim la soltesa que ells tenen per costum.

Vam accedir amb temps suficient per a preparar l'execució del toc que realitzà Lorenzo en el Volteig i la presentadora que es va atrevir amb repic de Cor de Jesús. En l'entrevista ens referim al Toc de campanes que s’havía interpretat, mentres en la pantalla anava mostrant subtitulat referències amb el titol: Les Campanes de Nadal.  Gaudim de les campanes de Moixent i de les vistes des del campanar, Assitim al toc d’avís de la Solemnitat de la missa de Nadal, Enguany, els campaners de Moixent compleixen 15 anys com a agrupació, el Nadal és molt especial per als campaners de Moixent, Este 2022, el toc manual de campanes s’ha declarat patrimoni inmaterial, Gaudim de les campanes de Moixent i de les vistes des del campanar.

Durant l'entrevista s'anava mostrant diferents panoràmiques de Moixent en un capvespre bònic, amb la seua posta de sol amb una llum que mostrava un encant especial, la cúpula, el calvari,…
Vam respondre a les nostres preferències a les nostres campanes, fent menció de la Declaració del toc Manual de Campanes Patrimoni de la Humanitat i els 15 anys de Campaners de Moixent;  i la presentadora molt emocionada i identificada amb el lloc i amb el que estàvem executant i gaudint es va moure espontàniament a voltejar la campana Nieves que mencionà que era centenària i va voler acomiadar la connexió en directe felicitant el Nadal.

Encara presents a la sala de les campana sol·licitem una dedicatòria per a nostre Llibre d'Honor:
“Tornem a Moixent, ara amb la Declaració de Patrimoni Cultural Inmaterial per la Unesco al toc de campanes.  Gràcies per tot, i llarga vida als campaners”
Berta Bona Vesprada À punt 23-12-22
Un privilegi treballar en aquest lloc tant bonico.José Marzal Càmera À Punt”

Però no sols de Moixent van eixir les campanes, sinó el grup de danses, la terra de vinyes i vins, el grup de recreació histórica de Moixent, vistes e història de l’embassament del Bosquet, el poblat iber de la Bastida de les Alcusses, la banda de Música “La Constancia”, artesanía de l’espart, coure al forn la llenya pastissets de moniato típics de Nadal.

Agraïm l'interés mostrat per les campanes i que ens hagen oferit aquesta oportunitat d'executar des de Moixent aquest toc per a felicitar el Nadal a tots els televidents.

Oportunitat meravellosa en aquest any del Reconeixement del toc manual de campanes com a Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat per la UNESCO i els 15 anys de Campaners i d’Associació  i per a avisar d'aquesta manera amb campanes i en la Televisió que va començar el Nadal del Senyor.

Mari Carmen Vidal ens ha pogut conseguir per captura el reportatge de les campanes:  https://www.youtube.com/watch?v=Q3UJiKfrdrI 
i el reportatge complet en el següent enllaç:  https://www.apuntmedia.es/programes/bona-vesprada/complets/23-12-2022-bona-vesprada-primera-part_134_1578616.html