10 de septiembre de 2022

LA CAMPANA DE SORIÓ RENDEIX HONORS A LA PELEGRINA

Campana carregada d'història, que s'adverteix ja en veure els seus materials deteriorats amb el pas del temps, però en el dia 9 de setembre, a les 12:15hs ha omplit la pedania de Sorió i les seues hortes amb la seua veu aguda i neta, clara i ferma: sonava per a rebre i festejar a la Mare de Déu dels Desamparats, la imatge Pelegrina que visitava Sorió.

El Rector de La Llosa de Ranes, encarregat de Sorió, va demanar ajuda a Campaners de Moixent per a veure si podríem habilitar-la perquè tocara en esdeveniment tan assenyalat. Porta molt temps guardada en un local de l'ajuntament. La seua alcaldessa, Tere, ha facilitat totalment l'obertura del local i ha agraït l'interés mostrat.

Comprovat el seu estat, vam tornar un altre dia per a tracta d'envernissar la truja i apretar els ferratges. Llabors dificultoses i amb urgència de temps. I una vegada al carrer, ja disposada, un veí que disposava de millors eines i veient el treball ja realitzat i la gran il·lusió de fer-la sonar, ha completat la rehabilitació, i ha quedat ben preparada per a sonar en aquesta ocasió, si bé caldrà tornar per a millorar les seues condicions.

Per a Campaners ha sigut grandíssima satisfacció fer-la sonar, trencant el seu llarguíssim silenci, omplint de sons aquells espais que durant segles havia acariciat.

Té gravat en el bronze el nom de Jesús i María, amb un diàmetre de 35cm i un pes aproximat de 25kg, datada aproximadament de l’any 1600.

I Sorió, amb la seua campana, en aquesta visita entranyable, també li ha pogut dir: "Ave María, alabat siga sempre el nom teu: Santa María Mare de Déu”.

Campaners ha viscut una satisfacció gran en poder contribuir a una cosa tan bella com el viscut: els veïns de Sorió han homenatjat la Verge amb la seua veu més antiga. I ara han reviscut el seu interés per la campana, tan oblidada.