24 de mayo de 2022

PROGRAMA DE TOCS: CORPUS CHRISTI TRIDUO I FESTA SAGRAT COR DE JESÚS

CORPUS CHRISTIA més de les celebracions Eucaristiques, a les huit de la vesprada, se celebra des de molt antic una processó amb el Santíssim Sagrament perquè esta prescrit que la processó de l’Eucaristia s’ha de fer abans d’amagarse el sol. És la processó més religiosa de totes les que se realitzen a l'any, no es trau una imatge sinó a Jesucrist mateix en l'Eucarístia. És una manifestació de fe i d'amor a Crist sagramentat.

Els fidels particularment els xiquets i xiquetes que s’han incorporat a l’Eucaristia en la Comunió es tornen a vestir de tratge d’eixa primera comunió i van davant de la Custòdia. Alguns balcons per on transcorre la processó apareixen engalantas amb colgadures.  Acompanyant al  Santísim baix Pal·li,  van les Autoritats del Poble i la Banda de Música que el Rector convida amb uns mesos abans i que després agraïx la seua participació. 

Els fidels preparen una tauleta per a col·locar la Custòdia i adorar publicament uns minuts a Jesús present en l’Eucaristia. La processó es deté en les “estacions” o “tauletes” del recorregut, hi han tres (una en el carrer major, i dos en el Passeig Venerable Pare Moreno).  La tauleta esta guarnida de tovalles, flors, plantes, de verd aromàtic de la serra (romer, timó, prevella…), el Sacerdot deixa la Custòdia en la “tauleta” i es posa de genolls i tots canten i pregen. 

Durant el trajecte de la processó es repeteix diverses vegades  la jaculatoria que s'ha repetit diverses vegades "Lloat siga el Santíssim Sacrament de l'Altar".  Al arribar a l'Església s'adora al Santíssim, un cant d'acció de gràcies,  l'oració de desagravi, el Rector beneïx amb la Custodia i es reserva. 

En la Solemnitat del Corpus Christi, Voltegen totes les Campanes, si be, hi ha una que te una funció més asidua en solitari per estar dedica al Santíssim Sagrament: Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament, que a més de tindre gravada  la Custòdia més antiga de la Parròquia de Moixent, en l'epígraf del mig peu te l’inscripció: "Alabado sea el Santisimo Sacramento de l'Altar"; i la campana Titular, Sant Pere Apòstol, també te fundida una gran Custòdia. 

Vespra del CORPUS CHRISTI18 de juny
- 12 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig de Solemnitat.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 20, i Volteig amb Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. Primer toc Avis de Solemnitat. Segon toc Repic de Solemnitat.  El tercer toc Volteig Solemnitat. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.

CORPUS CHRISTI19 de juny
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Volteig de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. Primer toc Avis de Solemnitat. Segon toc Repic de Solemnitat. El tercer toc, Volteig de Solemnitat
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
-Volteig de Solemnitat al final de la celebració.

Vols de processó:
  - Tres Vols d’avís a processó de 20, amb Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
 •  Volteig de Solemnitat a l’eixir el Santíssim Sacrament del Temple Parroquial
 • Durant la processó Volteig de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
 • Volteig de processó solemne, després d’adorar en la primera tauleta.
 • Volteig de Solemnitat, al pujar el Santíssim per el carrer “Màrtirs”. 

TRIDUO AL COR DE JESÚS: La setmana que es celebra la festa del Cor de Jesús es fa un Triduo preparatori a dita festa, enguany será dijous, divendres i dissabte, per tal de facilitar la participació

La primera data del Triduo apareix l’any 1892 en el Llibre Racional de l'Arxiu Parroquial de Moixent.  Anys després es feia un Novenari  que solia començar el Dijous que era la Solemnitat del Corpus Christi (amb Expossició Major del Santíssim, Completes, Rosari y Novena, Letanies, Goigs), i a més el 21 de juliol de 1962, Maria Calaguig Juan, moixentina i germana d’un Sacerdot fill del poble En Antonio Calabuig Juan i devot del Cor de Jesús, va instituir una dotació econòmica en una Fundació titulada “Pia Memoria del Reverendo D.Antonio Calabuig Juan y familia” per a garantir eixa celebració de manera solemne i la Festa, al voltant de l’any 1974 es pasa a fer un Triduo.  
L’Exposició es realitza en la Custòdia més antiga de la Parròquia de Moixent (és la Custòdia que té gravada la campana Cor de Jesús).

De dilluns a divendres la campana dedicada al Cor de Jesús-Santíssim Sagrament fundida l'any 2006 realitza el toc de missa diaria, convocant a l'Eucarístia, i els primers divendres de mes volteja en el primer toc de missa convocant a celebrar l'Eucarístia i en toc d'Exposicció volteja junt amb Sant Antoni per recordar que esta exposat el Santíssim Sagrament és un moment molt important que anuncien les Campanes a tot el poble.  

Triduo al Sagrat Cor de Jesús, 23, 24, 25 de juny
- Tres Voltejos d’avís a missa de 19:30, de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.
- Toc d’Exposició del Santíssim amb Sant Antoni i Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.


FESTA DEL SAGRAT COR DE JESÚS:  Aquesta devoció es celebra tot el mes de juny i els primers divendres de cada mes.  En juny es fa després del ritu de comunió l’Exposició menor del Santíssim, inclou també un Triduo preparatori.

La primera constancia escrita de l'Associació de l'Apostolat de l'Oració (Secció Senyors/es) data de 1819. Està Erigida canònicament i aprovats els Estatus el dia 30 de març de 2011 pel entonces Arquebisbe de València Monsenyor Carlos Osoro.

En l’Església de Moixent hi ha un enorme retaule lateral, dedicat al Sagrat Cor de Jesús, i en el centre del mateix està la dita l’imatge del Cor de Jesús, la qual està fundida en la campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.  Esta imatge ixia en la processó des de l’any 1942 fins l’any 1977 en que per evitar l’esforç de baixar i pujar aquesta i els perills, es va portar una talla de la Casa Rabosa per a processonar.

L’església també té un estendart bordat fet per Sor Segunda Asurmendi, i un magnìfica tela que segurament faria la funció de cubre-altar en el Retaule que té dedicat.  Les dues peces estan exposades en l’entrada de la Capella del Santíssim Sagrament.

La campana Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament convoca a la missa diaria i volteja en el primer toc de la missa de  cada 1er divendres de mes  i de manera particular el dia del Corpus i en la Festa del Cor de Jesús. 

Festa del Sagrat Cor de Jesús, 26 de juny
- Tres Repics festius d’avís a missa de 12, i Volteig de  de  Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. El tercer toc Volteig Sant Jaume hasta Santes Relíquies.