22 de julio de 2018

PROGRAMA DE TOCS: FESTA DE LA MARE DE DÉU DELS ÀNGELS, SERVENT DE DÉU EN PEDRO PUIG MÀRTIR I BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST

MARE DE DÉU DELS ÀNGELS: Es desconeix quant sorgix està devoció a la Mare de Déu dels Àngels a Moixent.

Hi ha una Comissió de Festeros y festeres, que durant tot l'any prepara està festa, en la que els veïns del carrer, col·loquen en els balcons colgadures de la seua Patrona, el carrer se illumina. El carrer Raval te un plafó ceràmic on es representa a la Mare de Déu i a Sant Francesc d'Assís.
És de reconéixer que en estos carrers tant de Sant Antoni com la del Arraval, conserven la festa i que no desaparega la seua memòria. Dies abans es prepara l’imatge, restaurada l'any 2011 gràcies a una Subvenció de la Diputació de València otorgada a l'Associació Campaners de Moixent, no se sap el seu autor ni l'any; així com preparar les andes que son de l'any 2008. 

En la missa de 12, els festers del Raval acompayen l’imatge fins l’Església Parroquial per a la celebració de l’Eucaristia i es col·locada en la part esquerra del Presbiteri. Després l’imatge torna al Raval recorregent inclús un tros del carrer de Sant Francesc. Per ser festa de carrer, correspon les campanes de Sant Antoni fins a Sant Isidre, i al ser festa Mariana, sona en solitari la campana Santa Maria Mare de Déu en distints moments.  

Festa de la Mare de Déu dels Àngels, 5 d’agost
- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc Volteig de Sant  Antoni hasta Sant Isidre. 
-Toc d’alçar a Déu (tradicional)
- Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre a l’eixir l’imatge del Temple Parroquial.


SERVENT DE DÉU EN PEDRO VICENTE PUIG ALONSO: La data més probable del Martiri del Prevere En Pedro Puig, és el dia 12 d'agost de 1936.  Va exercir quasi tot el seu ministeri sacerdotal, ací a Moixent des de l'any 1905 fins al seu Martiri en 1936, com a Vicari, a més del 21 d'octubre de 1929 al 31 de maig 1930 va recibir l'encarrec de la juridiscció d'esta Parròquia al morir el Rector.  Les persones que li van conéixer (i que han col·laborat en la fase per al procés de Beatificació) diuen que va ser "un Màrtir per la seua Fe autentica en Déu, una persona bona, un home d’oració, un Sant…".   El dia 12 es fa memòria del seu testimoni exemplar en l'Església de Moixent, per a donar gràcies a Déu pel seu ministeri pastoral en esta Parròquia i per a suplicar que la Causa de Testimoni heroic de fidelitat a Jesucrist siga reconeguda amb la Beatificació per tota l'Església.  Les Campanes sonen al Màrtir: Santes Relíquies, és la campana que celebra el Testimoni de Santedat o Martiri dels Sants del Reliquiari.
També l'Església conserva el seu calze de celebrar la primera missa i que solia celebrar, que per a este dia es col·loca en el presbiteri, junt una fotografia seua sobre una tela roja amb dos ciris a la vista de tota la comunitat, i des de l’any 2010 es volteja la campana Santes Relíquies.

BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST: Moixent, antigament, celebraba les festes Patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies a principis de setembre. i per els anys i poc a poc, es trasllada a finals d'agost.
Les celebrem intensament els que vivim en el poble, però també molts moixentins/es que, residint en altres llocs, acudixen cada any per a esta ocasió.  Festes que compartim amb familiars, amics i amb molts visitants que acull el nostre poble en estos dies.

Es desconeix l’any de quant es va començar a fer la “baixà”, la primera dada que Felipe ha pogut trobar es de l’any 1914 i es realitzava la vespra de la Festa del Santíssim Crist que coincidia alguns anys amb el dia del Funeral pels Difunts de la Parròquia.  En la persecució religiosa de 1936, cremen l’imatge.  L’any 1940 es celebra la festa el 7 de setembre però sense imatge que es sol·licita al escultor Enrique Bellido Miquel i per al 12 de setembre de 1941 queda beneïda la nova imatge del Pátro, donació de Amparo Gassó. 
Durant anys la Baixà a variat en data i hora fins que sembla ser l’any 1992 es consolida en la programació el diumenge anterior a la festa dels Sants de la Pedra. 

Els últims rectors de Moixent han resaltat la importància de participar en la baixà del Crist i potenciar-la, a causa de la poca assistència de fidels i fomentar la devoció. 

L’hora de la processó es com es feia tradicionalment a les 20 hores, ja que es facilita molt als portadors per a està processó son els quintos d’este any, els quals amb l’horari de vesprada resulta molt més fàcil portar la imatge del Patró pel fet de que no porta farols, ni bateria, ni tants rams de flors.
La processó transcorre per el ittinerari de costum. La presidix la Creu Parroquial seguida de fidels devots, la Comissió de festes d'enguany que ha organitzat les Festes, seguida de la Comissió de Festes de l’any 2017, la imatge portada pels quintos de la Comissió 2018, el Rector, Presidents de festes del any passat, d'enguany i el Regidor de Festes, tancant la processó la Banda de Música de la localitat.
Quan la Imatge del Crist arriba a les primeres cases del poble (carrer Calvari), i entra en el nucli urbà de Moixent, es realitza un Volteig de les Tres Grans, anunciant a tot el poble, que el Santíssim Crist del Mont Calvari ja ha entrat en el poble, en este moment la Banda de Música s’incorpora a la processó.

La campana més antiga de Moixent,  dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del
Calvari, lloc d’on ix l’imatge del Crist i en el que s'inicia la Processó, volteja en els tres tocs d’avis a la processó, i acompanya el recorregut del Crist per el Calvari, Voltejant en tres moments:
1- A l'eixir de l'Ermita la Imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, al mateix temps que sona el “Himne Nacional” interpretat per la Banda de Música.
2- A mitat del recorregut del Calvari, prentres sona el “tabalet” de la Banda de Música,
3- En la primera “volteta”, abans d'eixir del Calvari, en senyal de despedida.

Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso, Màrtir  (82 anys del Martiri),
Baixà del Santíssim Crist del Mont Calvari, 12 d’agost
- Tres Vols d’avís a missa de 10:30, amb Santes Relíquies.

- Tres Repics festius d’avís a missa de 12, i volteig en el primer toc amb Santes Relíquies.

- Vols de processó de 20hs:
·     Vol de les Tres Grans, a l’entrada del Santíssim Crist del Mont Calvari al poble.
·     Volteig General, al pujar l’imatge per el carrer “Màrtirs” fins que entra a l’església.