2 de octubre de 2016

AGENDA 2016: SANT FRANCESC D'ASSÍS, 1er CENTENARI NAIXEMENT RAFAEL VICENTE CIRUGEDA I VERGE DEL PILAR

SANT FRANCESC D’ASSÍS   Así a Moixent va instituir la vida franciscana conventual el Venerable Pare Moreno, insigne moixenti francisca (segle XVI), i  fins l’any 1835, van estar els franciscans en el poble.  
La Festa de Sant Francesc d’Assís la celebra amb intensitat particular la 3ª Orde Fransciscana, o rama seglar que manté viu eixe esperit franscisca a Moixent.

En la Capella del Santíssim Sagrament te un Retaule amb altar e imatge (que any que ve complix 75 anys), i en el Reliquiari de la Capella de les Santes Relíquies hi ha una Reliquia del Sant.  
En el poble té un llarc carrer en la part més antiga i alta, el qual en una casa tenen una imatge segons els “Aleluyes” del l’Arxiu Parroquial la imatge va ser beneida el dia 4 d’octubre de 1953, per a la festa hi havien festers i l’any 1956 es va descubrir la lapida de marbre que retula dit carrer. 

Felipe Sanchis consultant els llibres "Racional" de l'Arxiu Parroquial, va trobar en l'any 1872 es fa referencia a la Festa de Sant Francesc per els veins de la calle “buenaire”.  Un any després apareix que es la festa  “con tercia, misa y sermón”, i en 1882 “22 octubre Fiesta a San Francisco de Asis con misa, sermón y procesión por la Eras del Arraval”.  La processó també consta en el Llibre distribuidor l’any 1914, en 1931 la processó es claustral i ja deixà de realitzar-se  

En octubre de 1913 es llig “Por diez ejercicios durante el año de San Francisco de Asís”  I lels dies 24 al 28 d’octubre de 1928, l’any 1929; els dies 2 al 6 d’octubrede 1933 i fins l’any 1935 consta que es feia un Quinari.  Els dies 23-24-25 d'octubre de 1924 i del 23 al 25 d'octubre de 1925 es va fer un Triduo amb sermó a Sant Francesc.

El 27 de desembre de 1942, ja es menciona de nou en l'Agenda Parroquial: "Ejercicio de la 3a Orden de San Francisco solo en punto, meditación de este ejercició luego sermon, evangelio, gozos, oración con capa y luego proceisón a San Francisco".  La processó es claustral segons esta escrit en el Llibre Distribuidor d'eixe dia. Sent Rector En Antonio Marín en l'Agenda Parroquial de l'any 1981 apareix que els dies 20, 21 i 22 de novembre es va fer un Triduo a Sant Francesc, i el dia 22 va ser la Festa; també del 4 al 10 de novembre de 2002 a les 17:30 hores es va fer en Moixent altre Quinari a Sant Francesc.

A més de la festa, cada diumenge últim de mes es practicava per la vesprada exercisis de Sant Francesc de la V.O.T i comunió general. En este mateix carrer hi ha un plafó ceràmic; hi ha altra ceràmica de Sant Francesc en el carrer Raval i en Sant Bonaventura.  Els socis de la Tercera Orde en Moixent tenen capelletes amb l’imatge de Sant Francesc que recorren les cases dels socis.  Alguns anys per a la celebració de la missa l’ha pressidit algún franciscà d’Olleria.

Els dies anteriors a la festa es resa una Oració de Sant Francesc. En la missa s'oferix per els socies i socios difunts de la Tercera Orde.  En el Presbiteri es col·loca un Estandart amb l’estampa del Sant, i es beneïxen dos imatges de Sant Francesc que al final de la celebració se sortegen entre els membres de la Tercera Orde.  

Felipe va parlar amb la persona que te l'imatge de Sant Francesc en casa, que abans es traslladava a l'església per a celebrar la festa, i com l'any passat la imatge estara el dia de Sant Francesc en la missa a la vista dels fidels.


Sant Francesc d’Assís, 4 d’octubre
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.  

- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies.  El tercer toc Volteig de Sant Antoni hasta Santes Relíquies.  


1er Aniversari del Naixement de Rafael Vicente Cirugeda:  El dia 10 d’octubre, dia litúrgic de Sant Tomas de Villanueva, va nàixer en 1916, el Servent de Déu Rafael Vicente Cirugeda Tortosa, en el carrer Sant Albert nº 5.  Fill de Manuel Cirugeda Terol y de Rosalia Tortosa Soriano, sent batejat en la Parroquia Sant Pere Apóstol de Moixent.  Residia en Alzira, on perteneixia a l’Acció Catòlica en la que habia obstentat càrrecs de caràcter local.  Va ser martirtizat el 21 de setembre de 1936 a pocs dies de complir 20 anys entregant la seua vida per la fe.  
Està inclòs en el procés de martiri dels servents de Déu Antonio Vicente Avaria Tarazona i 158 companys màrtirs”, obert a valència en 2004 i dividit en 2012.

1er Centenari Naixement de Rafael Vicente Cirugeda Tortosa, 10 d’octubre
-  Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies.  


MARE DE DÉU DEL PILAR: es patrona de la Hispanitat, la seua onomàstica se celebra el 12 d’octubre. 
En el carrer del Raval hi ha un plafó ceràmic que representa al Crist i la Verge del Pilar.  En el Retaule del Presbiteri a ma esquerra segons es mira, s’aprecia l’imatge de la Verge del Pilar realitzada pel escultor Enrique Bellido. En el Llibre Racional de l'any 1886, el 7 de novembre diu "Dobla a la Virgen del Pilar a intención de los vecinos de la calle casa nuevas". En el Llibre Distribuidor l'any 1932 i 1939 el dia 4 d'octubre apareix que es feia una Novena.  En l'Agenda Parroquial de l'any 1942 es menciona que es cantaben els Gojos i una Novena.  Fins a 1968 segons els Aleluyes es feia una Novena en intencio del poeta moixenti Gabriel Vila qui va regalar l’imatge.  
Promouen la festa els membres de la Guardia Civil que la tenen per Patrona, per a la Missa es fan presents amb l’uniforme de gala, acompanyats per altres membres de les forses armades que son moixentins i la Corporació Municipal, la missa es celebra en sufragi dels membres de la Guardia Civil difunts.  Alguns membres del Cor Parroquial ofereixen el servicí del cant, particularment al final, interprentat l’himne de la Verge del Pilar. 

Mare de Déu del Pilar, 12 d’octubre
- Tres Vols d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.