27 de agosto de 2023

92 VISITANTS AL CAMPANAR DE MOIXENT EN LA 15 EDICIÓ DE LES FESTES PATRONALS

El 28 de juny, vespra de Sant Pere Apòstol ja vam realitzar un dia de visita al campanar amb un total de 15 visitants.  En esta edició de les festes Patronals, han sigut un total de 92 els visitants de la sala de les campanes del nostre campanar, en aquesta edició de 2023 la 15a durant les festes Patronals, atenent amb curiositat i fins a la sorpresa, a les explicacions dels campaners sobre cada campana, repics, voltejos, amb la gran varietat de festejos i celebracions als deixe anar de l'any.

Alguns repeteixen la visita, com alguna cosa que els reclama l'afecte cap al que s'estima, s'aprecia i es sent com a propi: en pujar al campanar i trobar-se amb les huit campanes es un retrovament feliç, quasi obligat, amb tons de familiaritat amb arrels que ens sosté. 
Hem comprovat la millora en l'horari de 18h a 19h ja que per les altes temperatures, abans no es podia realitzar. 

Ens ha sorprés enguany la procedència d'alguns visitants: Itàlia, Dinamarca, El Salvador, i és que es tracta d'estudiants que han compartit tasques academiques amb una moixentina que esta amb ells a França.  També procedent de Castelló, Alacant i Castella la Mancha, Vallada, Genovés, l'Alcudia de Crespins i Canals.

Ens sembla meravellos que els hagen acostats a visitar el campanar de la nostra Església com a lloc viu que, des de fa segles, juga un paper molt important en la vida celebrativa del nostre poble. Poder apropar a tals estudiants el nostre Patrimoni sonor de les campanes ens ha semblat sorprenent perquè asi complim també amb l'encàrrec que suposa el reconeixement de la UNESCO que comporta donar a conéixer i ajudar a valorar aquests signes culturals tradicionals del nostre poble.

Molts d'ells han volgut dedicar-nos paraules d'ànim i felicitació escrivint en el “Llibre de Firmes” com:
Gracies Felipe per tota la explicació!! Un Gust! desde castello
Gracias por la visita al campanario de Moixent.  Un placer, desde Alicante
Merci puur eelti visita qui a ete tres instruitiva.  France Gracia
Ens ha agradat molt, enhorabona, a estat genial
Que estes tradicions no es perguen!
Moltes gràcies per la visita, ha sigut molt interesant
Gracias campaneros por vuestro esfuerzo y paciencia que teneis
Tak for besurger  Dinamarca
Muchas gracias por la visita. Nos ha gustado mucho. volveré vengo de Albacete
Muchas gracias por la visita vengo de El Salvador y Moixent me ha encantado. Que ganas de volver
De Paco, el teu amic vallaí, que no decaiga mai l’anim per la promocionar i divulgar el patrimoni moixentí.  A tots el campaners, però en especial a Felipe ¡Ens veiem l’any que ve!
Visita realizada con mi familia.  Nos ha encantado y Felipe es un gran guía.  Desde Castilla la Mancha.

Els més xicotets han comptat amb un al·licient: per a l'espera de torn tenien a l’entrada de la capella del Santíssim la campana “Màrtirs del segle XX de Moixent” de la col·lecció de Felipe Sanchis.  Encara que amb el Batall lligat perquè no sonara, però si podien voltejar-la amb facilitat pel seu àgil moviment i la seua altura accessible a xiquets: un atractiu reeixit, perquè als xiquets i les xiquetes els encanta mourer la campana i voltejar-la amb entusiasme.

Després de pujar els 83 escalons, i deixar temps per a fotografíes, els visitants mostraven l'atenció interessada en les explicacions relatives als detalls de cada campana, les seues funcions pròpies, la gran varietat de tocs i voltejos per a fer entendre les variacions celebratives. No han faltat les preguntes, la sorpresa davant els paisatges des dels finestrals, i la no menor sorpresa davant les dimensions de les campanes majors

Com altres anys hem informat de la setmana de Festes Patronals en la web, facecbook e instagram de Campaners de Moixent de l’Ajuntament de Moixent i de “Turisme la Costera”, també la web de la Arxidiòcesis de València va publicar una noticia i altres mitjans de comunicació. 

La Policia Local a través de la megafónica pública el dilluns i dimarts recordava la visita al campanar; també en el llibre de Festes Patronals en la programació apareixia cada dia, com els utlims anys; i en el fullet “Estius a la fresca” que edita l'Ajuntament de Moixent.