18 de diciembre de 2021

PROGRAMA DE TOCS: TEMPS DE NADAL

NAIXEMENT DE JESÚS: Durant tot l'any es pot veure el Betlem que esta en el Retaule de Sant Antoni de Padua.  En esta Solemnitat es col·locara en el Presbiteri el Xiquet Jesús (gran) per a adorar; i enguany desde la solemnitat de la Inmaculada en la Capella del Santíssim hi ha un arbre de Nadal on els xiquets de la catequesis deixen els desitjos i un Betlém estil napolità: un xiquet pobre que sommia en que Crist ha nascut.
davant del altar es col·loca el Xiquet Jesús xicotet.  Les cantores de la missa de 10:30 monten en la Residencia un betlem,
 
Desde l’any 2008, la primera missa de Nochebuena es celebra per la vesprada, dirigida als xiquets,  que depositen unes ofrenes junt amb el Naixement que està en el Presbiteri davant de l'Altar Major, i canten unes nadales.  Es una de les misses en que el Temple Parroquial més s’ompli de tot l’any, per la nit la missa del gall; i el dia 25 de desembre la missa és a les 12 del migdia, concorreguda per les famílies i persones majors.   
 
Estos dies de Nadal, per la megafonia pública posen unes nadales, i alguns balcons de les cases estan amb colgadures del Jesuset.  Una de les Nadales més tradicionals, i que continuament es canten en la nostra Església Parroquial, “Campana sobre Campana” fa menció d’eixa menció festiva tan apropiada per als nostres dies de les nostres campanes.  Les Campanes col·laboren al servici de la Litúrgia en estos dies a posar en sintonía els misteris que celebra l’Església amb les festes que invadixen els carrers.   Amb els seus sons col·laboren a la gloria de Déu que canta l’Església i vol oferir a tots sons d’alegria i de pau.
  
Vespra del Naixement de Jesús, 24 de desembre
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 18:30, i Volteig de Sant Pere Apòstol. 
  El tercer, Volteig de Solemnitat.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
 
Naixement de Jesús, 25 de desembre
- Tres Voltejos d’avís a missa de 12 amb Sant Pere Apòstol i el tercer Volteig de Solemnitat.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig de Solemnitat al final de la celebració.
 
 
SAGRADA FAMILIA. SANT ESTEVE.  ANIVERSARI TRASLLAT SANTES RELÍQUIES DEL CONVENT A LA ESGLÉSIA PARROQUIAL:  
Es celebra el primer diumenge següent a la Solemnitat del Naixement de Jesús.   Es la Jornada per la Familia i per la Vida, l'exemple dels pares, influïx en la conducta dels fills.  Estem en un any dedicat a la Familia 
 cinc anys de la publicació de la Exhortació Apóstolica "Amoris Laetitia" que acabara el 26 de juny de 2022.
Enguany el segon dia de Nadal, concidix amb la festa del Martiri de Sant Esteve, en Moixent se celebra l'Aniversari del trasllat de les Santes Relíquies que va ocorrer l’any 1835, des de la Capella del deruit Convent de Franciscans fins a la Capella que rep d'ella el seu nom en el Temple Parroquial. 
Les Santes Relíquies van rebre culte en el Convent de Sant Antoni de Pàdua, fins que a causa de la llei de desamortització queda suprimit el Convent.  Després d'una sol·licitud de l'Ajuntament de Moixent per a traslladar les Santes Relíquies al anterior Església, es va obtindre el permís per part de l'Arquebisbat, i es realitza el trasllat “Con una lucidísima procesión y acompañamiento del pueblo, siendo colocadas en el altar Mayor de la Capilla de la Asunción, perteneciente al Muy Ilustre Sr.Marqués de la Romana".
 
Segons l’Acta que es conserva en l'Arxiu (junt amb altres Documents de les Santes Relíquies), firmanda davant de l'Escriba de Sa Majestat, pel Sacerdot i components de l'Ajuntament, entre altres acords, es van comprometre a celebrar tres festes a l'any en honor de les S.Relíquies. 
Se suposa que l'orige de les nostres festes va ser a arrel de l'arribada de les Santes Relíquies, encara que el primer document que fa menció a elles és el que registra el trasllat de les mateixes a la nostra Parròquia en 1835.  
 
En la missa es ressen les Lletanies dels Sants del Reliquiari, i es canten els “Goigs a les Santes Relíquies”.   Com l’any passat com preparació a aquest aniversari,  es resà el novenari a les Santes Relíquies del dia 15 al 23 de desembre.
  
 Sagrada Familia.   Sant Esteve (Aniversari trasllat S.Reliquies del Convent-Església, 186 anys), 26 de desembre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30h, i Volteig de Nieves; i seguit en el primer toc amb altre volteig amb Santes Relíquies. 

 
SANTA MARIA MARE DE DÉU: Comencem l'any civil posant-ho davall la protecció de Maria, la Mare del Salvador, demanant per la pau del món en esta Jornada Mundial d'Oració per la Pau.
 
El poble Cristià de Moixent és profundament Marià. en l'Església Parroquial, té quatre altars dedicats, amb les advocacions de Puríssima Concepció, Mare de Déu dels Desemparats, Mare de Déu del Rosari i Soledat. Es pot contemplar una Assumpció i del Pilar, una Mare de Déu del Rosari del segle XVII darrere del bocaport del Presbiteri; una del Carme, Dolorosa en la Capella de les Santes Relíquies;  en lla Capella del Santíssim Sacrament: Maria al peu de la Creu presidix el Retaule major, també esta la imatge Nostra Senyora del Sagrat Cor. I un quadre de la Mare de Déu del Miracle de l'any passat en el pulpit.   En l’Església, abans de la Missa es resa el Sant Rosari cada dia de la setmana (excepte els diumenges).  Amb motiu d’una defunció dies després del soterrar, es celebra tres ressos en sufragi del difunt en el Temple Parroquial.  Se celebra un Triduo a la Milagrosa i una festa a la Mare de Déu dels Àngels i la Novena a la Puríssima.    

Foto: Mari Carmen Vidal 25-11-2012

 
El Campanar de Moixent té una campana dedicada a la Mare de Déu amb el títol "Santa Maria Mare de Déu", este dia necessàriament té gran protagonisme, en atenció al seu títol perquè és una Solemnitat Mariana dins de les festes Nadalenques i que celebra la "Maternitat" de la Mare de Déu, volteja en solitari, i en el Volteig propi de Festa de la Mare de Déu (com es va fer el dia de la Inmaculada), es de 6 campanes, de Sant Jaume fins a Santa Maria pero no volteja Sant Isidre, de tal manera que es preserva la campana més antiga, i també li deixa el protagonisme a Santa Maria Mare de Déu.  El bronze té gravades les imatges de la devoció Mariana Moixentina com són: Mare de Déu dels Desamparats, la Milagrosa, la Soledat i la Pietat, i també té l’anagrama de la Maria. 
Per a esta Solemnitat també no podía faltar el Repic de la Mare de Déu, imitant el Ave Maria de Lourdes, que ja s’executa al nostre campanar un any.
 
La vespra es celebra una missa: a les 18:30 hores; i el dia de la Solemnitat, primer dia de l’any, a les 12 hores.  Al ser la Jornada Mundial d'Oració per la Pau, es canta la Plegaria a Sant Pere Apòstol que nomena la pau.  

Les campanes dedicades a la Mare de Déu en les diverses advocacions es la que més predomina en la nostra comarca

Vespra de Santa Maria Mare de Déu, 31 de desembre
-12 hores. Toc de l’Àngelus. I Volteig de festa de la Mare de Déu.
 
- Tres repics de Solemnitat d’avís a missa de 18:30h, Repic de la Mare de Déu.  Volteig amb Santa Maria Mare de Déu. El tercer toc, Volteig de festa de la Mare de Déu
 
Santa Maria Mare de Déu, 1 de gener
-Tres repics de Solemnitat d’avís a missa de 10:30h, Repic de la Mare de Déu.   Volteig amb Santa Maria Mare de Déu   El tercer toc i al final de la celebració, Volteig de festa de la Mare de Déu.
 
 
EPIFANIA DEL SENYOR: A Moixent, es fa una cavalcada dels Reis camí cap a Betlem per a adorar el Xiquet Jesús. Els encarregats de portar-la a cap són els quintos, festers i festeres: el grup que prepara les Festes Patronals de l'any en curs. Al arribar tota la comititva de quintos, festers i festeres, xiquets menuts amb els seus pares i els reis mags, al Temple Parroquial adoren al Xiquet Jesús , es celebra la Missa i després regalen els regals als xiquets

Es celebren dos misses de l’Epifania. Una la vespra a les 20h ; i altra el dia de la solemnitat a les 12h.  Els Voltejos de Festa son de 7 campanas: de Sant Jaume fins a Santa Maria Mare de Déu.

 
 Vespra del Epifania del Senyor, 5 de gener
-12 hores. Toc de l’Àngelus. I Volteig de festa
 
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 20h.  Volteig de Sant Jaume a Nieves.   El tercer, Volteig de festa.
 
Epifania del Senyor, 6 de gener
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 12h, i Volteig  de Sant Jaume a Nieves.  El tercer toc, i al finalitzar la celebració, Volteig de festa


BAPTISME DEL SENYOR: Seguint la Solemnitat de l'Epifania el diumenge més pròxim és la Festa del Baptisme del Senyor, que conclou el temps de les Festes de Nadal.  
A Moixent en el Presbiteri, on es sol batejar,  hi ha una Pila Baptismal de finals del segle XV, i altra a l’entrar a l’església a mà Esquerra, amb un quadre que escenifica l'escena del Bateig del Senyor.  També a l'entrada de la Capella del Santíssim esta la Pila Baptismal procedent de l'Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa, abans era Parròquia, complint la funció de pica d'aigua beneïda.  Desde el 2 de gener de 2012 per iniciativa del President de l'Associació Campaners de Moixent, es va tornar a col·locar el llenç en el seu corresponent lloc, en el baptisteri, després d'estar uns anys en la Capella del Santíssim.

Festa del Bateig del Senyor, 9 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30, i Volteig amb Nieves  

Campaners de Moixent, els desitgem un Bon Nadal i Feliç Any 2022!