4 de agosto de 2021

LLISTAT DE CAMPANERS/ERES MOIXENTINS

Des de que l'any 2007 l’Associació Campaners de Moixent començà ha tocar manualment els tocs i voltejos i ha col·laborar en les tasques parroquials en les que hem pogut intervindre, vam procurar celebrar Santa Bárbera com a Patrona dels campaners, encarregant a la Parroquia la missa en sufragi pels difunts campaners de Moixent, solicitant també fer present la suplica en l’oració dels fidels.

L'Interés per conéixer els campaners que anteriorment es feien carrec d’eixa tasca a anant creixent en el nostre anim, motivant-nos a buscar possibles dades que ens poguera oferir l’Arxiu Parroquial. De fet, pots constatar en aquest web en la secció “Les campanes de Moixent. Anotacions Historiques” que hem anant publicant totes els noticies i anotacions reunides per Felipe que anava trobant.  

Hem pensat reunir en forma de cronologia a tots els campaners/eres, antecesors a nosaltres a mode de recordatori a persones que van col·laborar parroquialment convocant a celebrar els misteris de Fé, a reunirse com a poble de Déu fent que les campanes avisaren i transmitiren el sentir de la Parroquia en sons d'alegria i tristor, de Solemnitat o de pena.  
 
A dia de hui la data més antiga al que estem dient, es d’un Sagristà (que eren els qui tocaven les campanes al peu del Campanar  És tracta de José Alcocer Lladosa l’any 1865, que encapçala la llista que hem elaborat, sempre oberts a noves noticies que podrien apareixer, donat que no parem de buscar i d’investigar amb molt d’interés i que l’Arxiu Parroquial compte moltes anotacions.

La llista mostra la sèrie de campaners des de 1865 fins l’any 1974 en que s’electrificaren les campanes i és deixaren de tocar manualment. 
Molts d’ells están agrupats en relacions familiars, donat que el pare ensenyaba o animava als fills i en algun cas una filla, com podràs comprovar i d’ahí vènia la col·laboració familiar en el toc de les campanes i en alguns casos abarca varies generacions.

El 7 de maig de 2007 tornem  les campanes a tocar manualment per part de l’Associació Campaners de Moixent.  Per concloure la llista hi han tres fotografíes de dos campaners i una campanera.
 
De fet, vós comuniquem amb molta alegria una sorpresa inesperada ocorreguda fa uns dies: hem descobert que el campaner moixenti Zacarias Alcocer Prats, resulta que va ser ordenat Sacerdot, per tant de campaner a Rector.
Teniem notícia que un Zacarias Alcocer era campaner junt al seu pare i dos germans. A més  va ser suplent de Sagristá en morir el seu pare, cantor i mentres estudiava. I ens aparegue una noticia que un Zacarias Alcocer apareixia en diversos aconteciments com a Rector de Vallada. És tractaria de la mateixa persona? Hi ha ens tens tractant de comprovar-ho.
El següent pas, al no tindre dades en Moixent sobre ell en llibres de l’Arxiu Parroquial, va ser demanar a l’Arxiu Diocesà documentació referida a dit Zacarias i hem pogut comprovar que és tracta de la mateixa persona: Rector a més de Vallada en l’Alcudia de Cocentaina, (on te la campana més menuda amb el nom de Maria gravat el seu nom, perquè va ser ell qui va promoure la seua fundicció) http://campaners.com/php/campana1.php?numer=2014.
A través de la veu dels campanes va sentir la veu de Déu que el convocava a consagrar la vida en el ministeri Sacerdotal. A sigut una profunda satisfacció  conéixer eixe testimoni referit  a Zacarias Alcocer.
 
La llista, enmarcada, l’hem situada en la base del campanar, molt a la vista dels qui entren, segons és mira a mà esquerre de la imatge de Santa Bárbera. 
En l’altre costat el també Campaner en aquest cas, d’honor del Venerable Pare Mroreno, titol honorífic que l’Associació li otorga el dia 28 de juny de 2020, any del 5é Centenari del seu Naixement.