18 de abril de 2020

TOC DE ROGATIVA AMB LA CAMPANA SANTES RELÍQUIES PELS MALALTS I DIFUNTS DEL COVID 19

El dia 19 de març del mes passat ja vam publicar una noticia en esta web “Que les campanes ens unixquen amb l’oració”.  La conferencia Episcopal Espanyola ens convidava a que les campanes de totes les esglésies d’Espanya, sonaren tots els dies a les 12hs, hora del toc de l’Àngelus. Per a convidar-nos a resar pels qui están sofrint i afrontant la pandemia. En Moixent volteja la campana Sants de la Pedra de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari a les 13hs seguint el toc de l’Angelus en el campanar.
El dia 25 del mes passat, dia de l’Anunciació del Senyor, el Papa Francesc ens convocava a les 12hs a l’oració amb un Pare nostre “queremos responder a la pandemia del coronavirus con la universalidad de la oración”.  En un avís de recomanació de l’Arxidiocesis ens convidava a un toc especial pera ixa oració.  En el nostre campanar a les 12hs va voltejar la campana Sant Antoni per a que pregarem units al Papa i a tota l ´Esglesia.

Les campanes, la veu més antiga del poble, no abandona mai el seu poble, la seua gent, i menys en uns moments com els que estem atravesant.

En Setmana Santa han sonant en menys ocasions, sols per a convidar a l’oració unint-se desde casa en moments que es celebraven dins de l’Església mentres es celebrava a porta tancada.  Igual es fara amb la Solemnitat de San Vicent Ferrer.

Ahir divendres vam recibir el següent comunicat per part del Vicari Episcopal “El Sr.Cardenal Arzobispo, ha dispuesto, que a partir de mañana, sábado, y hasta nueva orden, todos los días, a las 12h, en todos los campanarios, se realice un toque especial de oración por los enfermos y fallecidos a causa del Covid 19.  No se trata de un volteo de fiesta, sino, de un toque de oración”.

Desde fa uns anys veniem els Campaners de Moixent, buscant entre altres tocs, un toc que recordara i convidara a la gent a l’oració: un toc de Rogativa.  Un toc que aquella persona que l’escoltara pregara, per una necessitat, mentres l’església resava l’oració davant del Sant a qui se l’invocava.  Podria ser per un malalt, tempestat (també tenim un toc tradicional de tronada), o per demanar qualsevol cosa.  En aquestos moments la Rogativa que realitzem es per a demanar pels malalts, pels que han mort a causa de la pandemia i per a que finalitze.

Hem pensat que tenint la campana Santes Relíquies, que es una campana Patronal, realitze toc de Mig Vol. Dit bronze perque a més una campana aguda, que implora al sonar, com un gemit de qui està patint.

Com s’executara? es a Mig Vol, es pot realitzar manualment i mecànicament.  La campana també realitza el Mig Vol junt a Sant Pere-IsidreLlaurador-Antoni i Santa Maria Mare de Déu al eixir el difunt o difunta de l’església, interpretant la conmoció per la defunció i plorant al mateix temps.
Ara será fácil de distinguir perquè participa sols Santes Relíquies, oscil·lant d’un costat a l’altre sense donar la volta.  El Mig Vol, un toc tradicional que en Moixent ja consta que es realitzaba en l’any 1928, incorporat pels Campaners de Moixent en 2008.
 
Com ens diu en el comunicat, units a tots campanars de la Diòcesis, es realitzara fins a nova orde a les 12:03hs, per a resar pels malalts i persones que han mort, durara un minut.

Els Gojos a les Santes Relíquies en la 9ª estrofa diu “La Divina Providencia de estas Reliquias puras, nos libre de calenturas, hambre, guerra y pestilencia, y en los partos de dolor, nos libre de lenguas dañosas y las tierras fructuosas le sean al labrador”. Al sentir la campana, cada migdia, començant demà diumenge, dia de dol  oficial decretat per la Generalitat Valenciana en la nostra Comunitat, fem nostre: en l’oració, el sofriment de tants malalts i del seus cuidadors, implorem la vida eterna per als qui han mort en estes circumstàncies i el consol del seus familiars, i vorens libres de calenturas i pestilencia, i acció de gràcies a Déu per les persones

Ja en anteriors pandemies, com el Colera de 1865 els nostres avantpassats feien Rogatives amb processó  a les nostres Patrones  (inclus amb Sant Pere com el 25 de juny de 1865.  Llibre Racional de l’Arxiu Parroquial) per a demanar que acabara el cólera i posteriorment en acció de gràcies.

La campana Santes Relíquies va ser fosa l’any 2006 en Gajano (Santander), amb motiu de la restauració de les Campanes, i un pes de 159kg.  Té gravades els relleus de les primeres reliquies que el Pare Moreno va portar a Moixent (Bustos-Reliquiaris de Santa Ursula i Córdula), i també el relleu del Venerable Pare Moreno.  Porta gravada la inscripció “Santa Ursula i Santa Cordula traídas a su pueblo de Mogente por Fray Cristóbal Moreno del Camino en el año 1582”.  La campana està orientada cap al passeig Pare Moreno.  

“Dios que acoges con amor, nuestras almas humilladas, por las Reliquias Sagradas imploramos tu favor”  (Estribillo dels Gojos a les Santes Relíquies).