7 de agosto de 2019

PROGRAMA DE TOCS: L'ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU I FESTA DELS SANTS DE LA PEDRA

L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU:  coneguda popularment esta festa com “la Mare de Déu d’Agost" es el 15 d’agost.
En el Temple Parroquial, en el Retaule lateral de la Puríssima Concepció hi ha una esvelta imatge de l’Assumpció reprensentada en la “Durmició de la Mare de Déu” de l’escultor moixenti Virgilio Sanchis, i que per a este dia es col·loca als peus del Presbiteri.
Units a l’Església Universal, la campana Santa Maria Mare de Déu celebra aquest misteri de l’Assumpció de Maria, i en tots els Voltejos es l’ultima campana en finalitzar ja que està dedicada a la Mare de Déu (com el dia de la Puríssima Concepció i Santa Maria Mare de Déu).

Vespra de l’Assumpció de la Mare de Déu, 14 d’agost
- Tres Repics festius d’avís a missa de 20 i Vol amb Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

Assumpció de la Mare de Déu, 15 d’agost
- Tres Repics festius d’avís a missa de 12.  Volteig de de Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc, Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria  Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 



SANTS DE LA PEDRA: La seua festa se celebra el 30 de juliol. 
Any 2000.  Processó
Els Sants de la Pedra son els patrons del terme de les Alcusses.  En l’Ermita de la Casa Rabosa dedicada a la Puríssima Concepció (abans era Parròquia), es feia fins el dia 18 de agost 2002 una missa amb processó amb les imatges de la Verge de la Salut, Sant Antoni, Purísima Concepció i Sants de la Pedra que actualment están en el Museu Pare Moreno per evitar el seu saqueig; ara sols es fa el bou en corda. En la Casa el Fondo hi ha un plafó ceràmic on es representen als Sants de la Pedra (imatges idèntiques a les què van furtar l’any 1987).

Desde l’any 2003 en les misses d’esta festa les imatges dels Sants de la Pedra están col·locades en el Presbiteri amb dos ciris, a la missa de 12 assistixen les Autoritats i Comissió de Festes.

La campana procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa que te el nom de Nieves, de l’any 1923, instal·lada l’any 2010.
La campana de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, està dedicada a ells, amb una magnifica epigrafía dels Sants Abdó i Senén i l’Espérit Sant sobre ells, a més te l’incripció “Ave Maria Gracia Plena”.

Enguany es tornara a celebrar la missa en l’Ermita de la Puríssima Concepció a les 12hs, i després es fara la processó al voltant de la Casa Rabosa amb les imatges portades pels quintos de la Puríssima (Titular de l’Ermita, imatge de l’any 1943), i les imatges dels Sants de la Pedra (Patrons del terme de les Alcusses, imatges de 1987). 


Noticia sobre l’historia de l’Ermita de la Puríssima Concepció: http://campanersmoixent.blogspot.com/2015/02/ermitas-y-oratorios-en-moixent-5-ermita.html