1 de abril de 2017

LES NOSTRES CAMPANES EN EL PROGRAMA “AQUÍ LA TIERRA” DE TVE LA 1A

Tot va començar amb un correu electrònic per sorpresa que vam recibir l’Associació Campaners de Moixent el dilluns dia 13 de març que de part de Ángeles Cortina reportera del programa “Aquí la Tierra”, mostrant el seu interés per fer un reportatge en què es poguera mostrar com es voltejen les campanes manualment a Moixent.  En el mateix correu electrònic indicava que havien vist vídeos voltejant les campanes a Moixent de forma manual i els havia sorgit la idea d’oferir algo així en el seu programa.  Vam respondre al correu mostrant la nostra disponibilitat per a col·laborar. Després de contactes telefònics concretarem dia i hora.  Va ser dels primers reportatges realitzats per a aquest programa de la reportera Ángeles Cortina lo qual es molt d'agraïr.  Va sugerir que, ja que venien, aprofitar per a fer una gravació d’una elaboració d’algun dolç típic de Moixent.

Dimecres passat dia 22 de març a les 12 en punt, tal i com havien indicat, van arribar a la Plaça Major els tres reporters del programa “Aquí la Tierra” vinguts des de Madrid.  I després de les salutacions vam anar al forn “Llandete i van fer la gravació d’un xicotet reportatge sobre l’elaboració dels “moixentins” i dels “sequillos”.  Va ser una agradable sorpresa la inesperada gentilesa de les forneres que tenien preparat un pa gran amb la inscripció “Aquí la Tierra”.  Després de dinar en un restaurant de la localitat, havíem quedat a les 15:30 en la Plaça Major per a pujar a la sala de les campanes.  Tots els campaners arribarem puntualment i amb gran il·lusió per a realitzar està gravació dels voltejos que podrá veure’s en tota Espanya.
Sorpresos per la panorámica que oferixen els finestrals del campanar en una vesprada lluminosa i d’agradables temperatures, amb moments de rialles i alegria, començarem a actuar segons ens indicaven i després d’algunes paraules, ells anaven realitzant preses que després per a elaborar en producció, amb momento de rialles i alegría.

La Reportera Ángeles Cortina il·lusionada va voler comprobar personalment com es voltejen les campanes.  Primer a mà Sant Pere Apòstol, també va fer sonar la campana Sant Antoni amb la cordal lligada a la ballesta, i finalment Sant Jaume amb la corda  pero està amb cingonyal.
A continuació començarem el Volteig després de distribuir-nos les corresponents campanes (Manuel voltejant Sant Antoni; Vicent voltejant Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament; Juan José la campana Santes Relíquies; Antonio la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni; Lorenzo y Sergio García la campana Santa Maria Mare de Déu; i Felipe voltejant la campana Sant Pere Apòstol.

Va haver dos voltejos generals de campanes (de Sant Antoni fins a Sant Pere Apòstol), en el primer estaven els tres reporters en la sala de les campanes en el finestral on están les campanes Sant Jaume i Nieves bocabadats van presènciar el volteig; en el segon volteig general, es quedà un càmera i van baixar la reportera i l’altre càmera per a gravar des de la Plaça de l’Església.  Allí baix després del volteig van coincidir amb dos feligreses que van acudir al sentir el les campanes i veure coma nava la gravació i davant de la seua sorpresa es van llançar a entrevistar-les al que primer es resistien perquè els pareixia que no portaven un vestit per a l’ocasió perquè indicaven que venien de fer un passeig però Ángeles es llança a entrevistar-les. 

Realitzat tot el treball Ángeles Cortina en nom de l’equip de “Aquí la Tierra” firma una dedicatòria en el nostre “Libro de Honor.   Firmas con motivo de la visita a la Sala de las Campanas"  i deixà escrit açò:
“22 de marzo 17
¡Muchisimas gracias por permitirnos dar voz al cielo con el repique de vuestras campanas! Es extraordinario que la gente joven recupere tradiciones y las desempeñe con tanta emoción y cariño.
Un fuerte abrazo y gracias de corazón
Ángeles Cortina
Aquí la Tierra TVE”

Els acompanyarem fins al vehicle i amb gran alegría i agraïment ens despedirem.  
Per a l’Associació Campaners de Moixent esta oportunitat que ens ha brindat Televisió Espanyola en la seua primera cadena, en el magnífic programa “Aquí la Tierra” és una oportunitat meravellosa per a mostrar l’interés i entusiasme amb què voltejem les nostres campanes al servici del nostre poble de Moixent, seguint les tradicions que durant segles han ressonat en el nostre poble. 

Estos dos reportatges eixiran:
El Volteig manual de Campanes: Dimarts que ve dia 4 d’abril
Elaboració dels “moixentins” esta previst per al: Dijous dia 13 d’abril.

Recordeu que el programa és de 20:30 a 21hs.