4 de agosto de 2016

AGENDA 2016: SERVENT DE DÉU EN PEDRO PUIG MÀRTIR, BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST, ASSUMPCIÓ I SANTS DE LA PEDRA

SERVENT DE DÉU EN PEDRO VICENTE PUIG ALONSO: La data més probable del Martiri del Prevere En Pedro Puig, és el dia 12 d'agost de 1936.  Va exercir quasi tot el seu ministeri sacerdotal, ací a Moixent des de l'any 1905 fins al seu Martiri en 1936.  Les persones que li van conéixer (i que han col·laborat en la fase per al procés de Beatificació) diuen que va ser "un Màrtir per la seua Fe autentica en Déu, una persona bona, un home d’oració, un Sant…".   El dia 12 es fa memòria del seu testimoni exemplar en l'Església de Moixent, per a donar gràcies a Déu pel seu ministeri pastoral en esta Parròquia i per a suplicar que la Causa de Testimoni heroic de fidelitat a Jesucrist siga reconeguda amb la Beatificació per tota l'Església.  Les Campanes sonen al Màrtir: Santes Relíquies, és la campana que celebra el Testimoni de Santedat o Martiri dels Sants del Reliquiari.
També l'Església conserva el seu calze de celebrar la primera missa i que solia celebrar i que per a este dia es col·loca en el presbiteri a la vista de tota la comunitat, junt  una fotografia seua sobre una tela roja amb dos ciris, i des de l’any 2010 es volteja la campana Santes Relíquies.


Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso, Màrtir  (80 anys del Martiri)12 d’agost
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig amb Santes Relíquies.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Santes Relíquies.


BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST: Moixent, antigament, celebraba les festes Patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies a principis de setembre. i per els anys i poc a poc, es trasllada a finals d'agost.
Les celebrem intensament els que vivim en el poble, però també molts moixentins/es que, residint en altres llocs, acudixen cada any per a esta ocasió.  Festes que compartim amb familiars, amics i amb molts visitants que acull el nostre poble en estos dies.

Es desconeix l’any de quant es va començar a fer la “baixà”, la primera dada que Felipe ha pogut trobar es de l’any 1914 i es realitzava la vespra de la Festa del Santíssim Crist que coincidia alguns anys amb el dia del Funeral pels Difunts de la Parròquia.  
En la persecució religiosa de 1936, cremen l’imatge.  L’any 1940 es celebra la festa el 7 de setembre però sense imatge que es sol·licita al escultor Enrique Bellido Miquel i per al 12 de setembre de 1941 queda beneïda la nova imatge del Pátro (per tant enguany es complixen 75 anys), donació de Amparo Gassó.  Des de aquest any, segons consta en les Agendes Parroquials es feia la festa, sense la Baixà.  En 1949 apareix en la programació la baixà per la vesprada.  En la Setmana Santa del any 1953, el dia 29 de març es pujà la imatge a l’Ermita per a quedar-se alli, ja que fins entonces estaba en el Retaule que tènia dedicat (actual de Sant Antoni de Pàdua.  Este any en 1953, no apareix en el programa de Festes Patronals la “baixà” possiblement baixaria privadament.  En l’any 1954 es torna a fer la baixà, fins l’any 1968, a les 20 hores, coincidint en algunes ocasions en el dia del Funeral. 
L'any 1972 es realitza la baixà el mateix dia que la festa que se li dedica; en 1973 i 1974 consta el divendres dia del Funeral a les 10 del mati; en 1975 ja no ix en la programació fins que en 1992 torna aparéixer, però el diumenge anterior a la festa dels Sants de la Pedra a la nit. 

(L'any 1997 per la pluja s'aplaça la "baixà" al dia 15 d'agost per la nit).

Els últims rectors de Moixent han resaltat la importància de participar en la baixà del Crist i potenciar-la, a causa de la poca assistència de fidels i fomentar la devoció.  L’actual Rector, desde el dia de Sant Roc de 2013, a recuperat la Plegaria i també els Goigs al Crist en un full que es canta i resa en el Via Crucis i misses que es celebren en l’Ermita i durant els dies que el Crist està en l’Església.  Enguany al cumplirse el 75 aniversari de la imatge el segon diumenge de cada mes des de setembre en les misses dominicals es resa la Plegaria al Crist, així com també l’han resat els xiquets de Primera Comunió i els jovens de Iniciació Cristiana.
 
La "Hermandad Cristo Crucificado" s'encarrega d'abaixar de la fornícula y col·locarl-la en les andes.
L’hora de la processó es des de 2006, com es feia tradicionalment a les 20 hores (llevat dels anys 2009, 2011, 2012 que va ser a per la nit), ja que es facilita molt als portadors per a està processó son els quintos d’este any, els quals amb l’horari de vesprada resulta molt més fàcil portar la imatge del Patró pel fet de que no porta farols, ni bateria, ni tants rams de flors.

La Comissió de Festes espera a la Banda de Música en la Plaça Major on es traslladaran fins l’ermita.
La campana més antiga de Moixent,  dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del
Calvari, lloc d’on ix l’imatge del Crist i en el que s'inicia la Processó, volteja en els tres tocs d’avis a la processó, i acompanya el recorregut del Crist per el Calvari, Voltejant en tres moments:
1- A l'eixir de l'Ermita la Imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, al mateix temps que sona el “Himne Nacional” interpretat per la Banda de Música.
2- A mitat del recorregut del Calvari, prentres sona el “tabalet” de la Banda de Música,
3- En la primera “volteta”, abans d'eixir del Calvari, en senyal de despedida.

La processó transcorre per el ittinerari de costum. La presidix la Creu Parroquial seguida de fidels devots de la imatge, la Comissió de festes d'enguany 2015 que ha organitzat les Festes (festeres, quintos, festers d'honor i majors), seguida de la Comissió de Festes de 2014 (festesres, quintos, Festers d'honor), Pares de les Reines,  Festers majors,  Dames d'honor i Reines de l'any 2014 (la Reina de Moixent a la dreta i la de Valencia a l'esquerra, amb el vestit de gala, peineta i mantenilla negra), la imatge portada pels quintos de la Comissió 2016, i el Rector.  Després d'esquerra a dreta (el president d'enguany, Regidor de Protocol, el Regidor de Festes i la Presidenta de la Comissió de l'any passat), tancant la processó la Banda de Música de la localitat.
Quan la Imatge del Crist arriba a les primeres cases del poble, i entra en el nucli urbà de Moixent, es realitza un Volteig General de Campanes, anunciant a tot el poble, que el Santíssim Crist del Mont Calvari ja ha entrat en el poble.  En este moment que ocorre en el carrer Calvari, des de l’any 1995 es quant la Banda de Música s’incorpora a la processó,  (abans la Banda de Música esperava en la Plaça de la Hispanitat)

Vespra de l’Assumpció de la Mare de Déu, Baixà del Santíssim Crist del Calvari 14 d’agost
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

Vols de processó de 20hs:
• Volteig General, a l’entrada del Santíssim Crist del Mont Calvari al poble.
• Volteig de les Tres Grans al pujar l’imatge per el carrer “Màrtirs” fins que entra a l’Esglèsia.
 • Volteig General al final de la processó.


L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU:  coneguda popularment esta festa com “la Mare de Déu d’Agost" es el 15 d’agost.

Segons el llibre “Racional” en 1884 es celebra una processó a l’Assumpció per primera volta; en el Llibre Distribuidor, Agendes Parroquials i els Aleluyes del Arxiu Parroquial, a la Mare de Déu d’Agost com es coneguda, en 1930 es feia una Novena i es nombraven festeres que concluia amb la processó de dita imatge, es desconeix l’any que va desapareixer la festa, possiblement l’any 1967 va ser l’ultim, acompanyaben la processó les xiques que contreien matrimoni durant eixe any.
En el Temple Parroquial, en el Retaule lateral de la Puríssima Concepció hi ha una esvelta imatge de l’Assumpció reprensentada en la “Durmició de la Mare de Déu” de l’escultor moixenti Virgilio Sanchis, i que per a este dia es col·loca als peus del Presbiteri (l’any que ve dita imatge complira 75 anys)
En el llibro Cuentas 1875 p.87. “A Rafael Carreres de componer la puerta corredera de la Capilla llamada ahora de las Sagradas Reliquias con el lienzo de Ntra.Sra.de la Asunción que subiendo y bajando para descubrirla se rompió y por el marco se tuvo que sacarla por lo alto”

Units a l’Església Universal, la campana Santa Maria Mare de Déu celebra aquest misteri de l’Assumpció de Maria, i en tots els Voltejos es l’ultima campana en finalitzar ja que està dedicada a la Mare de Déu (com el dia de la Puríssima Concepció i Santa Maria Mare de Déu).


Assumpció de la Mare de Déu, 15 d’agost
- Tres tocs d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu, i Volteig de de Santa Maria Mare de Déu.  El tercer toc, Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria  Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Voltejos d’avís a missa de 12, amb Santa Maria Mare de Déu.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 


SANTS DE LA PEDRA: La seua festa se celebra el 30 de juliol. 
En el Llibre de l’Arxiu Parroquial de Moixent “Racional” l’any 1885 diu “Dobla S.Abdon y Senen por los vecinos de la Plaza Mayor”.  1823 en el libro de Cuentas (p.158vto) “de componer las andas de los S.Piedra y hacer las del niño Jesus ”A Vicente Summe de pintarlas andas de Jesus y Santos de la Piedra, S.Isidro y otros”.
La campana de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari, està dedicada a ells, amb una magnifica epigrafía dels Sants Abdó i Senén i l’Espérit Sant sobre ells, a més te l’incripció “Ave Maria Gracia Plena”. No se sap com arriba a l'Ermita, possiblement estiguera en la Ermita de les Alcusses (dedicada als Sants de la Pedra segons consta en les Visites Pastorals de 1758, 1772, 1784 i 1819) i al traslladar els ornaments litúrgics al Convent  de Franciscans i a l'Església s'instal·laria en l’Ermita (com diu la Visita Pastoral de 1758); o be procedix del Convent de Franciscans dedicat a Sant Antoni de Pàdua per la devoció dels franscicans a la Verge María i la seua vinculació amb la Ermita.

Els Sants de la Pedra son els patrons del terme de les Alcusses.  En l’Ermita de la Casa Rabosa dedicada a la Puríssima Concepció (abans era Parròquia), es feia hasta l'any 2002 una missa amb processó amb les imatges que actualment están en el Saló Parroquial, havien festers i es cantaven els “Goigs” als màrtis, i la verbena que l’ùltim any va ser el 2012, ara sols es fa el bou en corda. En la Casa el Fondo hi ha un plafó ceràmic on es representen als Sants de la Pedra (imatges idèntiques a les què van furtar l’any 1987)

En les misses d’esta festa les imatges dels Sants de la Pedra están col·locades en el Presbiteri amb dos ciris, a la missa de 12 assistixen les Autoritats i Comissió de Festes.

Les lectures que es proclamen corresponen al diumenge del temps ordinari.  Les monicions a les lectures seran llegides per una Dama de la que sera Reina de Moixent, i l'oració dels fidels com els altres dies, per una Dama de la que sera Reina de València.  La 1a Lectura i Salm la proclama la que sera Reina de València, i la 2a Lectura la proclama la que sera Reina de Moixent.

La campana procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa que te el nom de Nieves, de l’any 1923, instal·lada l’any 2010 en el campanar seguix la funció que li es propia voltejant per a la festa, tal com es feia en les Alcusses, ja que ara la mateixa festa dels Sants de la Pedra es celebra en l’Església Parroquial. 

Festa dels Sants de la Pedra, 21 d’agost
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30.  Repic festiu, i Volteig de Nieves.  

- Tres Vols d’avís a missa de 12, de Nieves, el tercer toc Volteig de Sant Antoni hasta Sant Isidre.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Sant Isidre.