11 de marzo de 2015

AGENDA 2015: SANT JOSEP

José de Natzaret, va nàixer en Betlem.  Els pares eren Santiago i Santa Joana.

Sant Josep, home “just” (Mateo 1:19) va ser, l'espòs de María, la mare de Jesús de Natzaret. D'ofici artesà, (Fuster), professió que hauria ensenyat al seu fill, de qui igualment s'indica que era "artesà" (Marcos 6:3a). Era de condició humil, pertanyent a l'estirp del Rei David.   S'ignora la data de la seua  mort, encara que s'accepta que José de Natzaret va morir quan Jesucrist tenia ja més de 12 anys però abans de l'inici de la seua predicació. José és una de les figures centrals del cristianisme, un home excepcional.
Per la fidelitat a la seua esposa amb què, va consumar el matrimoni mantenint-se cast, pel fet que María estava profundament entregada a l'amor de son pare diví, Sant Josep va rebre el do diví de la paternitat encara sent verdader espòs virginal, d'ací la seua dignitat i santedat. Sant Josep va ser declarat patró de la família  i és per antonomàsia el patró de la bona mort, atribuint-se-li l'haver-hi mort en braços de Jesús i de María, i patró dels seminaristes.

La figura de José va ser contemplada i admirada per diversos Pares i Doctos de l’Església,  és hui objecte d'estudi d'una branca particular de la  Teologia, la Josefología.. L'exhortació apostòlica “Redemptoris Custos”, escrita per el Papa Sant Joan Pau II,  i publicada el 15 d'agost de 1989,  és considerada la carta magna de la teologia de Sant Josep.
També des del començament de la  Orde de Frares Menors, els franciscans, es van interessar en José de Natzaret com a model únic de paternitat. Distints escriptors franciscans des del segle XIII al XV van  sugerint  progressivament als seguidors de Francesc d’Assís com José de Natzaret podria convertir-se en un model de fidelitat, d'humilitat, pobresa i obediencia.  L’Espanyola Santa Teresa d’Àvila  va donar a la devoció a Sant Josep l'impuls definitiiu en el segle XVI, en la seua experiència personal en el Llibre de la Vida.

Sixt IV  (1471-1484) va introduir la festivitat de Sant Josep en el  Breviari romà, e Innocenci VIII  (1484-1492) la va elevar a ritu doble.
El papa Pius IX el proclama en 1870 Patró de l'Església Universal. A causa del seu treball de fuster és considerat patró del treball.  Pius XII en 1955, va voler donar-li connotació cristiana a les efemèrides del Dia Internacional dels treballadors. El Papa Sant Joan XXIII va incorporar el seu nom al Cànon romà. El Papa emerit Benet XVI, es molt devot al Patriarca Sant Josep, ja que des de la infància els seus pares li van batejar “Joseph”  Portant gustosament a la pràctica un projecte que Benet XVI va preferir deixar en les seues mans, el Papa Francesc va afegir en 2013 una menció a “el seu espòs Sant Josep” en el cànon de totes les misses, just després de la referència a “María, la Mare de Déu Mare de Déu”. El decret del Cardenal  de València Antonio Cañizares, llavors Prefecte del Culte Diví, porta data de 1 de maig de 2013, festade Sant Josep treballador.
El Papa Francesc té una gran devoció a Sant Josep -que figura en el seu escut davall  el símbol d'una flor de nard al costat de l'estrela que simbolitza a María-, i per això va celebrar la missa d'Inauguració el 19 de març, dedicant a les virtuts de José i a la seua tasca de custodi de Jesús, una part entranyable de la seua homilia.
José constituïx un dels tres pilars que componen la família cristiana model, tant en el seu aspecte intern (en les relacions entre els distints membres que la integren) com en l'extern (la família en la societat).
La Solemnitat del Patró de l’Església universal, coincidix amb la Quaresma, per a nosaltres és festa entranyable perquè la memoria de Sant Josep, va unida a la festa tipica valenciana de les falles. El dia 19 també es conmemora el día del pare.  Estant de Rector a Moixent En José Pellicer, se celebraben els “Set diumenges de Sant Josep”.  A Moixent, té dedicat un Retaule on està la imatge del escultor Enrique Bellido de l’any 1942, amb Altar en una nau lateral esquerra segons se entra a l’Església, la imatge la baixarem els Campaners amb el Rector i estará per al dia litúrgic (com l’any passat al peu del Presbiteri). Un carrer dels més antics del poble, prop del Temple Parroquial, conegut popularment com "carrer del mig" on transcorren gran part de les processons parroquials.


El dijous dia 12, els Campaners de Moixent amb l’ajuda del Rector vam baixar, com l’any passat la bella imatge de Sant Josep, per tindre-la més a la vista, observar la talla (ja que té grietes) i netejar-la, i així s’aireja. Està a l’entrada de la Capella de les Santes Relíquies i per al dia litúrgic es col·locara els peus del Presbiteri amb dos ciris.  Em pensat que a l’any que ve baixar-la el primer diumenge de Sant Josep fins la seua Solemnitat. 

Vespra de Sant Josep, 18 de març
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 

- Tres Repics d’avís a missa de 20, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.

Sant Josep (Patró de l’Església Universal), 19 de març
- Tres Repics d’avís a missa de 10:30, i Vol de Sant Jaume i de Nieves.   El tercer toc Vol de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Repics d’avís a missa de 12, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.
- Vol al final de la celebració, de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.