3 de noviembre de 2024

CAMPANERS DE MOIXENT PARTICIPEM EN NAVARRÉS EN LA XXVII TROBADA DE CAMPANERS VALENCIANS

El dissabte 26 d’octube, Felipe amb el seus pares, Lorenzo i Sergio van acudir al Centre Cultural de Navarrés on va tindre lloc de recepció i concentració, en el qual van saludar als campaners ja presents.

Després d'unes paraules de benvinguda per part d'un representant dels Campaners de Navarrés, escoltarem la Conferència “Present i futur del toc manual de campanes” realitzada per dos campaners de Albadia, Toni i Manolo, en la qual describiren el procés de treballs i gestions per a aconseguir la Declaració del toc manual de les campanes, per part de la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, declarat el 30 de novembre de 2022 i van plantejar el procés que se seguirà a partir d'ara.

Acabada la conferència l'interlocutor Enrique va obrir un torn d'intervencions obert a tots els presents, entre els quals estaven el Rector i l'Alcalde de Navarrés els qui van aprofitar paraules de benvinguda i acolliment, de gratitud per la presència dels grups allí reunits, entre els quals estaven a més dels de Navarrés, i Albaida ja esmentats: Alcalà de Xivert, Alberic, Benirredra, Comptat, Vall Blanca, Jérica, l'Alqueria de la Comtessa, Safor, Catedral de València , del barri de Campanar de València, Mestres Campaners, Ulisses de Burgos , Vicent Tomás de l'empresa Electorecamp S.L i els de Moixent.

Es tracta el tema de parar atenció als perills que comporten el consentir el toc manual de campanes per part de espontaneos que no pertanyen als grups de campaners, que a més de no tindre nocions del toc manual de les campanes, no entren dins de les assegurances. Els accidents són més fàcils quan no hi ha hagut una exercització pròpia dels campaners en el seu aprenentatge.

Va haber indicacions per als campaners que realitzen visites per a tocar en altres pobles, subratllant la necessitat d'interessar-se primer pels costums i els tocs propis d'este lloc, per a respectar les seues tradicions sonores, perquè s'ha donat casos de realitzar tocs totalment aliens al lloc que correspon.
Es parlà de la necessitat procurar relacions entre les institucions (Organismes Públics, Arquebisbat, Parròquies) encarregades de subvencionar i executar restauracions de campanars i campanes, per a que tinguen en compte les indicacions dels campaners, ja que són els qui en l'exercici activitat millor coneixen les condicions adequades per al bon manteniment de les campanes i la torre que les alberga, a l'hora de considerar les dimensions de la sala de les campanes i les campanes mateixes, així com els finestrals i accessos.
Es va fer menció de la importància de mantindre relacions cordials i respestuoses entre els grups de campaners, buscant sempre la complementarietat i el suport mutu, i el respecte a les característiques de cada grup. I en este capitol de relacions es considera la necessitat de procurar relacions atentes, respectuoses i servicials amb els sacerdots, considerant que la sala de les campanes és un espai que forma part del lloc sagrat que constituïx tot el temple. Per al bé de cada parròquia, considerant la importància de l'aportació dels campaners és decisiu comptar amb la confiança dels responsables dels Sacerdots, perquè els campaners a més de l'activitat en les campanes són els qui millor poden aconsellar, informar, afavorir la bona conservació del sistema i de les instal·lacions de cada campanar. Però perquè els sacerdots percibisquen això és necessària una actitud constant de mostrar un interés real pel que s'esta fent i valorar-lo convenientment, sempre oberts i acollidors de les indicacions per part dels Sacerdots.

Entre els presents estava també D.Ramón Micó, Rector de Banyeres de Mariola, qui expressa paraules d'agraïment i d'anim cap a tots els campaners, alhora que assenyalà la necessitat que s'exercitem en la paciència respecte als sacerdots, per a continuar enriquint la vida sonora de les parròquies des dels campanars.

Finalment destaquem la publicació realitzada per part els Campaners d'Albaida i el MitMac, en forma de còmic amb el titol “El Toc manual de campanes”, i editada per la Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Acabada la reunió vam poder degustar d'uns aperitius  disposats en el mateix lloc. D'allí ens desplaçarem a la Plaça de l'Església, en què estava preparat el campanar-mòbil dels campaners de l’Alqueria de la Comtessa per a realitzar tocs manuals des de la mateixa plaça, mentres els grups de campaners visitaven l'Església i la sala de les campanes, podent realitzar alguns tocs.

Arriba el moment de compartir el menjar en el restaurant “El Secreto del Lago” (Playamonte). Campaners de Navarrés van oferir realitzar la visita a l'Ermita del Crist de la Salut als qui comptaren amb temps i desitjaren completar el dia.

Es va fer public que la pròxima Trobada de Campaners l'organitzara els campaners del Comptat en la localitat de Muro d'Alcoi.

Agraïm als campaners de Navarrés, pel bon acolliment, organització de la Trobada i per la seua afabilitat.