1 de marzo de 2024

MUSEU PARE MORENO: TROBALLA DELS GOJOS EN HONOR A FRA CRISTÓBAL MORENO

És continu el nostre afany per buscar i investigar totes les notícies al que tenim accés sobre les campanes, campaners, historia de la Parròquia, Convent…, en suma tot allò que puga ajudar-nos a conéixer millor el nostre patrimoni campaner i la història de la vida cristiana de Moixent. 
En octubre de 2023, Felipe Sanchis llegint el llibre “l'Església a Xàtiva. Textos i Documents. 2013” de D.Vicente Pons Alós s'esmentava que el sacerdot Pedro Sucias Aparicio (que va escriure l'any 1896 una xicoteta biografia de Fra Cristóbal Moreno del Camino, premiada per la Econòmica Valenciana amb menció honorifica en el certamen el 2 de febrer de 1896), va escriure un “Catalogo dels Gozos” que es conserva en l'Arxiu de la Biblioteca Històrica Municipal de València. Va despertar el nostre interés eixe “Catàleg de Gojos” i Felipe es va posar a buscar la manera d'accedir a ell. 

El dia 20 d'octubre, a través de diversos correus electrònics,  Felipe contacta amb personal de la biblioteca, demanant informació sobre dit Catàleg, i el dia 23 d'octubre de 2023 li facilitaren les pàgines de Gojos corresponents a Moixent, entre els quals estan els Gojos de Sant Pere Apòstol que cantem actualment. També de les Santes Relíquies, dels quals apareixen dos models, un que és el que cantem actualment i del qual diu textualment D.Pedro Sucias “Observación. Copiados de la tablilla de la Parroquia.  El cantor lo es Don Carlos Laso hijo del “Marques de la Romana”. També altres Gojos de les Santes Relíquies dels quals també tenien notícies i que D.Pedro Sucias diu d'ells “Observación.  Copiados de los que existen unos manuscritos en la Parroquia de Mogente.  El autor de esta composición lo es D.José Parra Cura propio que fue de Mogente”. I a continuació Felipe es va trobar amb una gratíssima sopresa: en la pàgina 138v-139 diu textualment “Gozos en honor del Padre Cristobal Moreno del Camino, cuyos restos se custodian en la Iglesia de Mogente.  Coro…” i als versos del cor li seguixen dos estrofes de sis versos cadascuna, i que Pedro Sucias transcriu com a Copla 1a i Copla ultima. També indica: “La tornada la primera Cuarteta”, la qual cosa vol dir per a finalitzar els Gojos es repetix el Cor. Estos gojos també presenten una observació de Pedro Sucias que diu: “Observacion: Copiados de la tablilla manuscritos de los gozos de Mogente el autor es desconocido.  Los gozos que se cantan en la ermita de Santa Ana pertenecen a los comunes a N 86 L.A” 

Resultà una troballa sorprenent i que ens òmpli d'alegria: constatar que l'estima i veneració a Fra Cristóbal Moreno i al llegat que procura per a Moixent, sobretot la presència de la vida franciscana en un Convent, arribe a expressar-se també en el cant, interpretant gojosament alguns fets de la seua vida, rebent una consideració piadosa com si es tractara d'un “sant”, convençuts que algun dia l'Església també acabaria reconeixent-lo com a tal. Els Gojos donaven cauce a eixe sentiment de reconeixement i de gratitud que en el segle XIX en què va ser l'escrit el “Catàleg dels Gojos”, ja se li tributava al Pare Moreno. En esmentar la primera copla i l'última, és evident hi havia altres més entre elles i que en notificar el mode en què es cantava, esta clar que Pedro Sucias els va sentir interpretar.

Vols veure eixos Gojos? Hem procurat un exemplar imprés, còpia literal d'eixa troballa de Pedro Sucias, en format de tablilla, procurant un sabor tradicional, com les que s'usaven per a cantar els Gojos a les Esglésies, Convents, Ermites en eixa època, Amb els versos del cor i eixes coples i una informació complementària referida a l'orige d'estos. També amb el primer dibuix que tenim constància de Fra Cristóbal Moreno publicat en la biografia del P.Moreno que va escriure Pedro Sucias, i una xicoteta captura dels Gojos manuscrit.

Eixa tablilla amb els Gojos està en la Capella del Convent en la vitrina, junt a les peçes elaborades de terra Santa, perquè resulte accessible a tots els que la visiten. Quan ho faces reviuras els mateixos sentiments de sorpresa i alegria que nosaltres hem experimentat: al Pare Moreno també li han cantat Gojos el poble de Moixent.

Amb quin motiu  es van compondre estos Gojos? Tal volta per motiu del trasllat de les restes mortals de València a Moixent el 25 de juliol de 1838, esdeveniment Moixent va viure amb gran emoció? 

Tablilla tradicional que hem
confeccionat de la copia literal dels
Gojos en honor al Pare Moreno
Perquè s'interpretaven en l'Ermita de Santa Ana?. Queda constància escrita de vincles estrets entre el Convent i la llavors ermita de Santa Ana com és el cas del “Monument” que totes les Setmanes Santes es realitzava en l'Ermita i que segons el llibre de Visita Pastoral de 1784, pagina 81,  que comptava amb un testament a favor, per a cobrir les despeses d'este. Este testament és de Francisco Simo, datat en 1730 i que mana que de la fanecada de terra horta d'un senyor que la cuidava el Ministre del Convent de Sant Antoni de Pàdua el seu producte i renda es gastara en la cera per al Monument. Per tots estos fets cal pensar que els veïns de Santa Ana, també per proximitat, es feien presents amb freqüència tant en el Convent com en l'Ermita.  Esta referencia al “Monument” també es menciona en el llibre de la Visita Pastoral del 19 de març de 1819 pagina 41. 

Com és que s'han perdut en la nostra Parròquia, la nostra memòria? Perquè es van deixar de cantar? En este, com en altres casos, quan cedim a la indiferència, a la deixadesa i si a més patim actes vandàlics, persecucions, incendis, va desapareixent molts elements del Patrimoni parroquial tant artistic com a documental. 

Nosaltres, en eixos interrogants, en aplicació dels nostres objectius assenyalats en els nostres Estatuts, sentim vies obertes per a continuar investigant i buscant.
De fet, el dia 20 de desembre de 2023  en visitar l'Arxiu de la Biblioteca Historica Municpal de València per a comprovar si hi havia informació sobre el Convent de Moixent, amb motiu d'eixa troballa dels Gojos, també vam trobar amb informacions del mateix Pedro Sucias sobre el Convent de Sant Antoni de Pàdua de Moixent en el seu llibre en un dels sis volumns “Los Conventos del Reino de Valencia.  Tomo 1.  Parte 2.  Estudio de las Fundaciones del antiguo Reino, desde sus primeros tiempos hasta la extraustración, pequeños biografias de los religiosos". Es tracta de cerques apassionants i sempre gratificants. 

Recorda que pots visitar la Capella del Convent (Museu Moreno) el primer i segon dissabte de mes, i també la vespra de Sant Josep (18 de març) de 18 a 18:30h, o posante en contacte amb l’Associació Campaners de Moixent.