10 de enero de 2024

PROGRAMA DE TOCS: FESTA SANT ANTONI ABAT, PRESENTACIÓ DEL SENYOR EN EL TEMPLE I SANT BLAI

SANT ANTONI ABAT: El dia de la festa Litúrgica, es el 17 de gener. En Moixent la festa de Sant Antoni Abat l’organitzen cada any els veïns del carrer que porta el seu nom se celebra el diumenge més pròxim a la festa litúrgica enguany será el diumenge 21.

En el carrer que te dedicat, hi ha una ceràmica on es representa a Sant Antoni, altra ceràmica en el carrer San Gaieta i altra més moderna en una casa de camp en el terme de les Alcusses..  El carrer Sant Antoni Abat esta dedicat desde l'any 1925 segons la solicitud presetanda per els entonces veins del carrer Parres al Ajuntament demanant el canvi de nom,  per la festa que anualment li dediquen al seu Patró, descobrint la placa de rotulació del carrer el dissabre 17 de gener de 1925.  (Llibre Actes del Ajuntament de Moixent 1924-1925  Acta dia 15 de gener de 1925 p.3-3vto. nº3), per tant l’any que ve es complira el 1er Centenari de la Dedicació del Carrer a Sant Antoni.  

En la Capella del Santíssim Sagrament está la imatge de Sant Antoni Abat que procedix de l'Ermita de la Purissima Concepció (Casa Rabosa).  Imatge que el any que ve complira 75 anys.

El Campanar de Moixent, té dos Campanes dedicades a Sant Antoni Abat: una amb el nom de Sant Antoni datada l'any 1927 (campana que en les misses dominicals volteja en el primer toc); i la més antiga del campanar de 1792, dedicada a Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni.  Per este motiu estes dos campanes tenen especial protagonisme. Per ser festa de carrer, correspon el Volteig de Memòria, de les campanes de Sant Jaume fins a Santes Relíquies, i en solitari la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni en distints moments.  

El dia 1 de febrer de 2023 la Generalitat Valenciana va publicar en el Diari oficial de la Generalitat Valencia la ressolució de la Declaració de festa d’Interés Turistic local de la Comunitat Valenciana de la festa de Sant Antoni., firmada el 26 de gener de 2023 pel secretari autònomic de Turisme.  
Enguany a inciativa de l'Ajuntament de Moixent, es recuperara la Foguera, que sera montada en la Plaça Major i el dissabte s'encendra foc.

En la missa de 10:30h, traslladen l’imatge de Sant Antoni al so de tabalet i dolçaina, ademes porten unes grans cistelles amb el pa de Sant Antoni per a beneir i repartir durant la benedicció dels animals.
Al final de la missa mentres es canta el “Cant a Sant Antoni” els fidels s'acosten al peu del Presbiteri on se repartixen els trossos de pa,  i es deixa un espai perquè puguen anar a casa a pels animals per a beneir-los.  En este moment es fa un Volteig  de  Campanes de  Sants de Devoció Popular, que servix per a avisar que la missa a acabat i falten uns minuts per a començar la Benedicció dels Animals en la Plaça de l’Església, tot i que desde moments abans la plaça ja s’ompli de gent.
Després l’imatge acompanyada de alguns veins del poble i de pa beneit i darrere els cavalls, recorre el passeig Pare Moreno, carrer Sant Vicent fins al seu carrer.  Cada any l’imatge està en una casa.

Festa de Sant Antoni Abat21 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30h, i Volteig amb Sant Antoni i Sant Isidre. El tercer toc i al final de la celebració Volteig de S.Jaume hasta S.Relíquies. 
 -Toc d'alçar a Déu (tradicional).

PRESENTACIÓ DEL SENYOR EN EL TEMPLE: El dia 2 de febrer se celebra la festa coneguda popularment com la Candelaria i la Purificació de la Mare de Déu. També es el dia de la Jornada de la Vida Consagrada. 

En el terme de Moixent està actualment el monestir de los “Hermanitos del Cordero”. Però la nostra parròquia compta amb una llarga i bella història de persones consagrades. Destaca el Pare Cristóbal Moreno i el Convent que va fundar dedicat a Sant Antoni de Pàdua que van habitar els franciscans fins a 1835 (ara Museu Pare Moreno), així com “Las Hijas de la Caritad” en l'asil de Sant Joan Baptista de 1894 fins a 1999 (enguany fa 25 anys de que las Hijas de la Caridad tingueren que deixar Moixent per falta de vocacions). On era el Col·legi Sant Joan Baptista (Asil) de 1994-1996 s'edificà la "Residència La Milagrosa".

A aquest capítol tan important s'afegix el gran nombre de moixentins i moixentines consagrats d'altres ordres: franciscans, religiosos de l'Orde de Montesa, Carmelites, Jesuïtes, religioses de la congregació Jesús-Maria, Esclaves del Sagrat Cor de Jesús, Hijas de la Caridad, Hermanitas de los Ancianos Desamparados. 

La missa s'oferix en sufragi dels religiosos/es difunts que han nascut en Moixent.  Durant la Missa es beneïxen les candeles que després són portades a casa on es cremen durant l'any. 

Enguany concidix amb el primer divendres de mes dedicat al Sagrat Cor de Jesús, per això també es fara sonar el Toc d'Exposició del Santíssim en el seu moment.

 Presentació de Jesús en el Temple,  2 de febrer
- Tres Repics festius d’avís a missa de 19h, seguit d’un volteig amb Nieves.  (Després del primer toc: Volteig amb Sagrat Cor de Jesús)
-Toc d'Exposició del Santíssim amb S.Antoni i Cor de Jesús 
-Toc d'alçar a Déu (tradicional)

SANT BLAI: Es el dia 3 de febrer. Sant Blai.  En Moixent té un carrer dedicat, en una de les fatxades del carrer te una ceràmica  representant el Sant,  pintat per Joan Bru al voltant de l'any 1800.  És una costum portar dolços i caramels de rebosteria per a beneir en la missa del Sant per ser Patró de les malalties de la gola.

En el Presbiteri es col·loca una xicoteta imatge de Sant Blai i la seua Relíquia datada en Roma en 1947, amb dos ciris, que el Jesuita Moixenti H.Luis Tortosa Palop a petició del entonces Rector D.José Galiana va enviar desde Roma la dita Reliquia i des de entonces la seua veneració en Moixent. El Rector durant la Benedicció recorre totes les naus del Temple Parroquial aspergint l'aigua beneida sobre els dolços, mentres es resen les Lletaníes dels Sants del Reliquiari.  

Voltejara la campana Santes Relíquies, perquè hi ha Reliquia del Màrtir i per ser Sant de Devoció Popular.

Sant Blai,  3 de febrer
- Tres Voltejos d’avís a missa de 20h amb Santes Relíquies.