5 de diciembre de 2023

PROGRAMA DE TOCS: FESTA DE SANTA CECILIA I 125 ANIVERSARI DE LA DEFUNCIÓ DEL RVD.EN.CONSTANTINO QUILIS QUILIS 1898 – 2023

FESTA DE SANTA CECILIA: Els components de l'Associació Musical "La Constància" celebra el final dels actes festius de Santa Cecília, amb una missa commemorativa a la patrona dels Músics el dia 10 de desembre.

La primera referencia d’una Banda de Música a la localitat data del 19 de novembre de 1858 amb motiu de la inauguració de l’estació del ferrocarril de Moixent (Llibre: “Moixent al segle XIX Societat i salut en un poble de la Costera. Guillem Lera i Perales - Guillem Lera i Calatayud  Copia de la Topografia médica de la Villa de Mogente p.301; Vorer també el escrit en el Llibre de Festes Patronals de Moixent 2018 de Eduardo Butiña Cuenca “160 anys de la música a Moixent”).

La imatge del any 1943 va ser encarregada pel entonces mestre de la Banda de Música Francisco Belda al escultor moixenti Virgilio Sanchis, la qual es traslladada a l’església parroquial per a la missa.  Va estar uns anys en l’església fins que la Banda de Música va tindre un lloc per a custodiar la seua Patrona.  Voltejara per a convocar a la missa la campana Santes Relíquies perquè hi ha reliquia de la Màrtir en el Reliquiari.

Festa de Santa Cecilia, 10 de desembre
- Tres Voltejos d’avís a missa de 12h amb Santes Relíquies  


125 ANIVERSARI DE LA DEFUNCIÓ DEL RVD.EN.CONSTANTINO QUILIS QUILIS: Va nàixer en Otos (Valencia), el dia 9 de febrero de 1832, ordenat Sacerdot el 15 de maig de 1856.  Llicenciat en Sagrada Teologia (Declaración Jurada nº 215  2do llibre)

Va exercir el Ministeri a Bufali 1857 a 1859, Sella entre 1873 i 1875, on el 8 de febrer 1874 mor el seu Pare, i se li va enterrar a Sella i va estrenar el Cementeri, on encara existeix la làpida original. Rector a Moixent des del 22 octubre de 1879 a octubre de 1889. Malgrat la busqueda, on va estar 1859 al 1873 i entre 1875 a 1879? No hem aconseguit esbrinar amb certesa eixos destins fins al present.

El dia 25 de març de 1881 va posar i va beneir la primera pedra de la nostra Església, obres a les quals es va dedicar amb tot el seu afany, i energies, fins i tot anticipant importants quantitats econòmiques per a sufragar-les, sense la seguretat de poder recobrar-les degudament.

Celebra la primera missa, finalitzades les Obres, el dia 24 de setembre de 1889 en la inauguració oficial i solemne de l'Església i predicà el dia 25. (Diari de José Tortosa):

En 1889 és nomenat Rector de Sant Valero de València, segons ell mateix escriu: “Derechos de estola cobrados desde el 17 de octubre que tome posesión del Curato de San Valero de Valencia hasta el 29 del mismo en que me marche definitivamente de esta” (Libro de Culto y cuentas 1876-1889 p.23) (Llibre de Culte i comptes 1876-1889 p.23)

Al juny de 1893, es va inscriure com a soci del Congrés Eucarístic. (BOAV 1893 p.332)

En 1897 se'l nomena vicepresident d'una Junta administrativa que es va formar per mandat superior per a ajudar econòmicament als amos de les cases abadies respecte a les obres que s'hagueren de dur a terme. (BOAV 1897 pag.297-339)

D'esperit sempre emprenedor i sempre infatigable en el compliment dels seus deures. (lapida sepulcral)

Va morir a l'edat 66 de segons l'Acta de Defunció del Registre Civil de València el dia 21 de desembre de 1898 (i no el dia 22 com erròniament s'ha anat notificant, perquè este dia, correspon al de la data en què es va efectuar el Registre de la Defunció. Aquest error és present fins i tot en la làpida sepulcral). Les seues restes van ser traslladades el 23 de desembre des de València a la nostra Església per a rebre sepultura on reposen, en la via sacra, baix de la cúpula central de l’església.

El dia 1 de juliol de 1985 amb motiu del canvi de pis, es  descobri la sepultura del Rector Quilis.  El ataüt de fusta estava podrit, totalment afonada la tapadora que és metàl·lica fins al mig sòl. S’alca la tapadora apareixent l'esquelet complet del Rector Quilis revestit amb els ornaments sacerdotals que es distingeixen perfectament, descalç i porta el manipul al braç dret i el cabell del cap. (Acta que es conserva en l'Arxiu Parroquial i de la qual es deposite una còpia en la sepultura)

A Moixent el Rvd.En.Constantino Quilis Quilis des del dia dissabte 5 de setembre de 1964 té un carrer dedicat a Moixent “Avinguda Parroco Quilis”

Desde el dia 6 de maig, Campaners de Moixent, hem disposat en la Capella del Convent,  sobre una taula, una composició fotogràfica i informativa, a manera de cartell, que dona compte de les seues dades biogràfiques i llocs que ha exercit el seu ministeri sacerdotal, oferint així  una semblança completa del seu ministeri pastoral com a sacerdot, en el ministeri del qual resulta evident que la construcció de la nostra Església li va suposar un desafio enorme, però que afrontà i va portar  a terme amb constància, amb enorme fortaleza, front obstacles i dificultats amb gran fe i alegria.

Este dia 21 de desembre, que és compleix el 125 aniversari de la mort del Rvd.En Constantino, es pregara per Ell en la missa i com avís en el primer toc, les campanes Santes Relíquies, Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni i Santa Maria Mare de Déu faran el Mig Vol.

► Archivo Parroquial de Moixent.  Aleluya.  Numero extraordinario Bodas de Diamante del Templo Parroquial 1889-1964.  Tomo II
Declaración Jurada nº215.  2do libro
Documento de solicitud de Inhumación del cadáver del Párroco Quilis
Diario de José Tortosa, (fotocopia del original)
Libro de Culto y Cuentas 1876-1889 p.23
Acta de que se conserva en el Archivo Parroquial y de la cual se deposito una copia en la sepultura
► Arxiu Registre Civil de Valencia.  Defunció.
►Boletín Oficial Arzobispado de Valencia. Años 1893 y 1897
►Colaboración de Vicente Soler Alba y Ana Quilis Llopis
►Apuntes de Alberto Rubio Rubio