10 de julio de 2023

PROGRAMA “FAS FESTA” DE LA TV D’À PUNT: “AON SONEN LES CAMPANES?”

A la vesprada dia 14 de juny Felipe Sanchis rep la telefonada de Omaira López per part del programa “Fas Festa” d’À Punt, indicant que “he vist en la vostra web que la vespra de tocs de campanes, cabria la possibilitat de gravar algun toc?” al que Felipe responia afirmativament indicant que a més estava programada la visita guiada al campanar als quals volgueren pujar “Podriem gravar també?” “clar” respongue Felipe.

Al dia següent quan van confirmar el compromís de presentar-se en el nostre campanar per a gravar el reportatge.

La vespra de Sant Pere es van personar, com ja informem en l'anterior articul, a les 17:30h, Carles i el Camera José (que ja va vindre el 23 de desembre de l'any passat en el programa “Bona Vesprada”), i van estar gravant fins al final de la missa. Al reporter li proporcionarem una samarreta de Campaners, e immediatament els informem dels variacions que insperadament s'havien presentat en el qual afecta als campanes, perquè es celebrava un Soterrar als 19hs amb el que hi havia més tocs de campanes i resultant inevitable posposar uns minuts, els propis de la Solemnitat, però aquesta aparent dificultat resultà un avantatge a proporcionar la possibilitat de més tocs a gravar. Trobada afable i cordial.

El reportatge es va emitir el divendres dia 30 de juny a les 22h., en el plató estaven Ferran Cano i l'actriu Lola Moltó, i van començar amb panoràmiques del poble i de les campanes però sense esmentar el poble, de manera que de seguida aparexia la pregunta:  On sonen les campanes?, A què poble pertany aquest campanar?.   Es tractava de donar alguna pista mes durant el programa perquè els televidents tractaren d'esbrinar que poble es tractava, sentint-se convidats a enviar whatsapp al telèfon de manera entre els encertants al final se sortejava una tassa d’À Punt. Entre les pistes indicaven que una campana portava el nom de dona (Nieves). Resulta premiada Fina de Mislata.

Però a més el programa es va veure enriquit amb panoràmiques bellíssimes del poble, campanar, campanes sonant, preses de l'enregistraments anteriors realitzada per al minidocumental gravat el 28 de juny de 2020, per a això ens van demanar permís.

D'aquesta manera resulta una publicació de campanes, tocs, campanar, visió de conjunt molt rica i encertada, i per al final vam ser nosaltres mateixos els Campaners els que anunciem la resposta adequada a la pregunta que s'anava recordant en tot el programa: proveïts de les nostres samarretes de campaners apareixíem en primer pla.

Durant la notícia en la pantalla anava mostrant subtitulat referències amb el titol: "Els campaners de Moixent són els encarregats de tocar música amb les campanes de l’ésglésia de la localitat.  El campanar de Moixent compta amb huit campanes, la més gran és l’anomenada Sant Pere, amb més de 3.000 quilos. Han recuperat tocs tradicionals com el repic de missa diària, la festiva, l’alçar a Déu, els voltejos o els toc de difunt Els campaners de Moixent oferixen Visites Guiades al Campanar durant les festes de la localitat”.

Fem notar que de l'enregistrament tan ampli que van realitzar solament han fet breus extractes a causa de les exigències del temps en el programa. Així fem constar que el reporter esmenta els huitanta-dos escalons, entrevistant a tres campaners, s'anima a tocar el toc del rosari, mig vol,  i l'avís de la solemnitat i finalment el Volteig de Solemnitat.

Van deixar constancia en el nostre  “Libro de Honor. Firmas con motivo de la Visita a la Sala de las Campanas” en la pagina 48 i en majuscula:

“ Gràcies per deixar-me formar part de la vostra Associació i deixar-me ser Campaner de Moixent 28-06-2023   Carles     Fas Festa
Moltissimes gràcies per acollir-nos a la vostra Familia
José Marzal Cámara À Punt”

Campaners de Moixent estem contents per aquesta àmplia difusió que estan tenint les nostres campanes, i alhora estem sorpresos per l'interés que aquesta despertant aquest tema del Toc Manual, amb la qual cosa es contribueix a donar a conéixer aquest antiquíssim art al servei de la litúrgia cristiana i ens ompli d'alegria que també a través d'aquesta finestra de les campanes el nom de Moixent ressone en tants mitjans i llocs.

Mari Carmen Vidal ens ha pogut conseguir per captura els moments del concurs que hem juntat al reportatge :    https://www.youtube.com/watch?v=kPziUnUipoc

Canal de youtube de À Punt Media https://www.youtube.com/watch?v=9aGBKY2B33E