13 de octubre de 2022

PROGRAMA DE TOCS: FESTES DE MOROS I CRISTIANS A LA MILAGROSA, TOTS SANTS, FIDELS DIFUNTS

FESTA DE MOROS I CRISTIANS EN HONOR A LA MILAGROSA: S’ha modificat la setmana de Moros i Cristians ja que abans era la que següia a la de Tots Sants desde 2008 i ara es l’ultima del mes octubre.  Entre els actes de Festa de Moros i Cristians esta la celebració de l’Eucaristia de Diumenge trasllat de l'imatge a la Residencia i una Ofrena de flors a la Milagrosa que està en el pati de la Residencia. A les 12 hores, té lloc la missa festera, rodejant la imatge es col·loquen els estandarts de cada “fila” i les banderes dels ambaixadors.  Al peu del Presbiteri també esta Creu i la mitja lluna.  Asistixen la Coorporació Municiapal i alguns membres de l’Associació de Moros i Cristians.
Per la vesprada a les 16:30 es trasllada la imatge a la Residencia amb la asistencia de membres de l’Associació de la Medalla Milagrosa y Moros i Cristians amb els seus trages de gala, Sr.Alcade i Banda de Música. Seguidament té lloc l’ofrena de flors a la imatge de la Milagrosa que esta en el patí de la Residencia.

Festa de Moros Cristians. Ofrena a la Milagrosa, 30 d’octubre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 12, Repic de la Mare de Déu, i Volteig en el primer toc de Santa María Mare de Déu
-Volteig de festa de la Mare de Déu al final de la celebració

Vols de trasllat de 16:30:
• Volteig de festa de la Mare de Déu al eixir l’imatge de l’església

TOTS SANTS: Es el dia 1 de novembre, una Solemnitat molt antiga i molt arrelada al poble cristià, tant que no necessita estimuls externs sinó que, el poble mateix és mostra intimament motivat de fer memòria dels difunts, ja gent va al cementeri a visitar als seus sers volguts difunts. El cementeri estos dies apareixen primorosament ornamentats de multitut de flors que familiars i amics porten a les diferents sepultures.  
Per a esta Solemnitat de Tots Sants la litúrgia celebra amb el color blanc, les campanes voltegen en senyal de festa i d’alegria.

Vespra de Tots Sants31 d’octubre
-12 hores. Toc de l’Àngelus. I Volteig de Festa de Sants.

- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 20, i Volteig de Sant Jaume a Nieves.  El tercer toc Volteig de festa de Sants.

Tots Sants1 de novembre
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 10:30, i Volteig de Sant Jaume a Nieves. El tercer  toc Volteig de festa de Sants. 
- Volteig de festa de Sants al final de la celebració.

FIDELS DIFUNTS:   Tot el mes de novembre es recorda als difunts, però el dia 2 de novembre, de manera especial.  Anomenat també en valencià dia de “Ànimes”, és una celebració cristiana que té lloc el dia 2 de novembre, l’objectiu del qual es resar per aquells que han acabar la seua vida terrena, i especialment per aquells que es troben encara en estat de purificació en el purgatori.  
El mateix dia de Tots Sants, per la vesprada, en el Cementeri es resa el Sant Rosari pegant unes voltes caminant. Si la meteorología o impedix es celebraria en l’església i per això es convocaria amb els tocs del Rosari.
El dia de Fidels Difunts, a més de la missa habitual en la Capella de la Residencia, es celebra la missa per la vesprada, la qual el Cor Parroquial es fa present per a Solemnitzar la celebració i al final es canta un reponso “Libera me Domine”.
El Mig Vol, es un toc d’homenatge de les Campanes als Difunts: la sonoritat d'una certa calitat fúnebre perque és tracta de Difunts però s'executa amb les Campanes oscilant fent el Mig Vol com si feren un aplaudiment moderat no clamoros.  Les campanes amb aquest toc ens recorden resar per els qui ens han precedit en esta vida.
L'any 2017 any es va recuperar  el toc d’Ànimes invitant-nos cada dia a les 21hs a resar per els difunts, o realitza la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni.

A Moixent este toc tradicional és va tornar a incorporar l'any 2008 al eixir el difunt de l’Església.   També  per als avisos de Mort de Sacerdot vinculat o nascut a Moixent, Mort de Bisbe, Arquebisbe, Rei i Mort d’un Papa.  De manera particular el dia de Fidels Difunts, i el dia de Festes Patronals en què és recorda als Moixentins Difunts, Aci podeu vorer el Mig Vol: http://www.youtube.com/watch?v=3zoQNR-uBRs 

Fidels Difunts, 2 de novembre
- Tres tocs d’avis a missa de 19h amb les campanes a Mig Vol.