A Don Angel el coneixem des de la seua entrada com a rector a Vallada en 2004 i on va restaurar les campanes i que Campaners de Moixent es ferem presents l'any 2007en la baixada i pujada dels bronzes al campanar, així com en la inauguració per part de la Colla de Campaners d'Ontinyent. També dit any, mentre s'estava restaurant la torre campanar de Moixent, el dia 14 d'agost, vespra de l'Assumpció, ens va deixar voltejar les campanes de manera manual en el campanar.
Tots comentem el primer que ens va sorprendre: els despreniments de cascotes de pedra del campanar per la qual cosa estava ballat, i s’asomaben desafiadores les figueres en lo més alt.
El campanar de San Miguel d'Enguera de 50 metres d'altura i amb 92 escalons fins a l'espasiosa sala de les campanes de forma quadrada que ens acollia a tots amb amb els seus elegants carreus de pedra.
Encara que la torre és molt ampla, l'escala de caragol resulta molt estreta, i és que comparteix l'espai amb locals amples que no es percep bé perquè ús es van pensar, i que romanen tancats. La sala de les campanes alberga 5 campanes de volteig: Sant Vicent Ferrer (de l’any 1892), San Josép (1799), Maria del Rosari (2000), San Miguel (1799), i la Micaela (1857), amb un pes de 1.340kg, totes restaurades l’any 2000 campanes amb sabor de tradició les carícies de la qual travessen els segles. Després hi ha 34 escalons fins a pujar al segon cos, on estan les campanes del rellotge: per als quarts hi ha un campanó, i per a les hores una campana dedica a la Mare de Déu com diu la seua inscripció “Ave Maria sin pecado concebida año 1773”.
Des de la terrassa es contempla tot el poble d'Enguera i terme amb els seus camps i muntanyes, que es prolonguen fins a tota la canal de Navarrés i massig del Caroig.
Vam detindre la nostra atenció en el cementeri d'Enguera per a dirigir el nostre pensament, que compartim nomenant a D.Antonio Marín les restes del qual descansen allí, i que va ser Rector a Moixent de 1970 a 1997.
Respectarem els tocs
mecànics programats, i alçades les campanes, vam procedir als voltejos manuals
executats seguint les indicacions de Vicente Tomas que ens indicava els avisos
segons els moments de la celebració.
Així realitzarem el
Volteig quan seguint els ritus de la presa de possessió, després d'haver anat
al baptisteri i al confessionari, el nou Rector acciona les campanes, moment
explicat pel monitor indicant que les campanes són com la veu de Déu que convoca
als fidels a celebrar la Fe. Davant el
programador de les campanes se'ns passa l'avís i llavors totes les campanes van
avisar a Enguera que el nou Rector estava prenent possessió. De manera que les
campanes d'aquesta manera van posar en connexió l'interior del temple, de la
comunitat cristiana que celebra amb tota la població que aquesta al poble.
El toc d’alçar a Deu anunciava amb solemnitat la presència del senyor a les mans del nou pastor.I per últim el volteig en finalitzar la celebració.
Vertadera emoció posar al volteig l'enorme campana Micaela: sonoritat greu, que ompli l'espai amb densitat i embarga amb suau dolçor L'església plena i no menys el campanar que ens ha acollit content per tanta vida allí vibrant: ha oblidat la seua soledat de tant de temps. Ens alegrem de voltejar la campanes en la capital de la Canal de Navarrés, amb solemnes campanes.
Felicitem el nou
Rector i li desitgem un feliç període del seu ministeri sacerdotal a Enguera,
carregat de fruits apostòlics, per al començament dels quals ha comptat amb el
sabor tradicional del toc manual de campanes, la qual cosa ens ho va agrair en
la salutació final quan durant la picaeta ell mateix vi a saludar-nos i
agrair-nos nostra aportació.
Video d’un dels voltejos generals: https://www.youtube.com/watch?v=lYG34Oe3gRU
Video de la celebració en el canal de Enguera Televisió: https://www.youtube.com/watch?v=1RDYursU6m8&t=3774s