20 de marzo de 2021

PROGRAMA DE TOCS: SETMANA SANTA

Si bé la Quaresma és un temps sense voltejos ni tocs especials, sent com un temps penitencial, i en el que els seus altars apareixen sense flors i rebestits amb sobrietat. Quant arriba la Setmana Santa les campanes, reflectixen que els cristians celebrem en eixos dies els misteris de la nostra Salvació: Passió, Mort, Sepultura i Resurrecció de Jesucrist.

A Moixent les processons les organitzen la “Junta de Setmana Santa de Moixent” que es va fundar l'any 1985, on están integrades les Confraries: Jesús Nazareno (1952), Piedad de Nuestra Señora “La Dolorosa” (fundada en 1954, refundada en 1987), Santo Sepulcro (Reglamento consta de 1912), Virgen de la Soledad (segons tradició oral es funda al mateix temps que el Sant Sepulcre) y la Hermandad Cristo Crucificado (1991)

Per a la Setmana Santa alguns balcons de les cases apareixen engalanats amb colgadures de les imatges del Santíssim Crist del Mont Calvari, Sant Sepulcre, Soletat, i de Jesús Natzare, inclús també apareixen les colgadures de les Santes Relíquies, Sant Pere Apòstol i el Xiquet Jesús.

Enguany per la pandemia del covid-19 la Setmana Santa a diferencia del any passat, es pot viure la liturgia d’estos dies en els temples, aixó si, alguns dels fidels pasaran els seus dies en casa.    No es poden celebrar actes fora del temple. 
 
DIUMENGE DE RAMS: Dóna inici a la Setmana Santa, es commemora l'entrada messiànica de Jesús de Natzaret a Jerusalem per a donar començament  així a la seua passió i mort en la creu.  No es realitzara processó, però si benedicció de rams i palmes per a qui porte a l’església.
 
Diumenge de Rams, 28 de març
- Tres Repics de Solemnitat d’avís la Missa de Diumenge de Rams de 12h . Volteig  de Sant Jaume a Nieves, el tercer toc, Volteig de Sant Jaume hasta Santa María Mare de Déu.


DILLUNS DIMARTS I DIMECRES SANT:  Són dies propicis per a la reflexió profunda en què l'Església ens invita a acostar-nos al sagrament de la confessió a fi d'estar preparats per a viure la Vigília Pascual i el gran esdeveniment de la Pasqua.
En estos tres dies a l'acabar la Missa a les 19:30, es fa "toc de Confessar", amb la campana dedicada a Jesucrist: Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.  El  toc resulta agut per ser una campana de xicotetes dimensions, però té l'avantatge que l'execució del toc és peculiar i inconfundible. 
 
 
DIJOUS SANT: En este dia l'Església catòlica commemora el Sopar del Senyor: Jesuscrist es reunix amb els seus Apòstols e insituiïx el Sagrament de l’Orde i l’Eucarsitia, i el llavoratori dels peus per Jesús. Aconteciment que també celebra d'una manera més festiva i fora de la Setmana Santa, en el dia del Corpus Christi.  Des de fa uns anys, l'Església celebra el Dia de l'Amor Fratern.
 
A les 19h es celebració del Dijous Sant, l'Església canta el Glòria al que s'unix un Volteig de Campanes, després del Glòria les Campanes ja no tornen a tocar perquè l'Església entra en el silenci per la mort de Crist, ni tampoc la campana de l'Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari. 
 
Al finalitzar la celebració, en el moment que el Santíssim es traslladat al Monument, mentres comença a sonar la Matraca, i és lleva el mantel de l'Altar Major. 
 Desde 2012 es fa sonar manualment una Matraca en forma de creu grega, ubicada en el campanar, que té en una de les cares les iconografies: referents al Titular de la Parroquià (les claus i la tiarra papal, i la inscripció “TU ES PETRUS”), l’imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, el dibuix de estandart de la Cofradia Santo Sepulcro i damunt l’incripció “1er Centenari / de la Cofradia / Santo Sepulcro 1912-2012”, l’anagrama de Campaners de Moixent amb el text “5é Aniversari / de l’Associació / Campaners / de Moixent / 2007-2012” En l’altra part de la Matraca estan els estandarts de la Cofradia Jesús Nazareno, la Hermandad del Cristo Crucificado, la Cofradia de la Dolorosa i de la Soledat.  
En la base del Campanar tenim una Matraca imitant a la antigua de ma de fusta rectangular amb ferros adossats que al moure-la proudient el so, i altra procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció (Casa Rabosa).
 
Dijous Sant, 1 d’abril
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 19h, i Volteig de  Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament.  El tercer toc Volteig de Sant Jaume hasta Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria María Mare de Déu en el cant del “Glòria”.
- Vol de la Matraca en el moment del trasllat del Santíssim al Monument.
 
 
DIVENDRES SANT: Este dia es recorda la Mort de Jesucrist.  L'Església Catòlica mana als seus fidels guardar dejuni i abstinència de carn com a penitència. El Divendres Sant és l'únic dia del calendari litúrgic catòlic on no se celebra la Missa, com a dol per la mort del Senyor.

Urna amb el Lignum Crucis regal de la Emperadriu
Maria de Austria al Pare Moreno; Calze de S.Joan de Ribera
va regalar al Pare Moreno i Replica del Sant Calze. 
Parroquia Sant Pere Apòstol Moixent 
Viacrucis:  (camí de la creu), també conegut com “Via Dolorosa". Es tracta d'un acte de pietat, un camí d'oració, i meditació de la passió i mort de Jesucrist en el seu camí al Calvari. El camí es representa amb una sèrie de catorze imatges de la Passió, denominades estacions, diferents etapes o moments  viscuts per Jesús des del moment que va ser agarrat fins la seua crucifixió i sepultura, per la salvació de la humanitat.
la Celebració es realitzra en el Temple Parroquial, sentats, com es ve fent els Divendres de Quaresma.  Será a les 10:30h.
 
Ofici de la Passió del Senyor: tindra lloc a les 19 hores amb la veneració de la imatge de la Creu. No es celebra l’Eucaristía, sinó que es conmemora la seua Passió.  Al finalitzar la celebració de la Mort del Senyor es realitzara un breu acte de Veneració a la imatge de Crist Jacent que está en l’Església, imatge de Enrique Bellido de l’any 1941.
 
Divendres Sant, 2 d’abril
-Vols de la Matraca a la processó i Via Crucis 10:30:
 
- Tres Vols de la Matraca a la celebració de la Mort del Senyor de 19.
 
 
VIGILIA PASQUAL:   Per el mati del Dissabte Sant es prepara la celebració més important del calendari cristia: Ciri Pasqual, i s'adorna el Presbiteri amb flors.
Una vegada ha fosquejat, té lloc la principal celebració cristiana de l'any, la més important de l’any, el ritual inclou els símbols de la llum i l'aigua: la Vetlla Pasqual.  La celebració es a les 20 hores, com es va celebrant des de l’any 2013.
 
 Foto: Mari Carmen Vidal 24-12-2012
Després de les lectures de l’antic testament, l'Església canta el Glòria i de nou, les Campanes tornen a sonar amb renovada alegria, amb un Volteig General.  És el primer Volteig de la Pasqua que anuncia a tot Moixent la gran notícia que s'esta celebrant: Jesucrist ha ressucitat, ha vençut a la mort.  Este Volteig és el més solemne de tot l'any i el que dóna sentit a tots els altres, perquè totes les celebracions de l'Església tenen sentit gràcies a la Resurecció de Crist. 
Acabada la celebració, es fara Volteig General de Campanes, anunciant al mateix temps a tots que l'Església ha celebrat la Solemne Vigília Pasqual.

VIGILIA PASQUAL, 3 d’abril
- Tres Vols de la Matraca a la Vigilia Pasqual de 20h.
- Volteig General en el cant del “Glòria”.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la celebració.


 Foto: Mari Carmen Vidal 
DIUMENGE DE PASQUA:  És la festa central del cristianisme, en la que es commemora, d'acord amb els evangelis canònics, la resurrecció de Jesús al tercer dia després d’haver sigut crucificat.   A la Setmana Santa li seguix  li seguix  un període de cinquanta dies anomenat Temps Pasqual, que acaba amb el Diumenge de Pentecostés.
 
Diumenge de Resurrecció, 4  d’abril
- Tres Voltejos Generals d’avís a missa de 12h
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la missa.


 L'Associació Campaners de Moixent vos desitja Bones Pasques!.