Si bé la Quaresma és
un temps sense voltejos ni tocs especials, sent com un temps penitencial, i en
el que els seus altars apareixen sense flors i rebestits amb sobrietat.
Quant arriba la Setmana Santa les campanes, reflectixen que els cristians
celebrem en eixos dies els misteris de la nostra Salvació: Passió, Mort,
Sepultura i Resurrecció de Jesucrist.
A Moixent les processons les organitzen la “Junta de Setmana Santa de Moixent” que es va fundar l'any 1985, on están integrades les Confraries: Jesús Nazareno (1952), Piedad de Nuestra Señora “La Dolorosa” (fundada en 1954, refundada en 1987), Santo Sepulcro (Reglamento consta de 1912), Virgen de la Soledad (segons tradició oral es funda al mateix temps que el Sant Sepulcre) y la Hermandad Cristo Crucificado (1991)
Per a la Setmana Santa alguns balcons de les cases apareixen engalanats amb colgadures de les imatges del Santíssim Crist del Mont Calvari, Sant Sepulcre, Soletat, i de Jesús Natzare, inclús també apareixen les colgadures de les Santes Relíquies, Sant Pere Apòstol i el Xiquet Jesús.
Enguany per la pandemia del covid-19 la Setmana Santa a diferencia del any passat, es pot viure la liturgia d’estos dies en els temples, aixó si, alguns dels fidels pasaran els seus dies en casa. No es poden celebrar actes fora del temple.
Desde 2012 es fa sonar manualment una Matraca en forma de creu grega, ubicada en el campanar, que té en una de les cares les iconografies: referents al Titular de la Parroquià (les claus i la tiarra papal, i la inscripció “TU ES PETRUS”), l’imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari, el dibuix de estandart de la Cofradia Santo Sepulcro i damunt l’incripció “1er Centenari / de la Cofradia / Santo Sepulcro 1912-2012”, l’anagrama de Campaners de Moixent amb el text “5é Aniversari / de l’Associació / Campaners / de Moixent / 2007-2012” En l’altra part de la Matraca estan els estandarts de la Cofradia Jesús Nazareno, la Hermandad del Cristo Crucificado, la Cofradia de la Dolorosa i de la Soledat.
En la base del Campanar tenim una Matraca
imitant a la antigua de ma de fusta rectangular amb ferros adossats que
al moure-la proudient el so, i altra procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció (Casa
Rabosa).
Dijous Sant, 1 d’abril
- Tres Repics de Solemnitat d’avís a missa de 19h, i Volteig de Sagrat Cor de Jesús-Santíssim Sagrament. El tercer toc Volteig de Sant Jaume hasta Santa Maria Mare de Déu.
- Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria María Mare de Déu en el cant del “Glòria”.
- Vol de la Matraca en el moment del trasllat del Santíssim al Monument.
DIVENDRES
SANT: Este dia es recorda la Mort de Jesucrist.
L'Església Catòlica mana als seus fidels guardar dejuni i abstinència de
carn com a penitència. El Divendres Sant és l'únic dia del calendari litúrgic
catòlic on no se celebra la Missa, com a dol per la mort del Senyor.
- Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria María Mare de Déu en el cant del “Glòria”.
- Vol de la Matraca en el moment del trasllat del Santíssim al Monument.
Urna amb el Lignum Crucis regal de la Emperadriu Maria de Austria al Pare Moreno; Calze de S.Joan de Ribera va regalar al Pare Moreno i Replica del Sant Calze. Parroquia Sant Pere Apòstol Moixent |
Una vegada ha fosquejat, té lloc la principal celebració cristiana de l'any, la més important de l’any, el ritual inclou els símbols de la llum i l'aigua: la Vetlla Pasqual. La celebració es a les 20 hores, com es va celebrant des de l’any 2013.
Foto: Mari Carmen Vidal 24-12-2012 |
Acabada la celebració, es fara Volteig General de Campanes, anunciant al mateix temps a tots que l'Església ha celebrat la Solemne Vigília Pasqual.
- Volteig General en el cant del “Glòria”.
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la celebració.
Foto: Mari Carmen Vidal |
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la missa.