12 de diciembre de 2019

PROGRAMA DE TOCS: TEMPS DE NADAL

NAIXEMENT DE JESÚS: Durant tot l'any es pot veure el Betlem que esta en el Retaule de Sant Antoni de Padua.  En esta Solemnitat es col·locara en el Presbiteri el Xiquet Jesús (gran) per a adorar; en la Capella del Santíssim davant del altar es col·loca el Xiquet Jesús xicotet.  Les cantores de la missa de 10:30 monten en la Residencia un betlem.

Desde l’any 2008, la primera missa de Nochebuena es celebra per la vesprada, dirigida als xiquets,  que depositen unes ofrenes junt amb el Naixement que està en el Presbiteri davant de l'Altar Major, i canten unes nadales.  Es una de les misses en que el Temple Parroquial més s’ompli de tot l’any, per la nit la missa del gall a les 24hs; i el dia 25 de desembre la missa és a les 12 del migdia, concorreguda per les famílies i persones majors.   Al finalitzar les tres misses de Nadal s’adora al Xiquet Jesús.

Estos dies de Nadal, per la megafonia pública posen unes nadales, i alguns balcons de les cases estan amb colgadures del Jesuset.  Una de les Nadales més tradicionals, i que continuament es canten en la nostra Església Parroquial, “Campana sobre Campana” fa menció d’eixa menció festiva tan apropiada per als nostres dies de les nostres campanes.  Les Campanes col·laboren al servici de la Litúrgia en estos dies a posar en sintonía els misteris que celebra l’Església amb les festes que invadixen els carrers.   Amb els seus sons col·laboren a la gloria de Déu que canta l’Església i vol oferir a tots sons d’alegria i de pau.  

Foto: Mari Carmen Vidal 24-12-2012
Ja que S.Francesc d'Assís va ser el primer en montar un Betlem, en la missa de nochebuena de 18hs donara inici del V Centenari del Naixement del Venerabre Fra Cristóbal Moreno del Camino (1520-2020), religios franciscà, fill predilecte de Moixent, que va arribar a ser provincial de l'orde franciscana.  Amb motiu d'aquest V Centenari en dita missa també s'inaugurara la nova il·luminació de l'església Parroquial.  En els voltejos d'avís l'ultima campana en finalitzar sera Santes Relíquies que te gravat el relleu del Fra Cristóbal Moreno.

Vespra del Naixement de Jesús.   Començament V Centenari Naixement P.Moreno
, 24 de desembre
- Tres Voltejos d’avís a missa de 18hs.
- Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la celebració.

Naixement de Jesús, 25 de desembre
- Tres Voltejos Generals d’avís a missa de 12
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Sant Pere Apòstol.
- Volteig General al final de la celebració.


Quadre de les Lletanies dels Sants del Reliquiari
SANT ESTEVE.  ANIVERSARI TRASLLAT SANTES RELÍQUIES DEL CONVENT A LA ESGLÉSIA PARROQUIAL:  El segon dia de Nadal, festa del Martiri de Sant Esteve, en Moixent se celebra l'Aniversari del trasllat de les Santes Relíquies que va ocorrer l’any 1835, des de la Capella del deruit Convent de Franciscans fins a la Capella que rep d'ella el seu nom en el Temple Parroquial. 
Les Santes Relíquies van rebre culte en el Convent de Sant Antoni de Pàdua, fins que a causa de la llei de desamortització queda suprimit el Convent.  Després d'una sol·licitud de l'Ajuntament de Moixent per a traslladar les Santes Relíquies al anterior Església, es va obtindre el permís per part de l'Arquebisbat, i es realitza el trasllat “Con una lucidísima procesión y acompañamiento del pueblo, siendo colocadas en el altar Mayor de la Capilla de la Asunción, perteneciente al Muy Ilustre Sr.Marqués de la Romana".  Segons l’Acta que es conserva en l'Arxiu (junt amb altres Documents de les Santes Relíquies), firmanda davant de l'Escriba de Sa Majestat, pel Sacerdot i components de l'Ajuntament, entre altres acords, es van comprometre a celebrar tres festes a l'any en honor de les S.Relíquies. 
Se suposa que l'orige de les nostres festes va ser a arrel de l'arribada de les Santes Relíquies, encara que el primer document que fa menció a elles és el que registra el trasllat de les mateixes a la nostra Parròquia en 1835.  

En la missa es ressen les Lletanies dels Sants del Reliquiari, i es canten els “Goigs a les Santes Relíquies”. 
Este dia Campaners de Moixent obrirem el Museu Pare Moreno de 17 a 18 hores.

Sant Esteve (Aniversari trasllat S.Reliquies del Convent-Església, 184 anys), 26 de desembre
- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies. 


SAGRADA FAMILIA: Es celebra el primer diumenge següent a la Solemnitat del Naixement de Jesús.   Es la Jornada per la Familia i per la Vida, l'exemple dels pares, influïx en la conducta dels fills.  Enguany es celebrara sols una missa a les 11hs cantada per un cor rociero.

Sagrada Familia, 31 de desembre
- Tres Repics festius d’avís a missa de 11, i Vol de Sant Jaume i Nieves.
 El tercer, Volteig de Sant Antoni a Santes Relíquies. 


SANTA MARIA MARE DE DÉU: Comencem l'any civil posant-ho davall la protecció de Maria, la Mare del Salvador, demanant per la pau del món en esta Jornada Mundial d'Oració per la Pau.

Foto: Mari Carmen Vidal 
El poble Cristià de Moixent és profundament Marià. en l'Església Parroquial, té quatre altars dedicats, amb les advocacions de Puríssima Concepció, Mare de Déu dels Desemparats, Mare de Déu del Rosari i Soledat. Es pot contemplar una Assumpció i del Pilar, una Mare de Déu del Rosari del segle XVIII i una del Carme, Dolorosa,  les tres en la Sagristia; també en la Capella del Santíssim Sacrament: Maria al peu de la Creu presidix el Retaule major, també esta la imatge Nostra Senyora del Sagrat Cor.  A més en l’Església, abans de la Missa es resa el Sant Rosari cada dia de la setmana (excepte els diumenges).  Amb motiu d’una defunció dies després del soterrar, es celebra tres ressos en sufragi del difunt en el Temple Parroquial.  Se celebra un Triduo a la Milagrosa i una festa a la Mare de Déu dels Àngels i la Novena a la Puríssima.    El Campanar de Moixent té una campana dedicada a la Mare de Déu amb el títol "Santa Maria Mare de Déu", este dia necessàriament té gran protagonisme, en atenció al seu títol perquè és una Solemnitat Mariana dins de les festes Nadalenques i que celebra la "Maternitat" de la Mare de Déu, sent l'ultima campana en parar els voltejos.  El bronze té gravades les imatges de la devoció Mariana Moixentina com són: Mare de Déu dels Desamparats, la Milagrosa, la Soledat i la Pietat, i també té l’anagrama de la Maria. 

La vespra es celebren dos misses: a les 18 hores; i el dia de la Solemnitat, primer dia de l’any, a les 12 hores. En les dos mises és dona a besar el xiquet Jesús per començar l’any amb la benedicció del Jesuset. Al ser la Jornada Mundial d'Oració per la Pau, es canta la Plegaria a Sant Pere Apòstol que nomena la pau. 

Vespra de Santa Maria Mare de Déu, 31 de desembre
- Tres Voltejos d’avís a missa de 18  amb Santa Maria Mare de Déu. 
.
Santa Maria Mare de Déu, 1 de gener
- Tres Vols d’avís a missa de 12, de Santa Maria Mare de Déu, el tercer toc,de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu.  .


EPIFANIA DEL SENYOR: A Moixent, es fa una cavalcada dels Reis camí cap a Betlem per a adorar el Xiquet Jesús. Els encarregats de portar-la a cap són els quintos, festers i festeres: el grup que prepara les Festes Patronals de l'any en curs. Al arribar tota la comititva de quintos, festers i festeres, xiquets menuts amb els seus pares i els reis mags, al Temple Parroquial adoren al Xiquet Jesús i després regalen els regals als xiquets. En les dos misses de l’Epifania al acabar es dona a besar el Xiquet Jesús.  Enguany al ser la vespra diumenge es celebrara la vespra al arribar la cavalcada a l'església parroquial una missa, i el dia 6 les dos misses (10:30 i 12hs).

Epifania del Senyor, 6 de gener
- Tres Voltejos d’avís a missa de 10:30 amb Sant Jaume i de Nieves.  El tercer toc, Volteig de Sant Antoni hasta Santa Maria Mare de Déu. 


Campaners de Moixent, els desitgem un Bon Nadal i Feliç Any 2020!