14 de enero de 2019

ARTICLE PUBLICAT EN EL LLIBRE DE FESTES DE S.ANTONI ABAT DE CANALS, ANY 2019, PÁGINES 104-105

RESTAURADA LA CAMPANA
SANT ANTONI ABAT DE CANALS
Felipe Sanchis Tárrega

La campana més gran de l’església de Sant Antoni Abat de Canal, dedicada com es natural, al Titular de la Església i Patró del Poble va ser restaurada a finals de l’any 2017

En desembre del any 2015 es va trencar el ferratge que sujecta la truja de ferro i el bronze, i que progresivament es van trencar uns darrere altres fins que ja no va poder aguantar el pes i el moviment i es van trencar els gossos.  Per evitar perills, es va procedir a descolgar la campana del finestral i es va deixar en la mateixa sala de les campanes a la espera de la seua restauració. 
El 31 d’octubre es va baixar per separat la truja de ferro i el bronze per a ser netejat per l’empresa Electrorecamp S.L. 

El dissabte 25 de novembre va arribar a Canals la campana restaurada amb una truja de fusta, mentres voltejaven donat la benvinguda les altres tres campanes del campanar, i va ser col·locada en la plaça major en el lloc on es crema cada any la foguera més gran del mon.   

El diumenge 26, al retorn de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors del sector “Cases Noves” va ser beneïda pel Rector, i va ser voltejada per Vicent Tomás de l’empresa Electorecamp S.L., per a que les persones presents comprobaren el seu so i els treballs realitzats.  Durant tot el diumenge moltes persones es van aproximar a vorer la campana.  Finalment el dilluns 27 de novembre es va pujar al campanar, amb moltes persones curioses que no van voldre pedres aquest aconteciment. 

Vaig poder presenciar alguns d’estos actes com la baixada de la campana, l’arribada a Canals i quant va pujar al campanar.  Però també el dimarts 28 de novembre gràcies a Mossén Emili va poder voltejar manualment la campana en el campanar estant presents Cesar de l’empresa restauradora i també amb algunes persones mirant el volteig que es va realitzar a les 12hs després del toc de l’Ángelus. Es la segona volta que voltege en el campanar de l’església, la primera va ser el 14 de març de 2014, junt a la Colla de Campaners d’Ontinyent, amb motiu de la visita de la Mare de Déu dels Desamparats. 

El Campanar que alberga les campanes de volteig, amb la campana dedicada a Sant Antoni Abat, hi ha que recordar la més menuda: Santa Creu, també va ser restaurada en juny de 2011.  Ja sols falten dos campanes per restaurar: Sants de la Pedra i Mare de Déu dels Dolors.

Canals, compta amb la campana dedica al Patró i Titular de l’Església Sant Antoni que destaca sobre les altres, amb truja de fusta i recuperant la seua sonoritat i un motor de vol a impulsos.  Amb aquesta restauració es protegix no sols la campana, sinò també l’estructura de la torre campanar.

Felipe Sanchis Tárrega
President de l’Associació Campaners de Moixent

http://campanersmoixent.blogspot.com/