4 de febrero de 2018

75 ANYS DE LA CAMPANA SANT PERE APÒSTOL (1943 – 2018)

La Campana Sant Pere Apòstol es la campana més gran de Moixent i la quinta més gran de la comarca de “La Costera”, complix els 75 anys.
Té un diàmetre de 125cm, l’altura del bronze es de 103cm , una vora de 10cm, amb set anses  i el bronze té un pes aproximat de 1.131kg, el seu fonedor van ser els Germans Roses de Silla.

Té gravats en l’epigrafia del terç 2 cordons/ querubins/ 2 cordons y una garlarda vegetal; en l’epigrafia del mig té una Creu, Custòdia, l’inscipció SAN / PEDRO / APÓSTOL/, la marca de fàbrica rodejat de l’Escut Nacional i al voltant “Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA (VALENCIA)”.
En l’epigrafia del mig peu té 2 cordons, i l’inscripció SIENDO CURA PARROCO D. JOSE GALIANA FONS ALCALDE D. PEDRO ARACIL MARTINEZ MOGENTE AÑO 1943 i 2 cordons.
I en l’epigraf del peu 2 cordons i altres 2 cordons.

Relleus en la campana: Creu, San Pedro Apóstol, Custodia i
Escut Nacional
Indica així l’advocació a la que està dedicada (San Pedro Apóstol) el titular de l’església parroquial i Patró del poble, també a més de la marca de fàbrica que rodeja l’Escut Nacional, i per últim indica el nom del Rector d’entonces  (D.José Galiana Fons) i l’Alcalde (D.Pedro Aracil Martinez, a més del nom del poble i l’any.

Segons les anotacions que feia el llavors Rector En Jose Galiana, en l’Agenda Parroquial, sobre la campana diu:
Lunes 31 de mayo. Bajaron la campana gorda de la Torre y la facturaron pesa 1232 kilos, contando el carrito
Viernes 4 junio. Pagué a Eduardo Melio 209 ptas de gastos de jornales y material por desmontar y bajar la campana grande de la torre
Martes15 junio.  Mande el contrato de la campana a Roses Hermanos
Domingo 27 junio. Bendición de la campana después de la Misa de 11’/.  Fuimos autoridades por los Padrinos Antonio Saus i Señora en bendecir, después iglesia salimos de la Iglesia en procesión a la bendición.  Terminando a la 1’/2 acto continuo se subió a la torre llegando arriba a las 2’3. 
Lunes 28 junio. A las 2’2 quedo colocada la campana volteándose enseguida.

Anotaciones el 29 de junio de 1943
Gastos de la campana hasta la fecha
4 junio por... bajada 189'00 
21 junio toda campana 37'35
29 junio jornales 451
Entregado campana 2.300'00
Total 2.977'35
Facturación 13,86
Total 2.998,50

Final septiembre
Gastos campana
Facturaron Eduardo Albañil 4 junio 189
Talones (21) (37’35) 23 (12’25) 28 (12’40)          62
Colocación campana (factura Albañil                 451
Entregado representante Roses en metálico    2300
Cañete (talón)                                                         37’50
Ordinario parte badajo                                           5
                                                           Total 3.044’50
En metálico 2300
En jornales y talones 744’50
Total 3.044’50
Importa total campana 8.800 pts
Gastos y entrega en metalico 3.044’50
Total 5.756
De acuerdo con el Sr.Alcalde y demás Concejales se puso en el presupuesto la cantidad que se adeuda de la campana

Es tracta de una campana refosa per l'anterior que estaba bada, tal i com apareix en el llibre d'Actes de l'Ajuntament de Moixent el dia 6-11-1943  pagina 32vto "Acuerdo contrato refundición campana rota de la Iglesia "abono de la mitad de su coste" crédito de 5.500 pesetas.  I l'altra part pagada per la Parroquia. (Es menciona també en les Actes de 6-6-1943 p.10v, i 4-7-1943 p.15).

La campana en 1943 com hem llegit en les anotacions va tardar en pujar a la sala de les campanes 75 minuts.  Tenía truja de fusta de perfil tradicional valencià fins que l’any 1974 es van electrificar les campanes i es va canviar la truja de fusta per la de una truja de ferro Mancús i dotar de motor de vol continu i electromall trifàsic.

Abans de la restauració de les campanes 2006-2007 no solia voltejar ultimament ja que els murs presentaven badats.  Fins a 2006 encara conservaba la maça del rellotge per al toc de les hores., sense ús substituit per dos martells, un a cada costat, un electromagnetic de segona generació amb bobina de corrent continua, i altre martell electromagnetic dels anys 70 estil Manclús.  Després de dita restauració es va dotar novament a la campana amb truja de fusta i motor de vol d’impulsos (que imita el volteig manual) i el repic amb electromall monofàsic.
Des del 21 d’agost de 2010 (Solemnitat del Santíssim Crist del Mont Calvari), sols volteja de forma manual, ja que eixe dia una placa  del motor de la campana es va estropear, per lo que la campana anava molt rápida i era un perill, es va llevar la cadena, i es va decidir voltejar-la sols de forma manual.

La campana volteja a l’any en 15 dies, en les grans solemnitats: Vigilia Pasqual, Diumenge de Resurrecció, Vespra i dia de Pentecosta, del Corpus Christi, Sant Pere i Sant Pau, baixà del Santíssim Crist, vespra i dia del Santíssim Crist del Mont Calvari, en dia de la Festa de les Santes Relíquies, Aniversari de la Consagració de l’Església Parroquial, i vespra i dia del Naixement de Jesús.  També quant hi ha algún aconteciment especial en la Parròquia com una Confirmació…  Aliviant així els molts voltejos que realitzaba abans de la restauració de les campanes. 

Es l’ultima campana en parar en els voltejos generals en la Solemnitat de Sant Pere.
Anuncia el numero dels tocs en les misses, els tocs de difunts,  toc tradicional d’alçar a Déu amb Sant Antoni, i les hores.  També interve en el Vol de les Tres Grans.  Abans realitzaba el Toc de foc i el Angelus.

La seua ubicació en el campanar no ha canviat, està orientada mirant a la Plaça Major (Mestral).  Té la nota musical Re.  Volteig de la campana: https://www.youtube.com/watch?v=yqDL_W_UonI

És un orgull per a Moixent tindre una campana d’aquestes caracteristiquies i magnifica  sonoritat.  Amb el toc manual preservem no sols el manteniment de la torre campanar, sinò també la sonoritat de les campanes.
Feliç Aniversari!

Acabem amb dos poesies sobre la campana Sant Pere Apòstol escrites per el poeta moixenti Gabriel Vila:

NOSTRA CAMPANA GROSA
Soltant sa llengua potent,
Triunfal mil nótes desgrana,
La melodiosa Campana
Del Campanar de Moixent.
Ens inspira sinfonia,
Que al cor ompli de content,
Canta en inmensa alegria
El náixer clar del bell día
De les festes de Moixent.
En tan agradable ambient,
Vibra voltant el batall
De la Campana Gloriosa,
I sa musica armoniosa,
Roda per el monte i vall
Perdense en el llunt confi
El verdader moixenti,
Extasiat, atenció posa,
Per a oir el cant tiomfal
De alegria excepcional,
De NOSTRA CAMPANA GROSA

LA CAMPANA MAYOR
Glón-glón, Glón-glón, Glón-glón…
¡Campanario de Mogente!
Recia campana gloriosa,
De timbre claro y potente,
que repicas jubilosa
en lo alto de la torre.
Tu grave sonido corre.
por la montaña y el valle,
Y no existe por fortuna
campana en el mundo alguna,
que a tu música se iguale.
¡Recia campana gloriosa
que repicas jubilosa!
Tu cantar es voz del Cielo,
y es y será mi deseo,
nunca se extinga tu historia
y quiera el buen Dios clemente
siempre escuche mi Mogente,
Tu canto triunfal de gloria.
Glón-glón, Glón-glón, Glón-glón…