30 de enero de 2025

VIDA PARROQUIAL: NAVIDAD 2024-2025

Encuentro Navideño de Coros Parroquiales: El domingo 15 de diciembre en la Parroquia de Ntra.Sra.de los Dolores de Genovés tuvo lugar el 14 encuentro de Coros Parroquiales en el que Moixent participo con la presencia de tres coros parroquiales:  el de niños, el de misas de 10:30h y el Coro Parroquial de las Solemnidades.  Además de los Coros de Alcudia de Crespins-Canals, Bellús, Fontanars dels Alforins, La Llosa de Ranes, Santos Juanes de Xàtiva, Genovés (alumnos del Croo de la escuela de Múscia CIUM Genovenses, Scouts Afides, y el Coro Parroquial), interpretando dos canciones cada grupo y todos al final un popurrí de varios villancicos más populares.  Esta fue la primera navideña compartida, si bien el dia antes sábado en Moixent, los niños y niñas tuvieron un cuentacuentos de carácter navideño. 

III Festival de Coros en la Parroquia de Moixent. Se celebro en la tarde del domingo dia 22,  comenzando con una lectura del Papa Francisco a los miembros del coro del mundo.  En el festival intervinieron el Coro de Misa de Niños de 10:30h, el Coro Parroquial de las Solemnidades, el Coro de Fontanars dels Alforins, se estrenaron el Coro de Juniors, y finalmente el Coro de Niños, acompañados al piano por Miguel Girones y dirigiendo los cantos Mar, también hubo acompañamiento de Violonchelo, saxo y percusión.  Al final todos los coros cantaron la  canción “Madre de Hakuna” en el momento en que se descubría la imagen de la Virgen del Rosario en el detrás de la Pintura-bocaporte de “Cristo Aparición”.

Motivos navideños: también este año para la Navidad, pudimos ver el tradicional Belén situado en el Retablo San Antonio de Padua, el Nacimiento de figuras más grandes de la Sagrada Familia, en la Capilla del Santísimo Sacramento, ante el Altar. El Niño Jesús en expositor que cubre el bocaporte de la pintura de "Cristo Aparición" en el Retablo del Presbiterio. En la Capilla de las Santas Reliquias, este año el árbol luminoso de Navidad era de color verde en el que también estaban las figuras del Nacimiento en mitad del árbol, y unos ciervos, junto con unas cestas para que los niños depositaran los deseos y anhelos que solicitan a Jesús en estas Navidades.   Y un Belén, como el año pasado, de estilo napolitano, se podía contemplar delante del ambón desde donde se proclama la Palabra de Dios. 

Celebraciones litúrgicas: Uno de los actos navideños más deseados por los niños y niñas y sus familiares es la Cabalgata de los Reyes Magos, que este año ha sido domingo por la tarde.  Además de la presencia de Sus Magestades durante la celebración de la Misa, algunos miembros de la Comisión de Fiestas Patronales 2025 han proclamado las Lecturas y leído las Oración de los Fieles.  Hacemos notar el retraso de veinticinco minutos de los previsto, con el reflejo de la espera de las personas que esperaban en la Iglesia Parroquial la presencia de la cabalgata.  Y también notamos que ha habido menos solicitudes de entrega de regalos en la Iglesia respecto a años pasados.  Esta misa como las otras de las celebraciones navideñas, estuvieron a cargo del coro de misa de niños de 10:30, y el coro Parroquial.  Y las campanas convocaron con los repiques y sones a celebrar la Fe en las fiestas de Navidad.  

24 de enero de 2025

VOLTEJANT LES CAMPANES EN EL CAMPANAR DE L’ESGLÉSIA DE CANALS

El passat divendres 17 de gener, dia litúrgic de Sant Antoni Abat, la localitat de Canals, celebrava al seu Patró i Titular de l’església Sant Antoni Abat.

Avisats el dia 8 de gener per El campaner de la Vall Blanca Isaac que havien acordat amb el rector D.Emili tocar les campanes manualment en el campanar en voltejos amb motiu de la missa i processó en honor a sant Antoni Abat, el dia 17 de gener, Campaners de Moixent ens sentirem convidats a col·laborar, i més tratant-se d'una parròquia de la nostra comarca “la Costera” en el qui ja haviem tocat en altres dos ocasions.

Durant eixa setmana, les campanes havien sigut revisades per part de l'Empresa Electrorecamp S.L.
Però arribat el dia estava la dificultat de la pluja que havia sigut persistent durant dos dies, per la qual cosa Campaners de Moixent abans d'eixir de Moixent conctactarem per telèfon per a tindre constància de si s’anulava la processó o s'arriscaven a celebrar-la. Campaners de la Vall Blanca ens van indicar que estaven en el campanar perquè estaven realitzant els tocs de convocatòria de la missa i que D.Emili  havia assegurat que s'anava a celebrar la processó, per la qual cosa ens traslladem fins a Canals.

Comencarem per saludar al Rector qui ens va acollir amb gran afabilitat,  també a  Jordi (sacerdot fill del poble) i el sagristà.
En el campanar que alberga les campanes de volteig, ens trobarem amb sis campaners i una campanera, encara que es tracta d'una sala de campanes de dimensions reduïdes per a tants campaners, però en atenció a la gran devoció a Sant Antoni ens decidim a col·laborar i compartir aquells moments il·lusionants.

A l'eixida de la Creu parroquial per a iniciar la processó voltejarem les quatre campanes: igual que a l'eixida de la imatge, destacant sempre la campana dedicada al Patró i Titular. D'esta manera es van aclarir els dubtes per a molts oients de les campanes respecte de eixia la imatge o no, perquè és veritat que hi havia inicis de pluja com si va succeir durant la processó.
Durant la processó continuem avisant a tot Canals que la imatge de Sant Antoni Abat, desafiant la pluja, si bé coberta adequadament amb plàstics impermeables estava recorrent els carrers del poble, acompanyada per moltíssims devots canalins i canalines, i sobretot per les festeres, bandera, cuiros i festera de gracia major i infantil,  Clergat,  Autoritats i Banda de Música.
L'ultim volteig ben clamorós va ser per a festejar l'entrada de la imatge a la Parròquia finalitzant així la processó.

Una vegada tot en els seus lloc, corretges, cadenes, ens acomiadem de D.Emili i del sagristà que es van mostrar agraïts pel treball realitzat a la sala de les campanes i nosaltres impactats pel decidits de fer front a la pluja a l'hora de realitzar la processó en honor a Sant Antoni, qui va estar constantment victorejat per canalins i canalines amb els seus inigualables “vitol i vitol….”

Video d’un dels voltejos realitzats: https://www.youtube.com/watch?v=7Z_dazNK5XU

15 de enero de 2025

PROGRAMA DE TOCS: FESTA SANT ANTONI ABAT, PRESENTACIÓ DEL SENYOR EN EL TEMPLE I SANT BLAI

SANT ANTONI ABAT: El dia de la festa Litúrgica, es el 17 de gener. En Moixent la festa de Sant Antoni Abat l’organitzen cada any els veïns del carrer que porta el seu nom se celebra el diumenge més pròxim a la festa litúrgica enguany será el diumenge 19.

En el carrer que te dedicat des de 1925 (enguany es compleix el 1er Centenari d’eixe titol: Carrer Sant Antoni Abat”), segons la solicitud presentanda pels entonces veïns del carrer Parres al Ajuntament demanant el canvi de nom,  per la festa que anualment li dediquen al seu Patró, sense interrumpció i la Coorporació Municipal veïent els sentiments religiosos del veïnat pel canvi de nom e interprentat no sols els desitjos dels veïns del carrer, sino el de tota la població,  instituix el nom de Sant Antoni Abat, descobrint la placa de rotulació del carrer el dissabte 17 de gener de 1925. (Ajuntament de Moixent.  Llibre de Actes 1924-1925.  Acta 15-gener-1925  p.3-3vto nº3.

La imatge del Sant que es guarda cada any en una casa del veinat, va ser realitzada en Olot, després del a Guerra Civil.

En el carrer Sant Antoni Abat hi ha una ceràmica on es representa a Sant Antoni, altra ceràmica en el carrer San Gaietà, les dos del segle XIX d'autor desconegut; i altra més moderna en una casa de camp en el terme de les Alcusses. 

En la Capella del Santíssim Sagrament está la imatge de Sant Antoni Abat  realitzada pel escultor Vicente Benedito l’any 1950, que procedix de l'Ermita de la Purissima Concepció de les Alcusses (Casa Rabosa).  Imatge que enguany complix 75 anys.

En la Casulla que Sant Joan de Ribera regala a Fra Cristóbal Moreno del Camino, entre els sis Sants que estan en la tira central, en la part delantera esta Sant Antoni Abat.

El Campanar de Moixent, té dos Campanes dedicades a Sant Antoni Abat: una amb el nom de Sant Antoni datada l'any 1927; i la més antiga del campanar de 1792, dedicada a Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni.  Per este motiu estes dos campanes tenen especial protagonisme. Per ser festa de carrer, correspon el Volteig de Memòria, de les campanes de Sant Jaume fins a Santes Relíquies, i en solitari la campana Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni en distints moments.  

El dia 1 de febrer de 2023 la Generalitat Valenciana va publicar en el Diari oficial de la Generalitat Valencia la ressolució de la Declaració de festa d’Interés Turistic local de la Comunitat Valenciana de la festa de Sant Antoni, firmada el 26 de gener de 2023 pel secretari autònomic de Turisme.  

L’any passat a inciativa de l'Ajuntament de Moixent, es recuperá la Foguera, montada en la Plaça Major (segons ens van indicar, l’any passat media més o menys 7 metres d’altura), sent beneïda amb aigua beneïda el dissabte per part del Rector i s'encendra amb ciris oferits pel Ajuntament, per part de les Autoritats, el Rector, Regines, i veïns del carrer que previament s’han fet presents en l’Església per acompanyar al Rector fins a la Plaça Major.  Eixe moment la campana Sant Antoni del campanar volteja convocant a eixa Benedicció i col·labora a donar gràcies a Déu i a donar-li gloria, la campana o anuncia per a que tots puguen acudir, i compartir eixa celebració.    Enguany este acte de la benedicció i encesa de la foguera es posposa segons ha comunicat hui l'Ajuntament en les xarxes socials al dissabte següent (dia 25) per la previsió de les inclemències meteorològiques previstes que impedixen el muntatge de la foguera.

El diumenge dia 19, en la missa de 10:30h, traslladen l’imatge de Sant Antoni al so de tabalet i dolçaina, ademes porten unes grans cistelles amb el pa de Sant Antoni per a beneir i repartir durant la benedicció dels animals.

Al final de la missa mentres es canta el “Cant a Sant Antoni” els fidels s'acosten al peu del Presbiteri on se repartixen els trossos de pa,  i es deixa un espai perquè puguen anar a casa a pels animals per a beneir-los.  En este moment es fa un Volteig  de  Campanes de  Sants de Devoció Popular, que servix per a avisar que la missa a acabat i falten uns minuts per a començar la Benedicció dels Animals en la Plaça de l’Església.  Este acte es desenvolupa en dos parts: els animals domèstics es beneïxen en la Plaça de l'Església (l'Ajuntament habilita una balles marcant un camí per on passar); i després els animals més grans (cavalls, burros...) reben la benedicció en la Plaça de l’Ajuntament, a cada persona que a portat un animal sels regala el pa beneit.    

Després l’imatge acompanyada de alguns veïns del poble i de pa beneit i darrere els cavalls, recorre el passeig Pare Moreno, carrer Sant Vicent fins al seu carrer.  

Festa de Sant Antoni Abat, 19 de gener
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30h, i Volteig amb Sant Antoni i Sant Isidre. El tercer toc  Volteig de Sant Jaume hasta Santes Relíquies.
 -Toc d'alçar a Déu (tradicional).
-Volteig de Sant Jaume hasta Santes Relíquies al final de la celebració

 Benedicció de la foguera en honor a S.Antoni,  dissabte 25 de gener
- Volteig de Sant Antoni al voltant de les 20:45h, al eixir el Rector i veïns de l’església cap a la plaça

PRESENTACIÓ DEL SENYOR EN EL TEMPLE: El dia 2 de febrer se celebra la festa coneguda popularment com la Candelaria i la Purificació de la Mare de Déu. També es el dia de la Jornada de la Vida Consagrada.   Enguany concidix en diumenge.

En el terme de Moixent està actualment el monestir de los “Hermanitos del Cordero”. Però la nostra parròquia compta amb una llarga i bella història de persones consagrades. Destaca el Pare Cristóbal Moreno i el Convent que va fundar dedicat a Sant Antoni de Pàdua que van habitar els franciscans fins a 1835 (ara Museu Pare Moreno), així com “Las Hijas de la Caritad” en l'asil de Sant Joan Baptista de 1894 fins a 1999. On era el Col·legi Sant Joan Baptista (Asil) en 1994 s’iniciaren les obres de la “Residencia La Milagrosa” i es va beneïr el 29 de juny de  1996 una primera execució de les obres que permetria acollir als primers residents, si be, les obres continuaren anys després fins acabar l'actual edifici.

A aquest capítol tan important s'afegix el gran nombre de moixentins i moixentines consagrats d'altres ordres: Franciscans, Religiosos de l'Orde de Montesa, Carmelites, Jesuïtes, Religioses de la Congregació Jesús-Maria, Esclaves del Sagrat Cor de Jesús, Hijas de la Caridad, Hermanitas de los Ancianos Desamparados. 

La missa s'oferix en sufragi dels religiosos/es difunts que han nascut en Moixent.  Durant la Missa es beneïxen les candeles que després són portades a casa on es cremen durant l'any. 

 Presentació de Jesús en el Temple,  2 de febrer
- Tres Repics festius d’avís a missa de 10:30h, seguit d’un volteig amb Nieves.  
-Toc d'alçar a Déu (tradicional)

SANT BLAI: Es el dia 3 de febrer. Sant Blai de Sebaste, bisbe i màrtir.  En Moixent té un carrer dedicat, en una de les fatxades del carrer te una ceràmica  representant el Sant,  pintat per Joan Bru al voltant de l'any 1800.  És una costum portar dolços i caramels de rebosteria per a beneir en la missa del Sant per ser Patró de les malalties de la gola.

En el Presbiteri es col·loca una xicoteta imatge de Sant Blai regalada a la Parroquia pels veïns del carrer i que esta durant l'any en la Capella del Convent (Museu Pare Moreno); junt a la imatge es col·loca la seua Relíquia del màrtir datada en Roma en 1947, amb dos ciris, que el Jesuita Moixenti H.Luis Tortosa Palop a petició del entonces Rector D.José Galiana va enviar desde Roma i des   de entonces la seua veneració en Moixent.
En la Casulla que Sant Joan de Ribera regala a Fra Cristóbal Moreno del Camino, entre els sis Sants que estan en la tira central, en la part trasera esta Sant Blai. 

 El Rector durant la Benedicció recorre totes les naus del Temple Parroquial aspergint l'aigua beneida sobre els dolços, mentres es resen les Lletaníes dels Sants del Reliquiari.  

Voltejara per a convocar a la missa,  la campana Santes Relíquies, perquè hi ha Reliquia del Màrtir.

Sant Blai,  3 de febrer
- Tres Voltejos d’avís a missa de 19h amb Santes Relíquies.  

7 de enero de 2025

ABREVIATS 2024

Romeria: tres membres de l’Associació vam participar en la Romeria de Santa Ana de La Llosa de Ranes  el dia 1 de maig, que l’any passat va ser declarada “Festa d’Interés Turístic Provincial” a poques setmanes de la Romeria.

Donació a l’Associació:  el dia 11 d’agost de 2024 Antonio Reig Bacete ens va facilitar una eixemplar de la Revista  “La Semana Grafica 11-2-1928 nº83” en que hi han dos fotografíes del dia de la Benedicció de la Reconstrucció del Campanar, així com una noticia del periòdic “Las Provincias” de 1909  sobre “la amaneza de ruina” de la anterior remat de la Torre Campanar,  una fotografia, i dos noticies publicades en el periodics “La Correspondencia de Valencia” sobre la benedicció de la reconstrucció del campanar;   El dia 27 de novembre Javier Alarcon Archiver Municipal Javier Alarcon dia ens envia per correu electronic un esbós de 1932 d’una campana amb anotacions.   Documents per a l’Arxiu de l’Associació que agraïm.  També un campaner a adquirit 5 fotografiés, 4 d’elles de postals, de diferents panoràmiques de l’església, i que s’incorporen a l’Arxiu de l’Associació.

Llibre festes Patronals de Vallada 2024: ens van notificiar que en un article de “El Campanario de Vallada y sus cuatro campanas”  eswcrit per Vicente Esteve Giner, págines 58-62 que fan menció de Campaners de Moixent.

Visita Campaner: el dijous 22 d’agost ens visità Joan Alepuz campaner de la Catedral de Valencia per a fotografiar la Campana dedicada als “Sants de la Pedra” de l’Ermita del Santíssim Crist del Mont Calvari.

Tocs manuals en La Llosa de Ranes: amb motiu de les festes Patronals ens vam fer presents el dia 27 d’agost dedicat al Santíssim Crist del Miracle i vam poder voltejar manualment per a la convocatoria de la missa vespertina previa a la processó.

Senderisme: tres membres de l’Associació el dilluns 30 de setembre a l’ermita del Puig de Xàtiva.

Declaració de la UNESCO: el dia 5 de desembre va declarar el Toc Manual de Campanes d’Italia Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat sumant-se a la Canditatura Espanyola. Felicitem i compartim l’alegria dels italians.

Anuari nº17: El  dia 4 de desembre, festa de Santa Bàrbara, patrona dels Campaners, s'enquadernà l'Anuari 2024, informació que recopila desde el 4 de desembre de 2023 al 3 de desembre de 2024. Amb 114 folis d’Informació dels articles publicats en la web, noticies en els periòdics, programes de tocs... 

2 de enero de 2025

CAPELLA-MUSEU: INFORMACIONS DELS ANIVERSARIS PARROQUIALS ANY 2025

La Capella-Museu ubicat en el carrer Santes Relíquies, estarà oberta el primer i segon dissabte de cada mes de 18 a 18:30hs, com vingent fent l’Associació Campaners de Moixent, si no pots durant eixos dies pots posart-te en contacte amb l’Associació Campaners de Moixent. 

La Visita al Museu Pare Moreno, es una de les dos Capelles que tenia el que va ser el Convent de Sant Antoni de Pàdua fundat pel moixenti Pare Moreno beneït l’any 1585,  i conèixer el segle XVI de Moixent, context en el qual Fra Cristóbal Moreno del Camino va viure i va desenvolupar la seua llabor religiosa. 

Ocupant els 103 , en la tauleta que ens ha servit per a diversos elements expositors, junt a la tablilla dels Gojos en honor del Pare Moreno (noticia que vam publicar en esta web el dia 1 de març de 2024) oferim este any el resultat de diverses investigacions que un campaner a portat a terme, dades que inclús ha conseguit fins fa poques setmanes, sobre els aniversaris parroquials d’aquest any 2025   

Es tracta dels:
-225 anys de la recepció de la Custodia 1800-2025
-125 anys de la Defunció del Rvdo.D.Calixto Eduardo Alvarez 1900-2025
-100 anys de la Autentica de la Reliquia del Sepulcre de Sant Lluis Gonzaga 1925-2025
-100 anys del Naixement del Rvdo.D.Alfredo Candel Peris 1925-2025
-100 anys de la Defunció de Victoria Liñana Sales 1925-2025
-75 anys de la imatge de la Mare de Déu de Fátima 1950-2025
-75 anys de la imatge de Sant Antoni Abat 1950-2025 (procedent de l’Ermita de la Puríssima Concepció, "Casa Rabosa")
-50 anys de la benedicció de la Casa Abadia 1975-2025

Es tracta de informacions que col·laboren al millor coneixement de elements patrimonials i persones vinculades a la vida cristiana de Moixent, historia que millor coneguda estimula el nostre agraïment, i aumenta el nostre amor i compromis a Moixent.