27 de enero de 2017

AGENDA 2017: PRESENTACIÓ DEL SENYOR I SANT BLAI

PRESENTACIÓ DEL SENYOR EN EL TEMPLE: El dia 2 de febrer se celebra la festa coneguda popularment com la Candelaria i la Purificació de la Mare de Déu. També es el dia de la Jornada de la Vida Consagrada.

Durant la Missa es beneïxen les candeles que després són portades a casa on es cremen durant l'any.  

Presentació del Senyor, 2 de febrer
- Tres repics diaris d’avís a missa de 19, i Volteig en el primer toc de Vol amb Sant Antoni hasta Santes Relíquies.


SANT BLAI: Es el dia 3 de febrer. Sant Blai.  En Moixent té un carrer dedicat, en una de les fatxades del carrer te una ceràmica  representant el Sant, és una costum portar dolços i caramels de rebosteria per a beneir en la missa del Sant per ser Patró de les malalties de la gola.
Enguany coincidix amb el primer divendres dedicat al Sagrat Cor de Jesús.
En el Presbiteri es col·loca una xicoteta imatge de Sant Blai i la seua Relíquia datada en Roma en 1947 donació del jesuita moixenti H.Luis Tortosa Palop, amb dos ciris. El Rector durant la Benedicció recorre totes les naus del Temple Parroquial aspergint l'aigua beneida sobre els dolços, mentres es resen les Lletaníes dels Sants del Reliquiari.  
El volteig de campanes son de amb Santes Relíquies, perquè hi ha Reliquia del Màrtir i per ser Sant de Devoció Popular.

Sant Blai, 3 de febrer
-  13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig de Santes Relíquies. 

- Tres Vols d’avís a missa de 19, amb Santes Relíquies.  
-Toc d'Exposició del Santíssim en el moment de l'Exposició del Santíssim

26 de enero de 2017

PRÓXIMAMENT

1- Presentació del Senyor en el Temple.  A Moixent per a convocar a la missa en el tercer toc volteig de 3 campanes. 

2- Sant Blai. Primer divendres de mes dedicat al Sagrat Cor de Jesús.  En Moixent, després de l’Àngelus i en el primer toc de missa volteig d’una campana, i toc d’Exposició del Santíssim Patró de Bocairent, Volteig General de Campanes.

3-Continuen en alguns pobles l’exercici dels “Siete Domingos de San José”

16 de enero de 2017

MUSEU PARE MORENO (13): NOVA UBICACIÓ DEL BUST I ESTANTERIA

Ens ha arribat després de haber-ho comentat amb el Regidor de Cultura José Luis Ortiz, una xicoteta estantería, amb uns quants estants que encaixa molt bé en el buit de l’entrada a mà esquerra de la Capella (ara Museu Pare Moreno).  Ho veníem buscant per a poder col·locar de manera més apropiada algunes publicacions entorn del Pare Moreno i altres signes de devoció.  Ara si están més visibles i de forma més adequada guanyant espai en la Capella. 

I posats a millorar hem canviat d’ubicació el bust del Pare Moreno (de l’escultor moixenti Virgilio Sanchis),  ara esta en el Presbiteri, lloc on tantes vegades en esta Capella celebra la Missa i es va reunir amb els seus germans franciscans per a celebrar la Litúrgia de les Hores.  Queda més centrat i dignificat i gràcies a l’escaló cobra un poc més d’altura.  
Vos recordem que està en la Capella l’exposició de fotografíes sobre la Restauració de les Campanes (2006-2007), i sobre la Restauració de la Torre Campanar (2007), amb motiu del X Aniversari de dites restauracions. 

El Museu va ser visitat pels xiquets i jóvens que están realitzant la Iniciació Cristiana a Moixent el dimarts dia 3, en les seus dos etapes.  Allí van resar les Lletanies dels Sants del Reliquiari i els Gojos a les Santes Relíquies, i van veure les peces que allí s’exposen vinculades al Pare Moreno i la vida parroquial, acompanyats per alguns jóvens que van rebre el Sagrament de la Confirmació el dia 26 de noviembre del passat any.

Per poder visitar el Museu Pare Moreno, contactar amb Felipe Sanchis.

14 de enero de 2017

VIDA PARROQUIAL (53): DURANT EL NADAL

Enguany han coincidit amb diumenge les Solemnitats del Naixement de Jesucrist i de Santa Maria Mare de Déu, però per tractar-se de festes en què es canvia la vida habitual de les persones, els horaris s’han adaptat a les misses com en anys anteriors.  La missa de nadal en què están presents els xiquets a la vesprada es consolida, la que menys afluencia experimenta és la del gall amb 23 persones.

El dia 26 de desembre, dia litúrgic de Sant Esteve, la comunitat cristiana de Moixent fa memoria de l’aniversari del trasllat de les Santes Reliquies des del Convent de Franciscans a la Parròquia, fet ocorregut l’any 1835.  En la missa va haber molta concurrencia de fiels, es van resar les Lletanies dels Sants del Reliquiari i cantar els Gojos a les Santes Relíquies.
Enguany la festa de la Sagrada Familia s’ha celebrat el divendres dia 30.  Se va celebrar la missa en la Capella del Santíssim Sagrament (com es ve fent diariament), i es va resar com estaba avisat el Sant Rosari per les families.
En les misses de Santa Maria Mare de Déu estava previst realitzar l’Exposició Major del Santíssim mitja hora abans de la missa pero al no haber suficient fiels no es va fer.  Si es va resar la Plegaria de Sant Pere per la pau.  El Rector informa en les misses del moviment de cifres dels sagraments de l’any 2016:  (Bajetos 40: xiquetes 23, xiquets 17, Primera Comunió 40, Confirmacions el 30 de gener 33 jóvens, el 26 de noviembre 24 jóvens, total 57, Matrimonis 5, Defuncions  45: dones 18,  homens 27).
En les misses de Epifania (que coincidia en el primer divendres de mes) si que es va adorar al Santíssim amb el Copó al acabar les misses, resant les Lletaníes del Sagrat Cor de Jesús, les Alabances al Cor de Jesús i la Benediccó.
Un any més en el Nadal, els jóvens que van recibir el Sagrament de la Confirmació el 26 de novembre, van col·laborar en col·locar les colgadures, així com la Cova i figures del Naixement en el Presbiteri, el Xiquet Jesús (gran) en la Capella del Santíssim, davant de l’altar; i també en la Sagristia damunt de l’encaixonada al peu d’un Crist Crucificat i les figures del Betlem.

El dia 3 de gener en la dinàmica d’Iniciació Cristiana, les dos etapes, van visitar la Capella de les Santes Relíquies del que va ser Convent de Franciscans (actual Museu Pare Moreno), acompanyats per alguns jóvens que van recibir la Confirmació el 26-11-2016 i van resar les Lletaníes dels Sants del Reliquiari i els Gojos a les Santes Relíquies, mencionant el aniversari del Trasllat de les Santes Reliquies del Convent a l’Església.

13 de enero de 2017

ABREVIATS: ANY 2016

El Cardenal de València visita la Casa Orà de Moixent: el dia 24 d’abril el Cardenal-Arquebisbe de València per el mati va visitar les instal·lacions de la Casa Orà de Moixent ubicada en les Alcusses, i va dirigir unes paraules als membres dels Scouts que estaben allí.  Felipe i la seua mare en representació de la Parroquia de Moixent també van estar i van poder saludar al Arquebisbe.  Felipe li va parlar breument de la Iniciació Cristiana i el va animar a continuar i també de la XXII Trobada de Campaners Valencians que va tindre lloc a Moixent el 15 d’octubre.

Senderisme: el dia 21 d’abril Felipe i Lorenzo van anar de ruta en Moixent fins pujar al Pedregal, (antena de bellus) pasant per la ruta del vertigo ,van estar també en la Cova de Patas i Cova de Camp Redó.  El dia de desembre Felipe i Manuel van pujar a la Serra de la Talaia, dos cims on es pot gaudir de molt bones vistes.  També el dia 8 de desembre va anar fins la Font de les Arenetes.
El dia 5 d’octubre Felipe i el campaner d’Ontinyent Isaac Montell van pujar per el mati al cim del Benicadell.  Després Issac li va mostrar l’Església d’Atzeneta d’Albaida a Felipe i van poder pujar al campanar.

1ª Missa com a Sacerdot de Ximo Silvestre: el dia 3 de juliol per la vesprada, el Sacerdot-Campaner d’Ontinyent Ximo va celebrar la seua primera missa a l’església de Sant Rafel d’Ontinyent.  Alli va poder participar en representació dels Campaners de Moixent Felipe junt a altres campaners.

Campaner-guia: El dia 30 de setembre, membres del Centre Ocupacional van visitar el Museu Pare Moreno on Felipe Sanchis els va explicar breument l’història de la Capella que queda en peu, i algunes peçes que están exposades en el Museu.  També el dia 13 d’octubre    van  pujar per el Calvari a l’Ermita on Felipe també els va explicar les imatges que están allí.  A més també va fer de guía de l’església a una excursió vinguda de Valencia de pobles de Albacete el dia 27 de novembre.

Amb la imatge de la Mare de Déu dels Desamparats: el dia 23 de gener la imatge pelegrina de la Verge dels Desamparats va estar en la localitat de Montaverner; i el dia 16 de setembre en Villanova de Castelló, a estes dos localitats es va desplasar Felipe i els seus pares.

Revisió de Campanes: els tènics d’Electrorecamp, van vindre els dies 28 de juny i 14 d’octubre, per a revisar les campanes, batalls i instal·lacions dels bronzes.

Relleu del Rei Jaume I, en el fullet del Nou d'octubre: per tercer any, l'efígie del ReI Jaume I, que esta gravada en la campana Sant Jaume del campanar de Moixent a aparegut en el fullet del Nou d'octubre.

6 de enero de 2017

AGENDA 2017: FESTA I DIA LITÚRGIC DE SANT ANTONI ABAT

 SANT ANTONI ABAT:  El dia de la festa Litúrgica, es el 17 de gener.  En Moixent la festa de Sant Antoni Abat l’organitzen cada any els veïns del carrer que porta el seu nom se celebra el diumenge més pròxim a la festa litúrgica. És de reconéixer que en tant els carrers de Sant Antoni com la del Raval, conserven la festa i que no desaparega la seua memòria. 
Junt a la festa de la Mare de Déu dels Àngels, es l’unica festa de carrer al voltant dels trasllats de les imatges. En estes dos festes, es trasllada al cap de setmana per facilitar la participació dels veïns.  Dies abans es prepara l’imatge i es neteja la ceràmica on esta el Sant corresponent del carrer, es pengen senyeres, trauen plantes.  Dissabte es celebren diversos actes segons la disponibilitat econòmica dels festers (loteries) i la col·laboració del poble.  I el diumenge es el dia de la festa religiosa, amb trasllat de la imatge a l’Església, pa benëit, traques…
En la missa de 10:30, traslladen l’imatge de Sant Antoni al so de tabalet i dolçaina, ademes porten unes grans cistelles amb el pa de Sant Antoni per a beneir i repartir durant la benedicció dels animals.
Al final de la missa mentres es canta el “Cant a Sant Antoni” els fidels s'acosten al peu del Presbiteri on se repartixen els trossos de pa,  i es deixa un espai perquè puguen anar a casa a pels animals per a beneir-los.  En este momento es fa un un Volteig de Sant Antoni fins a Sant Isidre que servix per a avisar que la missa a acabat i falten minuts per a començar la Benedicció dels Animals, tot i que desde moments abans la plaça ja s’ompli de gent.
Este acte es desenvolupa en dos parts: els animals domèstics es beneïxen en la Plaça de l'Església (cada any va més gent amb els seus animals), l'Ajuntament habilita una balles marcant un camí per on passar; i després els animals més grans (cavalls, burros...) reben la benedicció en la Plaça de l’Ajuntament, a cada persona que a portat un animal sels regala el pa beneit.    
Després l’imatge acompanyada de alguns veins del poble i de pa beneit i darrere els cavalls, recorre el passeig Pare Moreno, carrer Sant Vicent fins al seu carrer.  Cada any l’imatge està en una casa, i durant els dies de Sant Antoni, els xiquets poden anar per a tocar la campaneta.

El dia litúrgic, es col·loca als peus del Presbiteri, a la vista del fidels, l’imatge de Sant Antoni Abat procedent de la Ermita de la Puríssima Concepció de la Casa Rabosa.

El Campanar de Moixent, té dos Campanes dedicades a Sant Antoni Abat: una amb el nom de Sant Antoni popularment coneguda com “Samboriet” datada l'any 1927; i la més antiga del campanar de 1792, dedicada a Sant Pere-Isidre Llaurador-Antoni que enguany complix els 225 anys de vida.  Per este motiu estes dos campanes tenen especial protagonisme tant el dia Litúrgic com el dia de la Festa. Per ser festa de carrer, correspon un Volteig de quatre campanes que compren les dues Campanes dedicades a Sant Antoni: la menuda del Vol Sant Antoni, i la que fa de campana major en el Vol Sant Isidre, dedica també a Sant Antoni a més del Titular de la Parroquia Sant Pere Apòstol.  A més en el seu dia litúrgic voltejara més assíduament la campana Sant Antoni ja que és el seu dia.

Festa de Sant Antoni Abat, 15 de gener
- Tres Vols d’avís a missa de 10:30 amb Sant Isidre. El tercer de Sant Antoni hasta Sant Isidre.  
-Toc d’alçar a Déu amb la campana Santa Maria Mare de Déu.

- Tres Vols d’avís a la Benedicció d’animals de 11:30, amb Sant Antoni.  El tercer Vol de Sant Antoni hasta Sant Isidre.
- Tres Repics festius d’avís a missa de 12, (mentres es fa la benedicció),  i Volteig de
  Sant Antoni. En el primer toc, Volteig de Sant Isidre.

Sant Antoni Abat, 17 de gener
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Volteig de Sant Antoni i després de Sant Isidre.   .

- Tres Repics diaris d’avís a missa de 19, i Volteig Sant Antoni.  Després del primer toc Volteig de Sant Isidre.   

1 de enero de 2017

VIDA PARROQUIAL (52): ELS VIDRES DEL ROSETÓ APEDREGAT

El dijous dia 22 de desembre a les 22 hores els vidres del rosetó de la fatxada principal de l’església van rebre cinc impactes de pedra viva, llançats per un jove des de la plaça de l’església.  A eixes hores de la nit l’acte vandàlic pareixia que passaria desapercebut però un matrimoni del veïnat casualment entraven al seu domicili i perquè quedara constancia dels fets també llança una pedra sobre els vidres de la porta de la seua vivenda.  Dits veïns van eixir alarmats i avisada a la Policia Municipal es van personar de seguida, la Policia crida al Rector i va començar el relat dels fets.  Es tractava d’un jove hongarés de 27 anys que assetjat per la soledat, la fam, la soledat, sense afectes, sense llaços familiars, sense amistats: Queria que me  llevaran a la prisión para ducharme, cenar y poder dormir”, segons va dir i ja portava diversos anys per Espanya i 5 anys sense comunicar-se amb els seus pares.  Tot açò es va poder saber mentres s’esperava a la Guàrdia Civil.  A l’entrar en l’Església es van trovar les cinc pedres que s’han col·locat en una cistella als peus del presbiteri perquè els fidels les puguen vorer, mentres el sòl estava replet de xicotets trossos de vidres.  Personats els Guàrdies Civils van procedir a interrogar l’autor dels fets i van indicar al Rector que per a poder omplir la denuncia era necessari personar-se en el quarter de la Guàrdia Civil de Canals i davant de les dificultars personals del Rector, Felipe y Manuel que estaven presents es van oferir a realitzar la dita gestió, i els guàrdies civils es van portar a l’autor dels actes vandàlics. 
Uns fets tristos protagonitzats per un jove en una situació trista i lamentable.  Ens pareix lamentable malgastar la vida protagonitzant fets tristos i perjudicials.