25 de marzo de 2014

QUARTA PREDICACIÓ DE LA MISSIÓ MAGNÍFICAT DE LA VICARIA VI EN CANALS

La quarta i última Predicació de la Missió Magníficat de la Vicaria VI, era a càrrec de l'Arquebisbe de València Monsenyor Carlos Osoro Sierra.  Es va triar com a lloc el pavelló municipal de Canals per a traslladar allí la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats, acudint feligresos de les parròquies de la Vicaria, acompanyats dels Sacerdots per a oferir el Sagrament de la Confessió.

Aprofitant la presència de la Mare de Déu, la Parròquia Sant Antoni Abat de Canals, organitza diversos actes a nivell local, a banda de la Missió Magníficat.

Campaners de Moixent  tenia previst colaborar amb la Colla de Campaners d'Ontinyent en els tocs del campanar móvil aixi com en el campanar de l’església tal i com s’habia parlat dies abans amb Ximo Silvestre, Isaac Montell i el Rector En Emilio.

A l'arribar a les 9 hores a Canals Felipe es va dirigir primer a l'Església i després al pavelló on primer saluda al Rector i amic En Emilio Úbeda, qui li regala una “mocador” conmemoratiu de la Visita de la Verge dels Desemparats, i després de parlar i esperar la imatge també va poder conversar Felipe amb el Cronista de Canals Ramon Arnau qui li comenta algunes coses sobre les campanes de Canals per a futures publicacions i li pregunte que faríem en Canals este dia.  Felipe li va dir “atent als campanes del Campanar i dema em dius algo

A l'arribar la imatge al pavelló i després d'eixir del mare mòbil es van voltejar les campanes del campanar mòbil, i també durant diversos moments així com l'Àngelus qui En Emilio va voler que es realitzara al mateix temps que s'anava a resar.
Felipe va tornar a Moixent per a dinar i tocar per al Via Crucis que se celebra en la Parròquia per amenaça de pluja; i de nou va tornar a les 17 hores a Canals amb Sergio García i Manuel.  Al passar per l'Església van veure que les campanes ja estaven preparades boca per amunt i és que la Colla de Campaners d'Ontinyent ja havia preparat les campanes i llevat les cadenes i corretges i fins i tot ja había fet un Vol menys la campana Santa Creu, la menuda.
Les campanes van convocar a l'Eucaristia que presidi En Emilio a les 18 hores, també van sonar per al toc de sermó, alçar a Deú i un volteig general al final de la missa. Els monaguillos també es van acostar i algunes persones al campanar mòbil per a veure i tocar les campanes.  També van voltejar a l'arribada al pavelló de l'Arquebisbe de València. 

Els campaners de Moixent i Isaac d'Atzeneta que avísa als d'Ontinyent per a començar a voltejar li saludarem a l'arribar al pavelló, que estaba abarrotat de persones de la Vicaria VI amb més de 40 sacerdots.  Com venia de Madrid de l'Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola en què va ser triat Vicepresident va rebre ovacions, aplaudiments i felicitacions. Acabada la Predicació, va ressar el Sant Rosari mentres els fidels es confessaven.  
Després del sopar es va fer la processó de les torxes que junt a Rectos de la Vicaria va voler presidir el nostre Arquebisbe: Manuel i Sergio van tocar en el campanar mòbil, mentres Felipe amb Isaac, Rafael Ballester i Rafael Cantavella van anar al campanar per a voltejar les campanes.
En l'estreta Sala, els quatre ens intercanviem les quatre campanes en els diversos voltejos que realitzarem.  Les trujes metàl·liques de  les campanes estaven amb la cendra de la foguera més gran del món (que és crema la vespra del Patró de Canals Sant Antoni Abat).  Van ser moments inoblidables per a Felipe poder voltejar en el campanar de Canals. Al acabar vam tornar a col·locar les corretges i cadenes a les campanes.  Ací teniu dos vídeos que estan en youtube gravats des de com va poder Felipe, ja que no hi havia persona per a gravar-los: 
http://www.youtube.com/watch?v=JQ1Piyp15Y0

Al baixar del campanar Felipe li pregunta a En Emilio com li va paréixer els voltejos i li va dir que estava molt content, sorprés, qui és conscient restaurar el conjunt de campanes que falta i desitja que en Canals tinguera una grup de persones que vullgeren tocar les campanes manualment.

Acabada la processó, a les 2:15 arribarem a Moixent molt satisfets de poder col·laborar en la Missió Magníficat i en la processó amb la Colla de Campaners d'Ontinyent

Felipe tènia il·lusió de poder portar la imatge pelegrina de la Mare de Déu dels Desemparats, ja que al vindre a Moixent en 2011 no va poder portar-la ni tampoc quan va coincidir a Ontinyent i la Font de la Figuera, així que ho comenta al Rector de Canals Emilio.  I tanta il·lusió tenia que a les 6 del mati estava programat el Rosari de l'Aurora procesonant la imatge pelegrina per alguns carrers de Canals i a les 5:50 Felipe ja estava novament en Canals.  Durant la processó En Emilio micròfon en mà va recordar que qui volguera poguera portar la imatge “eh Felipe “ - va dir-.
I després d'arribar al Monestir de Clarisses Felipe va poder portar la imatge fins a la Plaça Major.  Moments inoblidables.  Després d'un descans en la plaça major es porta al parc Calixt III, mentres les campanes de l’església, ara a motor, despedien la imatge, per  ser traslladada a Turís. 

Felipe al veure Ramón Arnau, Cronista de Canals, li va dir “Que et van paréixer els voltejos anit?” i contesta, “em van recordar a quan es tocaven manualment amb truja de fusta, això és una altra cosa, la campana Sant Antoni Abat anava al ritme que hauria d'anar, m'agrada molt”.

La emisora local de "Canals Radio" va oferir en directe els actes del divendres.  La Televisió Comarcal “La Costera” també va estar present.

Agraïm a la Parròquia Sant Antoni Abat en especial al Rector En Emilio Úbeda que il·lusionat ens deixara tocar manualment les campanes després de molts anys sense tocar manualment; a la Colla  de Campaners d'Ontinyent, particularment a Ximo i a Isaac, el que volgueren comptar amb la nostra ajuda per a tocar les campanes; i al Cronista de Canals pel seu interés per a futures publicacions.  Gràcies a  tots.

Encara que el lloc triat va ser Canals, no sols van sonar les seues campanes sinó altres vingudes d'Ontinyent, i allí col·laborem amb la veïna Colla de Campaners, amb la qual cosa resulta evident que el servici de les campanes era propi de la Vicaria, que d'esta manera col·laborem a cantar i celebrar les meravelles de Déu com la Mare de Déu amb el seu Magníficat: “Proclama mi alma la grandeza del Señor”.

Fotos: 1, 3 i 5 Manolo Guallart; 2, 4, i 6 Ximo Pérez (Conèixer Canals); 7 i 8 de Felipe