6 de agosto de 2014

AGENDA 2014: SANT GAIETÀ, BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST DEL MONT CALVARI, I SERVENT DE DEU EN PEDRO PUIG MÀRTIR

SANT GAIETÀ: Es el dia 7 d’agost, que a Moixent te un carrer dedicat en el barri de Santa Anna, i els veïns portaren fa uns anys l’imatge del Sant de l'any 1955 a l’Ermita del Calvari l'any 2001 on es celebra la missa.
En l'Ermita en els tres tocs Volteja Sants de la Pedra.

El Santíssim Crist del Mont Calvari arriba a les primeres cases
del poble. Any 2013
BAIXÀ DEL SANTÍSSIM CRIST: Moixent antigament celebraba les festes Patronals dedicades al Santíssim Crist del Mont Calvari i a les Santes Relíquies a principis de setembre i per els anys i poc a poc es transllada a finals d'agost, celebra les seues Festes Patronals Les celebrem intensament els que vivim en el poble, però també molts moixentins/es que, residint en altres llocs, acudixen cada any per a esta ocasió.  Festes que compartim amb familiars, amics i amb molts visitants que acull el nostre poble en estos dies.

En 1914 segons el Llibre Distribuïdor la baixà del Crist era la vespra de la Festa del Santíssim Crist que coincidia amb el dia del Funeral pels Difunts de la Parròquia.  L'any 1972 es realitza la baixà el mateix dia que la festa que se li dedica, l'any 1975 ja no ix en la programació fins que en 1992 torna aparéixer, però el diumenge anterior a la festa dels Sants de la Pedra a la nit. 
Segons uns apunts de En Antonio Marin en 1994 la Banda de Musica estava esperant en la Plaça del Convent (Plaça Hispanitat) ara esta en el carrer Calvari en l'entrada al poble.
Els últims rectors de Moixent han resaltat la importància de participar en la baixà del Crist i potenciar-la, a causa de la poca assistència de fidels i fomentar la devoció.  L’actual Rector, desde el dia de Sant Roc de l’any passat, a recuperat la Plegaria i també els Goigs al Crist en un full que es canta i resa en el Via Crucis i misses que es celebren en l’Ermita i durant el temps que el Crist està en l’Església.

La "Hermandad Cristo Crucificado" s'encarrega d'abaixar l'imatge de la fornícula y col·locarl-a en les andes. Els portadors per a està processó son els quintos d’este any, els quals amb l’horari de vesprada resulta mes fàcil portar la imatge del Patró pel fet que no porta farols, ni bateria, ni tants rams de flors.

La campana mes antiga de Moixent,  dedicada als Sants de la Pedra de l'Ermita del
Calvari, lloc on ix l’imatge del Crist i en el que s'inicia la Processó, acompanya el recorregut del Crist per el Calvari, Voltejant en tres moments:
1- A l'eixir de l'Ermita la Imatge del Santíssim Crist del Mont Calvari.
2- A mitat del recorregut del Via Crucis.
3- En la primera “volteta”, abans d'eixir del Calvari, en senyal de despedida.

Quan la Imatge del Crist arriba a les primeres cases del poble, i entra en el nucli urbà de Moixent, es realitza un Vol de les Tres Grans, anunciant a tot el poble, que el Santíssim Crist del Mont Calvari ja ha entrat en el poble.

Baixà del Santíssim Crist del Mont Calvari, 10 d’agost
Vols de processó de 20hs en el campanar l’Església Parroquial:
• Vol de les Tres Grans a l’entrada del Santíssim Crist del Mont Calvari al poble.
• Vol General, al pujar l’imatge per el carrer “Màrtirs” fins que entra a l’Esglèsia.
• Vol General al final de la processó.


Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso: La data mes probable del Martiri del Prevere En Pedro Puig, és el dia 12 d'agost de 1936.  Va exercir quasi tot el seu ministeri sacerdotal, ací a Moixent des de l'any 1905 fins al seu Martiri en 1936.  Les persones que li van conéixer ( i que han col·laborat en la fase per al procés de Beatificació) diuen que va ser " un Màrtir per la seua Fe autentica en Déu, una persona bona, un home d’oració, un Sant…"   El dia 12 es fa memòria del seu testimoni exemplar en l'Església de Moixent, per a donar gràcies a Déu pel seu ministeri pastoral en esta Parròquia i per a suplicar que la Causa de Testimoni heroic de fidelitat a Jesucrist siga reconeguda amb la Beatificació per tota l'Església.  Les Campanes sonen al Màrtir: Santes Relíquies, és la campana que celebra el Testimoni de Santedat o Martiri dels Sants del Reliquiari.
També l'Església conserva el seu calze de celebrar la primera missa i que solia celebrar i que per a este dia s'utilitza.
En el presbiteri se col·loca una fotografia seua sobre una tela roja amb dos ciris, i desde l’any 2011 es volteja la campana Santes Relíquies.

Servent de Déu En Pedro Vicente Puig Alonso, Màrtir, 12 d’agost
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol amb Santes Relíquies.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Santes Relíquies.