31 de agosto de 2014

AGENDA 2014: ANIVERSARI CONSAGRACIÓ ALTAR MAJOR, "DIES NATALIS" DEL PARE MORENO, ANIVERSARI DE LA CONSAGRACIÓ DE L'ESGLÉSIA PARROQUIAL

A primers de setembre tingem en Moixent unes celebracions molt entranyables per a la Comunitat Crisitana local: el dia 5 la Consagració del Altar Major, que enguany son els 50 anys de la Consagració; el dia 7, la Mort o Naixement a la Glòria del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino; i el 9 l’Aniversari de la Consagració de l’Església Parroquial, un dia molt important. No podem deixar de fer constar commemoracions com estes, que sent senzilles han servit per a mantindre la memòria i devoció cap al Pare Moreno, com els nostres avantpassats al construir i consagrar l'Església Parroquial.

CONSAGRACIÓ DEL ALTAR MAJOR: Altar és la pedra destinada a la celebració del Sant Sacrifici de la Missa i simbòlicament significa a Jesucrist.  Està definició de l'Altar basta per a esvair la confusió tan corrent entre l'altar pròpiament dit i el retaule que s'alça en l'església o capella on esta enclavat l'Altar.  El retaule sol ser la representació pictòrica o plàstica d'algun misteri o bé d'algun sant, la fornícula e de la qual imatge està decorada amb nombrosos motius ornamentals, amb diversos símbols o passos que constituïxen una veritable apoteosi del sant venerat. L'Altar, perquè, és la peça capital del mobiliari eclesiàstic, per ser el lloc del Sacrifici, l'acte essencial i més intime de la religió: la Santa Missa. 
L'altar serveix per a dipositar els objectes del culte o ritus i per potenciar l'oficiant de manera que quede separat de la resta d'assistents i subratllar el seu contacte més estret amb la divinitat. És l'ara peculiar en la qual el sacrifici de la creu es perpetua sacramentalment per sempre fins a la vinguda de Crist.  És la taula junt amb la qual es reunixen els fills de l'Església per a donar gràcies a Déu i rebre el cos i la sang de Crist. 
El dia de Sant Pere de 1955 es celebraba la primera missa en el nou altar de mármol de cara al poble, va costar amb la grada 25.000 pesetes per José Molla, en els Aleluyes es publicaben la serie de donatius. I el dia 5 de setembre de 1964 festa del Santíssim Crist del Mont Calvari (dins de les celebracions de les Bodes de Diamant de l'Església) es va Consagrar el Altar, així o referix el  Aleluya del dia 20 de setembre de 1964: “se dirigieron todos al templo parroquial, procediéndose a la Consagración del Altar Mayor, firmando el pergamino, el Ilustrísimo señor Vicario General, el Reverendo Señor Cura, el señor Alcalde, Enrique Pérez Tortosa y el Comandante del Puesto de la Guardia Civil, Rufino Sánchez Vázquez.  A continuación se celebró la Santa Misa, el Ilustrísimo señor Vicario General, ministrado por los Reverendos Curas de Vallada y Montesa y de Capa de honor el Reverendo señor Párroco, dirigiendo el ceremonial el Maestro de Ceremonias de la Catedral”.  Suposem, ja que el pergami que es fa menció no tenim, que les Relíquies introduïdes per a Consagrar l'Altar Major, serien extragudes del nostre Reliquiari.

Este any al complir 50 anys de dita Consagració, es voltejara la campana dedicada al Titular i Patró del poble Sant Pere, i en la missa es cantaran els “Goigs a Sant Pere Apóstol”.

Aniversari de la Consagració Altar Major (50 anys), 5 de setembre
- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, amb Sant Pere Apòstol.


Aniversari de la mort del Venerable Pare Moreno: Encara que va morir a València en el Convent de Franciscans de Sant Llorenç el dia 7 de setembre de 1603, l'Ajuntament amb el Rector de Moixent l'any 1838 van reclamar les seus restes mortals a fi que reposaren en el seu volgut Moixent.   El seu Sepulcre està en la Capella de les Santes Relíquies de l'Església Parroquial, junt a les Santes Relíquies que Ell mateix va portar amb tant d'amor al Convent de Franciscans de Sant Antoni de Pàdua (actualment “Museu Pare Moreno”) que va fundar a Moixent, sent Provincial de l’orde.

El  Pare Moreno, com es conegut familiarement, va naìxer a Moixent l’any 1520, va vestir els hàbits de monjo dels jeronis, i més tart el Papa li va conecidr vestir l’hàbit franciscà.  Ordenat Sacerdot, va ser un gran predicador, sent un dels més famosos de València, després de Sant Vicent Ferrer, inclús va conseguir nombroses conversions.  Va tenir el càrrec de Provincial de l’orde l’any 1583.  Va escriure molts llibres de “devoció i espérit”, alguns d’ells els pots vorer en la web del la Biblioteca Digital Valenciana. A Moixent va fundar i beneïr en 1585 el Convent dedicat a Sant Antoni de Padua. 
Portador de les Santes Relíquies com ja em dit en anteriors articles. 
Se li atribuixen alguns miracles representats en les pintures del Presbiteri. 
Va tenir una gran amistat amb el Beat Pedro Nicolas Factor.  També com a religiós rellevant de l’època va tenir relació amb el patriarca  Sant Joan de Ribera, Arquebisbe de València, prova d’aço són la Casulla, i el calze entre altres regals que va fer l’Arquebisbe al Pare Moreno. 
Reconegut també per la noblesa, va ser confessor de les Monjes Descalces Reials, de l’emperadriu Na Maria d’Àustria que li va regalar un “Lignum Crucis” i relíquies de Santa Ùrsula i Santa Córdula.

La seua influencia perdura en Moixent per què estava ple de Déu, convençut d'amor, bondat, no s'oblida del seu poble. Per això els moixentins del segle XXI, el veneren i s'encomanen a Ell en les seues oracions, el estimen i recorden al seu fill mes il·lustre.  El Pare Moreno es un model com a cristià, però també com a moixenti.
- En la part dreta segons es mira al Presbiteri i han sis pintures que relaten la seua vida. 
- El paseig més important de Moixent i el col·legi públic te el seu nom.  Este passeig te un bust de bronze amb la seua efigie, similar al que es conserva en el Museu que també porta el seu nom.
- Son molts els xiquets que han estat batejats amb el nom de Cristóbal
- El dia del Funeral per els Moixentins Difunts (divendres de Festes Patronals, es sol fer una ofrena floral al bust del flare.
- Desde l’any 2003 a mes de folletos es van repartir estampes amb la seua imatge i una oració privada i una breu biografia
- La campana Santes Relíquies fundida l’any 2006 te gravada la efigie del Pare Moreno.

Este dia es ressen les Lletanies dels Sants del Relíquiari i també es canten els “Goigs a les Santes Relíquies”.   El quadre que es va pintar amb motiu del seu 400 aniversari de la seua mort i que està damunt del Sepulcre del Venerable, es col·loca per a este dia en el Presbiteri. 
El poble té gran Veneració i Estima, i d'acord amb eixe record i afecte, les Campanes també es fan eco d'eixa devoció popular. Desde l’any 2003 (que es complien els 400 anys de la seua mort) es voltejen les campanes i desde la restauració de les campanes, per a este dia, Volteja de manera particular la campana Santes Relíquies, bronze que té gravades les efígies dels Bustos de les Santes Úrsula i Còrdula i també del Venerable Pare Moreno.

Mort del Venerable Fra Cristóbal Moreno del Camino, 7 de setembre
- Tres Vols d’avís a missa de 10:30, de Santes Relíquies.   El tercer toc Vol amb.
  Sant Antoni hasta Santes Relíquies. 

- Tres Vols d’avís a missa de 12, de Santes Relíquies.   El tercer toc Vol amb.
  Sant Antoni hasta Santes Relíquies. 


Aniversari de la Consagració de l’Església Parroquial
: Es el 9 de setembre, té categoría de Solemnitat, per este motiu es Voltejaran totes les campanes.  El 9 de setembre de 1989, fa este any 25 anys,  el llavors Bisbe Auxiliar de València En José Vilaplana Blasco va consagrar les parets del Temple, finalitzant la Consagració que va començar l'any 1964 amb la Consagració de l'Altar Major.  Este dia coincidix en l'Aniversari de la Benedicció de la Capella del Santíssim Sacrament de l'any 1917.

La Missa s’oferix en sufragi dels Sacerdots nascuts en Moixent i els que han exercit el seu Ministeri Pastoral en la nostra Parròquia. Al final de la missa es canten els “Goigs a Sant Pere Apòstol” per ser el Titular de l’Ésglésia.

Aniversari de la Consagració del Temple Parroquial,
9 de setembre
- 13 hores.  Toc de l’Àngelus.  I Vol General.

- Tres Vols d’avís a missa de 19:30, Vol General, el segon i tercer toc, Vol amb Santes Relíquies.