1 de julio de 2017

CAMPANERS DE MOIXENT PARTICIPA EN EL 700 ANIVERSARI DE L'ATORGAMENT DE LA BUTLLA FUNDACIONAL DE L'ORDE DE MONTESA

El dissabte 10 de juny vam estar en la localitat de Montesa per a tocar de forma manual les campanes amb motiu del 700 aniversari de la fundació de l’Orde de Santa Maria de Montesa, la butlla de creació de la qual va ser promulgada el 10 de juny de 1317 pel Papa Joan XXII a instàncies del Rei Jaume II, nét del Conqueridor.  Per a això, alguns dels actuals cavallers de l’Orde, el maestrat de la qual exercix en l’actualitat el rei Felipe VI, junt amb altres de les ordes germanes de Santiago, Calatrava i Alcàntara, es van reunir en Capítol en la Casa Abadia  per assistir a la missa d’acció de gràcies a l’Església, en presència de S.A.R. D. Pedro de Borbón-Dos Sicilias i Orleans, duc de Calàbria i president dels Consell de les Ordes.


Durant la celebració, l’historiador –i amic nostre– Josep Cerdà i Ballester va ser creuat cavaller de l’Orde i se li va imposar l’hàbit de Montesa, d’acord amb l’ordre a l’efecte lliurada pel Mestre de Montesa, S.M. el rei Felipe VI.

La celebració va tindre lloc a les 12 del migdia, presidida pel Canonge Arxiver de la Catèdral de València, D. Vicente Pons Alòs i concelebrada per mossén Joan Albelda, rector de la Parròquia de Montesa i capellà d’honor de l’Orde i mossén Ángel González, rector de Vallada. Amb un temple parroquial completament ple, assistiren revestits amb els seus hàbits, 22 cavallers: 13 de Montesa, 3 de Santiago, 1 de Calatrava i 5 d’Alcàntara).

Vam anar els campaners Felipe, Manuel, Sergio i Vicent, després que Josep Cerdà ens avisara de l’aniversari, per correu electrònic, el dia 16 de maig.

En els moments de recepció de les autoritats vam tindre ocasió de saludar D. Pedro de Borbón, que ens va atendre amb gran cordialitat, així com a Josep Cerdà, sacerdots i  altres persones. Realitzàrem els tocs que prèviament ens va dir Josep: tres voltejos amb la campana Santa Maria d’avís a missa seguit en el tercer toc d’un Volteig General.  També un altre Volteig General en el Te Deum i en finalitzar la Missa.

En l’homilia, D. Joan (rector de Montesa), va fer unes al·lusions a la celebració del dia (Santíssima Trinitat) per a continuar amb unes paraules sobre la història de l’Orde de Montesa i el significat que haurien de tindre els cavallers en l’actualitat.

Dies després, per correu electrònic adreçat al cavaller Josep Cerdà, vam rebre de part del Lloctinent General de Montesa una amable carta agraïnt la nostra col·laboració en l’acte que se celebrà a Montesa. A sigut una grata sorpresa per a nosaltres, la qual cosa agraïm de cor. 

La carta diu així: 

Madrid, 15 de junio de 2017.  En nombre de los Caballeros de la Orden de Montesa y en el mío propio, como Lugarteniente General, queremos manifestar nuestro más sincero agradecimiento al colectivo Campaners de Moixent por su trabajo en la torre de la iglesia parroquial de Montesa para voltear las campanas de forma manual, desarrollado magníficamente por ustedes el pasado 10 de junio, dentro de los actos organizados para conmemorar el 7º Centenario de la Bula fundacional de la Orden.  Atentamente, reciban un cordial saludo.  Frey Rafael de la Brena y Sanchiz.  Lugarteniente General.

Per a nosaltres va ser un honor participar en eixe acte aportant eixe sabor tradicional del toc manual de campanar, molt d’acord amb el 700 aniversari del qual es feia memòria. 

Esta es la segona vegada que voltegem en esta localitat de la nostra comarca, la primera va ser el dia 25 de gener de 2015, en que celebràrem el patró del poble, sant Sebastià.

Ací teniu un video d’un dels voltejos generals: https://www.youtube.com/watch?v=KpF7sToQMtw