16 de julio de 2017

225 ANIVERSARI (1792-2017) DE LA CAMPANA SANCTI PETRE ISIDORI AGRICOLAE ET ANTONI

Sancti Petre-Isidore Agricolae et Antoni, (és a dir: Sant Pere, Isidre Llaurador, Antoni), la més antiga del campanar i la segona més antiga de Moixent, complix els 225 anys

Té un diàmetre 80, l’altura del bronze es de 68, una vora de 10cm, i un pes aproximat de 296kg, el seu fonedor s'havien identificat com Ramón Roses, i Domingo Tormo pero la lectura de la seua inscripció no deixa dubtes que es tracta de Ramón Roses i Tormo en solitari.

Té gravats en la epigrafía de la espatlla 2 cordons; en el terç 2 cordons /  SANCTI PETRE ISIDORI AGRICOLAE ET ANTONI ORATE PRO NOBIS / 1 cordó / A EXPENSAS DEL COMUN REINANDO D.CARLOS IV RAIMUNDUS ROSES / 2 cordons / ET TORMO ME FECIT ANO 1792 / 1 cordó. En la epigrafía del mig té una Creu amb grades i l’escut de Moixent.  En el mig peu 5 cordons i en el peu 3 cordons més.

Està dedicada a tres Sants: Sant Pere, Titular de l’Església, Sant Isidre patró dels agricultors i Sant Antoni protector dels animals.  Es va fer amb diners municipals, ja que ho paga “El Común”, també indica qui regnava en aquell moment, la qual cosa reforça el seu carácter civil i el seu més que probable associació al rellotge “Reinando D.Carlos IV”, després indica el seus dos fonedors “Raimundus Roses” es a dir, Ramón Roses i Domingo Tormo. Finalment la campana, i açò tanca el seu carácter municipal, ostenta l’escut de Moixent.













Estaba ubicada en l’anterior Ajuntament fins l’any 1889 en que es va fer donació a l’Església Parroquial recentment construida (junt amb altra campana i un rellotge que es deconeix on están).  (Açi teniu l’enllaç de la copia literal de l’acta de donació http://campanersmoixent.blogspot.com.es/2014/09/hui-fa-125-anys-de-la-donacio-de-la.html)

Part de la grieta
La campana si que pareix que va tocar uns anys els tocs del quart o les hores ja que presenta colps en una part de la campana. Si que sabem segur que després de la Guerra Civil ja no els tocaba.  Des de l’electrificació de les campanes, quan es va sustituir la truja de madera per la de ferro (1974) fins l’any 2006 tocava el toc de missa diària (com era el tradicional), però s’abusava molt del volteig, voltejant en totes les misses dominicals, i pot ser eixe, un dels factors pel qual la campana es va agrietar.  Va estar clevilla per la corona amb ruptura vertical descendet ambdós costats partint un ansa i faltava un tros de bronze en l’ansa central. 

Este agrietament ho va descubrir l’actual Rector quan va pujar una vegada l’any 1998 per observar les campanes i va comprobar dit clevill.  Llavors es va suprimir el volteig de la campana i es va pensar en restaurar el conjunt de campanes. Va estar sense voltejar des de l’any 1998 al 2006 quan gràcies a una subvenció de la Diputació de València donat el seu valor patrimonial,  es restaura junt amb el conjunt de campanes durant els anys 2006-2007, viatjant a Alemanya on  es va soldar amb el mètode lachemmenyer, recuperant la seua sonoritat i les seus funcions, amb truja de fusta de madera sustituint a una de ferro de Manclús vella, i el motor és de vol impulsos (que imita el volteig manual) i el repic amb electromall.
Després de la restauració de les campanes i la creació de l’Associació Campaners de Moixent ha recuperat el toc de missa festiva tradicional, i recentment des del 16 de març d’enguany el toc d’ànimes. 
El toc de missa diària tradicional que abans o executava esta campana ara ho realitza de la mateixa manera la campana Santa Maria Mare de Déu.  També realitza el toc de tronada (Tradicional)
També des de 2007 realitza el toc dels quats però s’ha pensat quant vinga l’empresa restauradora que ho faça la campana Santes Relíquies per a preservar la campana.
Participa en els tocs de difunts i realitza el Mig Vol amb S.Relíquies i S.Maria Mare de Déu. Al ser la primera de les tres campanes més grans realitza el “Vol de les Tres Grans”.
Fa de campana gran en els voltejos quant son festes de sants de carrer (Sant Antoni i Mare de Déu dels Àngels) i Triduos (Cor de Jesús i Milagrosa), i en la Presa de Possessió d’un Bisbe Auxiliar.

La seua ubicació en el campanar no ha canviat, esta orientada mirant a l'aqueducte del moli i el calvari  (llebeig).  Recentment sabem que té la nota musica: La b (greu).  Un só nitid i brillant.

És un orgull per a Moixent que la nostra campana seguisca fidel a la tasca a què es va fer i que ja l’han sentit tantes generacions de moixentins i moixentines.  Amb els tocs manuals preservem no sols el manteniment del campanar, sinó també la sonoritat de les campanes.

Feliç Aniversari!.